Ordonanța Militară 2 a cerut autorităților locale să identifice persoanele peste 65 de ani care nu au parte de sprijin din partea unor aparținători și să vină în sprijinul lor astfel încât să fie nevoite să iasă cât mai puțin din case. Potrivit raportărilor venite din cele 93 de primării din județul Bacău, nu mai puțin de 113.348 de persoane sunt în această categorie de risc.
Cele mai multe sunt în orașe și municipiul reședință de județ. Pentru acestea, primăriile ar trebui să aibă o rețea de asistenți sociali sau chiar de îngrijire la domiciliu, ceea ce nu există, decât în câteva comune.
„De când am făcut rețeaua de suport comunitar, reușim cu voluntarii să ajungem în toate comunitățile, dar pentru sprijin punctual, de cumpărături, medicamente. Nu sunt alte servicii. Noi, prin rețeaua noastră de îngrijitori la domiciliu suntem în cinci comune, Crucea Roșie în două comune, și mai este centrul de la Hârja. Atât, adică foarte puțin”, explică Gabriela Achihăi, directorul FSC Bacău. Nevoia de a avea servicii de asistență socială acreditate, specializate și mai ales o rețea de îngrijire la domiciliu se resimte acum acut, în ciuda apelurilor repetate ale ONG-urile, de-a lungul timpului.
Ca și exemplu, în municipiul Bacău sunt 29.632 de persoane la risc, la Moinești 3.711, la Comănești 3.446, la Buhuși 3.402, la Dărmănești 2.138.
„Noi am spus mereu că finanțarea pe Legea 350/2005 a finanțărilor nerambursabile nu este suficientă, nu pentru a asigura continuitate, așa cum e nevoie mai ales la persoanele care nu se pot deplasa, au nevoie de sprijin continuu. În municioiul Bacău, de exemplu, avem 9 îngrijitori. Foarte puțin. Iar anul trecut nu am avut deloc finanțare de la primărie. O achiziție de servicii specializate ar fi o soluție foarte bună, dar nu s-a întâmplat până acum”, a mai spus Achihăi.
Oamenii de la țară au primit pachete
Monitorizarea categoriilor de risc a însemnat, de la identificarea vârstnicilor, până acum, doar distribuirea unor pachete către vârstnici. „Noi suntem în plin proces de distribuire a acestor pachete, în care am inclus produse de igienă, dezinfectați și produse alimentare. Facem distribuția cu ajutorul voluntarilor și angajaților de la asistență socială. Noi nu avem o rețea de îngrijire la domiciliu”, spune primarul din Dărmănești, Constantin Toma.
Pe de altă parte sunt comune unde nu sunt vârstnici aflați în astfel de situații. Una ar fi Nicolae Bălcescu. Deși statistic primăria a declarat că ar fi 973 de persoane peste 65 de ani, nici una nu ar avea nevoie de sprijin. „Noi asigurăm o masă caldă copiilor în dificultate. Persoanele vârstnice au copii, nepoți, sunt persoane care îi pot ajuta. Am avut un caz, dar am reușit să îl ducem la azil”, a precizat primarul Anton Șiler.
adrian a zis
oare din bugetele viitoare al Primariilor se vor finanta proiectele ONG urilor cu activitati sociale sau garduri de biserici ?