• un martor sub acoperire a fost desconspirat în plină ședință de
judecată • 50 de cetățeni au aflat numele celui care a ajutat polițiștii
în timpul anchetei • conform legii, investigatorul acoperit, plătit de
Ministerul de Interne, ar fi trebuit să fie protejat • cazul a fost
mediatizat ca fiind primul din România în care au fost folosiți
investigatori acoperiți n
Ancheta procurorilor Parchetului de pe lîngă Curtea de Bacău și a polițiștilor de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Bacău într-un caz de trafic de stupefiante ar putea fi grav afectată, după o gafă de proporții a judecătorilor Tribunalului Neamț. Într-o ședință care ar fi trebuit să se desfășoare cu ușile închise, judecătorii au desconspirat în ședință publică numele unui martor sub acoperire. Astfel, peste 50 de cetățeni au putut afla numele celui care a ajutat polițiștii într-o anchetă privind prinderea unui traficant de droguri.
În luna mai a acestui an, Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel
Bacău anunța, prin intermediul unui comunicat de presă, că
nemțeanul Sergiu Marius Midoschi a fost arestat pentru comiterea
infracțiunilor de deținere și trafic de stupefiante. Procurorii au precizat că „pentru desfășurarea acțiunii s-au emis autorizații pentru folosirea investigatorilor acoperiți și a colaboratorilor acestora, precum și autorizație pentru cumpărare de droguri”. Cu alte cuvinte era vorba despre primul caz din România în care au fost folosiți martorii sub acoperire, după intrarea în vigoare, la începutul acestui an, a unei legi care permite acest lucru. Potrivit actului normativ, persoanele care ajută poliția la finalizarea unei anchete dificile beneficiază de o serie de drepturi, inclusiv păstrarea secretă a identității. Pe lîngă aceasta, martorul sub acoperire, plătit de Ministerul de Interne, urma să beneficieze și de un program de protecție a martorilor.
La vremea respectivă, ziarele au mediatizat intens acest caz, iar mulți anchetatori au declarat, cuprinși de euforia succesului, că România s-a aliniat legislației internaționale privind protecția martorilor. Cetățenii, la rîndul lor, obișnuiți cu martorii sub acoperire din filmele americane, au crezut că va urma o serie interminabilă de arestări a unor infractori periculoși, care vor fi prinși cu ajutorul martorilor sub acoperire. Lucrurile însă nu au stat chiar
așa, întrucît chiar la primul termen al procesului lui Midoschi,
numele martorului sub acoperire a fost făcut public, de față fiind cel
puțin 50 de persoane. De regulă, astfel de procese se desfășoară cu ușile închise, avînd caracter secret, lucru care nu s-a întîmplat. Instanța a audiat inculpatul, care a expus, din punctul
său de vedere cele întîmplate. În fața instanței, Midoschi a
pronunțat numele martorului sub acoperire, care i-a ajutat pe
polițiști, și porecla. În acel moment, sala era plină de curioși, prieteni ai inculpatului, judecători și avocați.
Judecătorii au evacuat sala abia în momentul în care inculpatul se pregătea să spună de la cine a cumpărat cantitatea de 0,74 grame de canabis, instanța considerînd că așa poate să ajungă la unul dintre capii rețelei de distribuitori de droguri din Piatra Neamț. Este posibil ca instanța să fi aflat numele distribuitorului, dar este la fel de adevărat că asistența din sala de judecată a aflat și numele martorului sub acoperire, pronunțat de Midoschi.
La sfîrșitul lunii martie, Marius Midoschi a fost reținut de polițiștii
nemțeni, pe numele lui existînd un mandat de executare a unei
pedepse de 2 ani și patru luni de închisoare pentru furt. În urmă cu
cîteva zile, polițiștii efectuaseră un flagrant în apartamentul lui
Midoschi. Mai exact, pe 19 martie, martorul sub acoperire, un
prieten bun de-al lui Midoschi, a mers în apartamentul acestuia.
Înainte de a se realiza flagrantul, procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au emis autorizații pentru folosirea martorilor sub acoperire, precum și autorizație pentru cumpărare de droguri. Ulterior, polițiștii au constatat că martorul cumpărase cantitatea de 3,91 grame de canabis de la Midoschi. În acel moment, polițiștii nu au dispus măsura reținerii, ei intenționînd să-l urmărească pe Midoschi, pentru a ajunge la distribuitorul de droguri. Acest lucru nu s-a mai întîmplat, întrucît Midoschi a fost arestat ca urmare a mandatului de executare a pedepsei emis pe numele lui de Judecătoria Piatra Neamț. În aceste condiții, planul polițiștilor a picat. Ulterior, pe 7 mai, Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău a emis pe numele lui Midoschi un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzațiile de trafic și deținere de stupefiante. Atunci, anchetatorii au precizat că martorul a fost plătit pentru munca depusă dintr-un fond special al Ministerului de Interne, fiind pentru prima dată cînd este folosit acest fond după intrarea în vigoare a Legii privind protecția martorilor. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns