Peste 350 de tone de compost de înaltă calitate sunt disponibile pentru agricultorii din județul Bacău, anunță Consiliul Județean, într-un comunicat de presă.
Folosit ca și îngrășământ natural în agricultură, cu proprietatea de a păstra recolta bio în proporție de 100%, compostul este produs de stația de compostare de la Onești, parte a complexului de deșeuri, realizat de către Consiliul Județean Bacău, în calitate de unic co-finanțator, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”.
Stația de compostare, administrată de către operatorul EcoSud este proiectată să proceseze 8500 tone/an de deșeuri menajere biodegradabile, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piete, cantine, restaurante, sau alte tipuri de deșeuri biodegradabile asimilabile celor menajere.
Procesul de compostare se realizează pe etape și presupune:
- Sortarea mecanică a deșeurilor, folosind un ciur rotativ, astfel încât fracțiunile mai mici de 80 mm sunt mărunțite, tocate și depozitate în zona de fermentare intensivă;
- Compostarea intensivă a deșeurilor – grămezile de deșeuri sunt acoperite cu o membrană, prevăzuta cu aerare forțată. Procesul durează în total 4 săptămâni, fiind supravegheat cu ajutorul unui program automatizat, timp în care volumul materialului și greutatea sunt reduse.
- Maturarea – proces care durează până la 12 saptamani, finalizat odată cu încheierea activității biologice a materialului, când toate substanțele care se pot descompune au fost stabilizate.
Compostul obținut la Stația de compostare Onești are indicatori de calitate foarte buni, analizele realizate de laboratoare acreditate din Germania arătând pH alcalin, bogat în azot, potasiu, calciu, magneziu, cu încărcare zero în ceea ce privește metalele grele. Ceea ce îl face foarte bun pentru utilizarea în agricultură.
Între beneficiile folosirii compostului ca îngrășământ, sunt menționate:
- Îmbunătățirea structurii solului și a rezistenței sale la eroziune;
- Îmbogățirea solului cu substanțe nutritive necesare plantelor în mod treptat, natural, asigurând îngrășăminte solului în permanență;
- Creșterea faunei solului;
- Diminuarea efectelor negative ale agenților toxici ca persticidele sau metalele grele;
- Rezolvarea problemei schimbărilor climatice, deoarece compostul reține dioxidul de carbon la nivelul solului.
„Cantitatea și calitatea compostului obținut la Stația de compostare Onești demonstrează încă o dată faptul că prin realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bacău contribuie la protejarea mediului înconjurător și la protejarea sănătății populației, procesul de compostare însuși reprezentând o formă naturală de reciclare, în urma căruia se obține un produs de înaltă calitate într-un timp cât mai scurt”, se afirmă în document. (sursa: comunicat de presă)
Lasă un răspuns