Deputatul Theodora Șotcan (PSD Bacău) a dat publicității o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Monica Anisie.
Parlamentarul, fost inspector general școlar, cere măsuri pentru învățământul online și elaborarea planurilor după care se vor redeschide școlile:
Dragă doamnă Monica Anisie, Ministru al Educației,
Îmi amintesc vremurile în care ați fost numită în fruntea Ministerului păstorit odinioară de Spiru Haret de parcă ar fi fost ieri. Erați salutată, atunci, de toată propaganda, oficială sau neoficială, online și offline, a dreptei românești cu un elan pe care omenirea l-a mai întâlnit, poate, doar la intrarea Mântuitorului în Ierusalim, că tot suntem în perioada imediat următoare sărbătorilor pascale. Erați, altfel spus, raza de soare a învățământului românesc.
Pe undeva, o rază v-ați și dovedit a fi, în acea perioadă, dar nu în sensul bun al termenului, ci prin faptul că obișnuiați să descindeți, din înălțimile Ministerului, direct în sălile de clasă, subminând respectul de care cadrele didactice trebuie să se bucure din partea elevilor și părinților și intimidând tinere profesoare la început de carieră cu autoritatea pe care v-o conferă demnitatea pe care o ocupați. Vremelnic, sperăm noi.
Dar asta se întâmpla în vremurile bune, când virusul nu părăsise liliacul originar iar mai-marii dumneavoastră politici, domnii Iohannis și Orban, visau numai alegeri anticipate. Între timp v-ați transformat într-o adevărată orhidee a învățământului românesc, care înfrumusețează geamul ministerului, rămânând totodată într-o perfectă lipsă de mobilitate…decizională, desigur. Problema e că, așa cum prea bine cunoaște înțelepciunea populară românească, oricât de frumoasă ar fi o plantă, e perfect inutilă dacă nu face fructe!
Într-o postare recentă v-am adresat câteva întrebări legate, în special, de desfășurarea activităților didactice în sistem online. Nu mi-ați răspuns, și în sufletul meu nici nu m-am așteptat cu adevărat la asta. De aceea astăzi, la ora când probabil ascultați, spășită, indicațiile unui președinte care a dat de gustul ieșirilor din matca în care Constituția a așezat această demnitate, la fel ca predecesorul său, îmi permit să vă adresez câteva solicitări (de data aceasta) de care îndrăznesc să sper că veți ține seama, spre binele elevilor pe care sper că încă îi considerați în centrul activității dumneavoastră.
Astfel, după cum sper că ați aflat, din cauza incapacității dumneavoastră de a coordona realizarea în mod unitar a activităților online, fiecare cadru didactic a trebuit să se adapteze prin eforturi proprii și să facă tot ce s-a priceput mai bine pentru a suplini ceea ce nu se poate înlocui niciodată pe deplin, adică prezența în clasă, alături de elevi. Colegii mei profesori au depus, sunt convinsă, toate eforturile pentru ca perioada aceasta să nu afecteze elevii, dar oricât de bine s-ar fi descurcat în mediul online, sunt convinsă că activitatea nu s-a putut desfășura în mod unitar.
Pentru elevii neaflați într-unul dintre anii terminali, acest lucru nu reprezintă o problemă, sau nu una pe care să nu o poată depăși relativ ușor și rapid. Dar la elevii din anii terminali v-ați gândit?
Doamna ministru, indiferent de dificultăți, anul școlar trebuie dus la bun sfârșit. Mai ales pentru elevii din anii terminali, de aceasta depinde continuarea studiilor lor. Nu putem să lăsăm acest lucru la voia întâmplării. Nu putem lăsa admiterea la liceu sau la facultate pe seama conjuncturilor favorabile pentru unii, nefavorabile pentru alții.
De aceea, doamna Ministru, vă rog insistent să elaborați materiale, metode, fișe de evaluare, dați-le orice formă doriți, dar organizați în mod unitar pregătirea elevilor din ani terminali. Dacă nu știți cum, chemați inspectorii de specialitate pentru fiecare disciplină care face obiectul Evaluării Naționale sau examenului de Bacalaureat și cereți-le propuneri. Sunt convinsă că dumnealor vă pot furniza expertiza și rezultatele dorite, trebuie doar să știți ce să le cereți.
Odată elaborate aceste materiale, distribuiți-le în sistem online și/sau fizic (pentru elevii care nu au acces la internet sau dispozitivele necesare. Știu că dinspre dreapta nu se vede, dar v-am scris în postarea precedentă că există și așa ceva), astfel încât să ajungă la fiecare elev, pentru a se putea pregăti în mod unitar pentru examenele care urmează. Mai ales că această perioadă are, cum v-am spus, și oportunitățile ei. Elevii au și timpul, și condițiile necesare pentru a se pregăti poate mai temeinic decât dacă ar fi trebuit să meargă la școală. Trebuie doar să le oferiți materialele cu ajutorul cărora să facă acest lucru! Utilizați rețeaua Inspectoratelor Școlare Județene astfel încât să ajungă la toți elevii, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Dacă există dorință, se vor găsi și mijloacele!
De asemenea, doamna ministru, încercați să organizați simulări. În anii trecuți, simulările s-au dovedit extrem de importante, cu ocazia lor elevii și părinții putând evalua punctele forte și punctele slabe ale pregătirii lor. Faceți tot posibilul să le organizați așa cum se poate în aceste condiții, dar să le organizați.
Încă ceva, doamnă Ministru. Pandemia de COVID-19 a generat nenumărate dificultăți, dar poate aduce și oportunități, dacă suntem capabili să le identificăm. Vă indic eu una: din cauza restricțiilor aplicabile în alte state membre ale Uniunii Europene, probabil că mulți dintre elevii care doreau să-și urmeze studiile în străinătate se vor îndrepta, acum, spre universitățile românești. Este o șansă uriașă pentru noi toți de a reține în țară mai mulți studenți valoroși. Ce facem pentru ei? Ce facem ca să ne bucurăm în continuare de prezența lor?
Și, nu în ultimul rând, lăsați verbele la timpul viitor. De când a început starea de urgență, ne spuneți ce VEȚI concepe, ce VEȚI face. A trecut mai mult de o lună și președintele dumneavoastră ne spune, astăzi, același lucru: cum se VOR elabora planurile după care se VOR redeschide școlile. Curat vizionar, cum ar spune Caragiale. Timpul trece, doamna Ministru! Nu mai povestiți, nu mai promiteți, faceți!
Dragă doamnă Anisie, poate că, venite din partea unui membru PSD, aceste sugestii nu vor găsi înțelegere. Dar să știți că nu vin de la mine, ci de la părinții elevilor din anii terminali, care îmi scriu aproape zilnic. Care sunt îngrijorați, care văd, pe zi ce trece, cum copiii lor riscă să piardă un an din viață. Riscă să nu poată obține notele pe care le-ar merita și să nu fie admiși la liceele sau facultățile pe care își doresc să le urmeze. Riscă, altfel spus, să nu-și poată urma visurile! Stă în puterea dumneavoastră să îi ajutați, doamna Ministru. Stă în puterea dumneavoastră să nu mai adăugați încă o sursă de stres pe umărul acestor copii, într-o perioadă deja dificilă! Și, mai ales, stă în puterea dumneavoastră să transformați viitorul în prezent. Dovediți că sunteți în stare!
Parinte a zis
Lasati ca nici cu dv.nu-mi este rusine…..nu ati excelat cu nimic, nu ati transmis nimic in teritoriu,iar atunci cand ati fost rugata sa luati masuri, ati gasit totul in ordine.Sunt scoli in care profesorii de la discipline esentiale nu au mai interactionat in nici un fel cu elevii, desi aveam toate mijloacele la dispozitie(in mediul urban cel putin 70% dintre elevi au logistica necesara).Ati scos doar sindicatele la inaintare pentru a ne arata cat de mult va meritati cei 100% din salariu, cat ati fost de preocupati in aceasta perioada de interesul elevilor.
In concluzie , ati facut exact ceea ce au facut si ministrii, indiferent de coloratura lor politica.Ati stat in izolare cu salariu 100%, iar acum bravati cu scrisori fara ecou, publicate in presa in incercarea de a arata ca ati facut ceva.
Probabil simtiti ca se apropie scadenta si aveti si dv. ca manager, dar si profesorii pe care cu cinste ii „pastoriti” de dat niste explicatii parintilor, dar mai ales copiilor.
Daniel a zis
Nu vă scrie nimeni. Publicați măcar un mesaj. Așa numita scrisoare este campanie electorală.
Strat a zis
Cum va permiteti sa faceti comparatie cu Intrarea Domnului in Ierusalim? Asta frizeaza blasfemia. Dar la PSD e ceva normal. Ce treaba are stanga comunista cu Dumnezeu. Sunteti atee ca si stapanii!
adrian a zis
cand primesti indemnizatie de parlamentar pentru ca nu faci nimic, incepi sa scrii texte penibile! concursul de demagogie mai dureaza, creati, aveti toate sansele sa-l castigati!
Oana a zis
Penibil! Lipsit de esenta! O scriere ieftina.
Un tanar a zis
Nu mai visati, doamna! Tinerii care doreau sa plece, tot vor pleca. Nu vor fi restrictii; o spun in cunostinta de cauza! Asa ca, lasa propunerile, doamna!