Primăria municipiului Onești este nevoită să închidă azilul de bătrâni. Măsura este la stadiul de propunere și urmează să fie supusă aprobării Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU).
Primarul Nicolae Gnatiuc a precizat că propunerea închiderii căminului de bătrâni (Centrul Social din Sat Catolic) are la bază mai multe motive.
În primul rând, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a recomandat în scris Primăriei Onești să identifice aparținătorii care ar putea să-i ia acasă pe beneficiarii cazați în cămin. Tot MMPS a indicat autorităților locale să caute pentru ceilalți beneficiari locuri adecvate pentru cazarea, masa și asistarea bătrânilor.
Al doilea motiv este tot în urma unei decizii guvernamentale, care impune autorităților locale să „carantineze” tot personalul căminelor de bătrâni. „Noi avem 20 de camere pline, nu am avea la dispoziție 8-10 camere pentru carantina personalului”, a declarat primarul Gnatiuc. De altfel, toți angajații au și anunțat că demisionează în bloc, dacă ar fi obligați să se mute cu totul în azilul de bătrâni.
A treia cauză pentru care se propune CLSU închiderea căminului de bătrâni este că, oricum, nu s-ar mai putea asigura asistența medicală, deoarece singurul doctor a demisionat.
„E un gest de responsabilitate să avem grijă de beneficiarii căminului”, a spus edilul din Onești. Din cei 28 de bătrâni, 13 vor fi preluați de familii (aparținătorii au fost deja contactați și și-au dat acordul), 6 vor fi cazați într-un cămin de bătrâni din Moinești și 9 la Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Stefan cel Mare” Hârja.
Primarul Nicolae Gnatiuc a mai precizat că pentru închiderea azilului este necesară decizia CLSU, deoarece obiectivul a fost recent realizat din fonduri europene. De asemenea, până acum Guvernul nu a alocat fonduri autorităților locale cărora le cere să ia măsuri de combatere a epidemiei COVID-19.
agentia de munca a zis
Vom ocupa imediat aceste locuri de munca lasate libere. Avem zeci de mii de tineri care si-au pierdut job-urile din turism si restaurante. In plus agentia va organiza un curs rapid de formare profesionala in meseria de doctor, adresat tuturor somerilor cu studii superioare, venind astfel in sprijin pentru locurile lasate libere de catre doctorii care demisioneaza.
Lumea a zis
Cum de reusesc celelate doua camine, care-i primesc sa-i ingrijeasca acum? Pt ele nu sunt aceleasi reguli de siguranta argumentate de primarie? Cat au fost de folos au asigurat salariile angajatilor a fost bine, acum la greu ii abandoneaza, fugind de ei, gasind fel de fel de scuze.