• în numai trei zile de înscrieri, la Facultatea de Științe s-au înscris 70 de candidați, deși există doar 20 de locuri fără taxă • chiar dacă promovabilitatea de la bacalaureat a fost redusă, tinerii absolvenți se înscriu la Universitate pentru că nu se dă admitere
Zeci de tineri absolvenți ai instituțiilor de învățămînt preuniversitar au luat cu asalt secretariatele Universității Bacău pentru a se înscrie la facultatea dorită. Fiind primul an cînd la secții precum economie sau biologie nu se dă nici măcar test, absolvenților de bacalaureat nu le-a rămas decît să-și încerce șansele cu dosarul de înscriere. Deja, după trei zile de înscrieri la Facultatea de Științe, cozile au devenit consistente. Chiar dacă facultatea nu a scos pentru acest an universitar decît 20 de locuri fără taxă, pînă în prezent și-au depus dosarele peste 70 de candidați. Și la secția de Biologie, unde sînt tot 20 de locuri, s-au înscris în primele zile peste 40 de candidați. Cei mai puțini interesați sînt la matematică, unde nu s-au înregistrat decît 7 candidați. Dublu însă față de perioada de timp asemănătoare a anului trecut.
În condițiile în care promovabilitatea la bacalaureatul din acest an a fost de 72 la sută, profesorii universitari au motive ca, cel puțin pînă în prezent, să fie mulțumiți de situația existentă. „Înscrierea merge nesperat de bine. Am avut emoții după ce am văzut procentul de promovabilitate la bacalaureat. Numărul mare de candidați este o dovadă clară a faptului că absolvenții de bacalaureat sînt atrași de facultate în lipsa examenului de admitere”, ne-a declarat prof. univ. dr. Lucian Șaradici, decanul Facultății de Științe din cadrul Universității Bacău. Excluderea examinării scrise, practicată de facultatea băcăuană pentru prima oară în acest an universitar, a fost considerată o măsură indispensabilă de către decan. Și aceasta chiar dacă nivelul valoric al celor înscriși la Universitatea se află într-o continuă scădere, după cum susțin majoritatea profesorilor universitari. „Nu se putea să menținem examen de admitere atîta timp cît Iașul și alte centre universitare l-au scos. Practic, cu excepția Bucureștiului, aproape toate centrele universitare recurg la admitere fără examen”, a precizat profesorul Șaradici. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns