Municipiul Onesti va iesi din Operatorul Regional de Apa, daca o hotarire a Consiliului Local din acest an va fi pusa in aplicare si va afecta, astfel, activitatea si interesele societatii Apa Canal Onesti, care are ca obiect de activitate asigurarea serviciilor de furnizare a apei potabile si de administrare a retelelor de canalizare – spune presedintele societatii, Ovidiu Budeanu. Consiliul Local vrea delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu apa, dar si scoaterea la vinzare, prin licitatie publica, a unui teren de 14.000 de metri patrati, pe care se afla curtea si sediile firmelor Apa Canal si Servsal.
O Hotarire de Consiliu Local, din aprilie 2009, spune, negru pe alb, ca gestionarea serviciului public de alimentare cu apa si de canalizare din Municipiul Onesti a fost „delegata catre operatorul regional Apa Serv, societate de interes public judetean din subordinea Consiliului Judetean Bacau”. Aceeasi hotarire mai spune ca a fost aprobata „transmiterea dreptului de folosinta catre Apa Serv a bunurilor proprietate publica a municipiului, din componenta sistemului de alimentare cu apa si canalizare”. Societatile Apa Canal si Apa Serv au fost infiintate, cu ani in urma, prin divizarea si privatizarea societatii Onedil Onesti. „Serviciul de apa si canalizare – a precizat Ovidiu Budeanu – a fost privatizat inca din anul 1989, care a achizitionat cele 70 de procente ale societatii provenite din reorganizarea pe cale administrativa a fostei regii autonome de gospodarie comunala si locativa Onesti (RAGCL), achitind in contul Consiliului Local, prin intermediulFon dului Proprietatii de Stat, suma de 19 miliarde de lei vechi”. Ovidiu Budeanu mai sustine ca din discutiile purtate pina acum cu autoritatile in drept, nu s-a gasit o solutie prin care Operatorul Regional de Apa sa poata incheia un contract legal de continuare a activitatii societatii Apa Canal Onesti de a se face un parteneriat sau de a subdelega serviciul si astfel sa se acceseze fondurile de la Uniunea Europeana pentru modernizarea statiilor de epurare ale Municipiului Onesti, astfel ca Apa Canal SA a atacat in instanta Hotarirea Consiliului Local din aprilie 2009, prin care se atribuiau direct serviciile de apa si canalizare, plus bunurile aferente catre Apa Serv – Operatorul Regional de Apa.
Bani europeni si interese imobiliare
Infiintarea Operatorului de Apa Regional a fost dictata de dorinta administratiilor locale de a putea accesa fonduri europene de dezvoltare, conditionata de infiintarea Operatorului Regional si a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. Acest lucru presupunea fuziunea dintre Apa Serv si Compania de Apa Bacau, nu cu o firma privata, cum este Apa Canal. In Programul de Asistenta Tehnica ISPA 2005, judetul Bacau beneficiaza de o previzionare a investitiilor necesare in sectorul de apa si apa uzata pina in 2037, structurata in cadrul unui Master Plan aprobat de Ministerul Mediului. Dar interesele edililor onesteni se pare ca bat si asupra unor detalii materiale concrete, cum este terenul de sub sediile societatilor desprinse din Onedil, despre care unii sustin ca ar putea fi dat pentru construirea unui supermarket in Onesti. Tot edilii mai spun ca terenul este proprietatea municipalitatii si face parte din domeniul privat al municipiului, iar sumele rezultate din vinzarea lui vor fi folosite pentru capitalizarea firmei de termoficare Termon CT Onesti, pentru lucrarile de distributie pe orizontala si contorizare individuala, precum si pentru achizitionarea de combustibil necesar incalzirii in aceasta iarna. „Intentia de a vinde curtea interioara a societatii noastre – crede presedintele acesteia -, e o poezie. Niciodata nu se va intimpla acest lucru, deoarece societatea a fost privatizata, iar prin privatizare s-a nascut dreptul de superficie, dreptul de concesiune sau dreptul de cumparare, in functie de regimul juridic al terenului. Cit timp terenul este de domeniul public, noi avem drept de concesiune asupra terenului, conform OUG 88/1997, prin care s-a facut privatizarea (art. 35, alin 1 si 3)”.
Budeanu invoca „monopolul natural”
Consilierii locali trebuie sa se pronunte, acum, la Onesti, asupra acestei situatii, iar edilii se erijeaza in singurii administratori reali ai serviciilor de apa si canal din Onesti. In contradictie, Ovidiu Budeanu sustine ca Primaria nu a gestionat niciodata acest serviciu si nu a avut vreun compartiment de specialitate care sa ofere servicii de apa si canalizare catre utilizatorii sistemului. „Acest serviciu – spune presedintele societatii Apa Canal – a fost atribuit, prin lege, RAGCL Onesti, a fost reorganizat in societate comerciala de Consiliul Judetean si apoi a fost privatizat. Serviciul de apa si canalizare este, conform Legii 51/2000, monopol natural, asa ca nu pot exista doi sau mai multi operatori in aceeasi zona. Dreptul legal de exploatare a sistemului revine societatii Apa Canal si nu poate fi luat printr-o hotarire de consiliu local. Consiliul Local Onesti nu poate hotari asupra unui lucru care a fost atribuit de Consiliul Judetean, organ ierarhic superior, si de Guvern”.
„Apa Canal” vrea concesiunea
Societatea Apa Canal se considera prima in drept sa primeasca o concesionare, cum este cea stipulata in hotarirea de Consiliu Local din aprilie. „In acest fel – spune adminsitratorul societatii, Cornel Fintina -, investitiile pentru cresterea calitatii apei in Onesti, pentru diminuarea pierderilor de pe retea si modernizarea statiilor de epurare vor fi facute de noi, dar dupa ce Consiliul Local va incheia legal contractul de concesiune, pe durata a 49 de ani, cu clauza prelungirii de drept, conform legii”. Ovidiu Budeanu crede, si el, ca toti consilierii onesteni ar trebui sa constientizeze, macar in ceasul al doispezecelea, necesitatea atribuirii contractului de concesiune asupra bunurilor din exploatare, pentru a putea incepe procesul de modernizare. „In caz contrar, vor avea de suferit locuitorii municipiului Onesti, inclusiv consilierii, pentru ca si ei sint locuitori ai muncipiului” – a opinat Ovidiu Budeanu. Nu cred ca o astfel de hotarire va trece de avizul de legalitate si de comisiile de specialitate, dupa ce consilierii locali vor fi informati corect asupra legii. Eu personal i-as ruga sa ma cheme la comisii sa discutam pe cadrul legal asupra acestei chestiuni”. In cazul in care consilierii, totusi, vor vota, cei de la Apa Canal Onesti spun ca vor ataca hotarirea la Contenciosul Administrativ, pentru a o anula. „Legea Admninistratiei publice locale – a a conchis Ovidiu Budeanu – obliga consilierii locali sa voteze in cunostinta de cauza, pentru ca ei sint solidari cu hotaririle pe care le-au votat. Acum, ca sintem in Uniunea Europeana, nu cred ca mai merge cum mergea, sa votezi dupa ureche sau cum ti se cere. E o mare responsabilitate sa fii consilier local!”.
ionut a zis
Bravo ba politrucilor….mai aveti un pic si vindeti toate terenurile din Bacau. Numai licitatii si tunuri imobiliare aveti in cap …
Varul Vinnie a zis
Budeanu e singurul liberal detasat de partid. I-a ramas numai carnetul prafuit. Fair enough!
un onestean a zis
de unde a avut Budeanu 19 miliarde in 1989 de a privatizat Onedilul ? a venit cu bani din America ? DNA de ce nu-l ancheteaza ? Nu- are el ce cauta la Onesti. Si nici Compania de Apa Bacau. Iar se face centralizare? Apropo pe acest individ , Budeanu l-a vazut cineva muncind vreodata? Si mai lasa amenintarile , ca intri la alte articole.
un cetatean a zis
Un tigan borat fost marinar care s-a ocupat cu bisnita cu blugi si tigari si cu produse petroliere la Rafo a ajuns mare si tare.
Varul Vinnie a zis
Da, eu l-am vazut muncind. Se muncea sa deschida un cont. Dar de ce trebuie sa muncim cu totii? Numai cine sapa santuri e muncitor? Dar daca omul are vocatie de patron si ii mai si reuseste, cu ce deranjeaza?
Anonim a zis
Bravo vere! De obicei ma „nervezi” dar azi ai zis-o pe aia dreapta!
SORIC a zis
budeanu+ fantana luati viteza cat mai repede , sa nu apareti cumva in fata onestenilor dupa pretul apei pe care l-am platit ce tragi cu calitatea apei ce la valea uzului este namol si voi suflati in poola si o filtrati SA NE DATI BANII INAPOI PENTRU PRETUL CEL MAI MARE AL APEI PE CARE L-AM PLATIT.
CHIAR VOI ATI MUNCIT VREODATA ?