În conformitate cu standardele bine stabilite pentru rezoluție HD (720p și 1080p), piața HDTV a explodat. Drept urmare, prețurile au scăzut, iar acum chiar și cei mai economi telespectatori pot avea un televizor 4K în casa lor. Odată 4K Ultra HD a devenit disponibil, televizoarele care susțin acest salt masiv în calitate vizuală au început să apară pe piață, fiind de obicei rezervate pentru pasionați cu un buget mai ridicat.
Dar lucrurile s-au schimbat iar acum, dacă căutați un televizor nou, cu un ecran de 100 de centimetri sau mai mare, veți găsi cu greu unul care nu acceptă 4K. Există multe TV-uri 4K ieftine de calitate disponibile astăzi. Dar ce înseamnă mai exact 4K UHD? Aveți nevoie de el? Vom explora toate aceste răspunsuri în acest articol.
Ce este 4K Ultra HD?
Pe scurt, 4K Ultra HD este numele atribuit unui ecran cu o rezoluție de patru ori mai mare decât a unui televizor full HD (1080p). Aceasta se traduce ca 8 milioane de pixeli înghesuiți în același spațiu în care un televizor Full HD potrivește doar 2 milioane și e un efect obținut prin a face ca fiecare pixel de patru ori mai mic. Rezultatul pentru spectatori? O imagine mai clară, o culoare mai precisă și în cadrul celor mai multe televizoare noi, HDR.
Deoarece fiecăre pixel este mai mic și astfel, fiecăruia i se atribuie o felie mică dintr-o imagine mai mare, nu are un sens total să îmbunătățești rezoluția pe ecrane mai mici – pixelii în plus au un impact adevărat pe un ecran mare. Ca atare, veți găsi cu greu un televizor 4K cu un ecran mai mic de 100 de centimetri.
Există o diferență între 4K și UHD?
La nivel de consumator, nu. Cei doi termeni sunt practic interschimbabili. Dar vorbiți cu profesioniștii din industria de producție video sau a cinematografiei și aceștia vă vor explica modul în care ceea numim 4K nu este de fapt 4K. Tehnic, au dreptate.
În lumea profesională, 4K este un standard de cinema digital care necesită o rezoluție de 4096 x 2160 pixeli. Primul număr este o măsurare orizontală, al doilea vertical și funcționează pentru că se potrivesc cu un raport de aspect 1,85:1. Analizând aceste numere, este logic să folosim termenul 4K, deoarece măsurarea orizontală se află în cartierul de patru mii și este dublă față de standardul 2K (2048 x 1080) anterior.
Revenind pe terenurile de televiziune de consum, unde marea majoritate dintre noi trăim, ne uităm la televizoare cu un raport de aspect 16:9 sau 1,78:1. Aceasta nu este la fel de largă ca cea pe care o folosesc profesioniștii, astfel încât rezoluția de pixeli pe care o obțin ajunge să fie de 3840 x 2160 – dubla atât din punct de vedere al măsurărilor orizontale cât și a celor verticale ale Full HD (1920 x 1080). Faceți matematică și aceasta este de patru ori mai mare decât rezoluția pixelilor.
Pentru a pune capăt confuziei și a facilita comercializarea, s-a decis că numele oficial al noului standard de rezoluție ar trebui să fie Ultra HD. Din păcate, oamenii îl numesc 4K de mult timp, iar noul nume nu a fost foarte folosit. Astfel, pentru cele mai noi modele, producătorii au apelat la denumirea de 4K Ultra HD sau doar 4K.
Am nevoie de un televizor 4K Ultra HD?
Pe scurt, nu neapărat, dar dacă vă puteți permite, de ce nu? Un televizor HD de 1080p va funcționa la fel de bine și de acum înainte, deoarece standardele de difuzare digitală 1080p nu vor dispărea așa cum s-au întâmplat cu emisiile analogice în 2009, chiar și cu 4K devenind rapid standardul industriei. Totuși, s-ar putea să fiți tentat să faceți upgrade odată ce vă așezați în fața unui TV Samsung 4K Ultra HD.
Dacă sunteți mulțumit de televizorul dvs., nu este nevoie să faceți upgrade, dar dacă sunteți interesat de un televizor nou, ar fi recomandat sa faceti saltul la 4K Ultra HD, mai ales că există o multitudine de televizoare bugetare 4K pe piață.
Lasă un răspuns