UPDATE: Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de senatori, după o ședință care a durat aproape 2 ore. Au fost 135 de senatori prezenți, dintre care 126 au votat pentru raportul de respingere și 9 voturi împotriva raportului. Doar senatorii UDMR au votat pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Senatul este cameră decizională.
Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut. Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti.
Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.
Deputații Comisiei de Administrație semnalează că proiectul nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil ”.
“Statul unitar constituie o singură formațiune statală, este el însuși, și numai el, subiect de drept internațional, presupune o unică ordine juridică bazată pe o singură Constituție și un singur sistem de organizare prin care se exercită cele trei puteri fundamentale – legislativă, executivă şi judecătorească, populația sa având o singură cetățenie. Legiuitorul constituant a stabilit că România este nu doar un stat unitar, ci și indivizibil, în sensul că el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizări, totale sau parțiale, cu regimuri juridice diferite”, arată raportul de respingere al Comisiei.
Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie. Senatul este cameră decizională.
Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.
Roman a zis
Asemenea initiative legislative ar trebui sa fie urmarite de la inregistrare pana la adoptare/respingere in plen, de catre fiecare parlamentar, ca o responsabilitate pe care o au fata de cei care i-au ales. Este nepermis ca sa treaca o initiativa prin aprobare tacita (din lipsa interesului deputatilor de a dezbate propunerea). Va propun sa sunam la cabinetele lor si sa-i intrebam ce au facut pt aceasta lege. Deputatii de Bacau sunt: Constantin AVRAM (ALDE), Costel DUNAVA(PSD), Ionel FLOROIU(PSD), ILISANU Claudiu (PSD), Tudorita LUNGU(PNL), Ionel PALAR (PNL), Lucian STANCIU-VIZITEU (USR), Teodora SOTCAN (PSD), Lucian SOVA (PSD), Elena HARATAU (PSD).
Ce ati facut domnilor/ doamnelor in aceasta perioadă?
Multumim, dar nu v-am ales ca sa stati sa faceti campanie politica in judet, ci sa stati in Parlament sa dezbateti si sa adoptati legi!
RUSINE!
iondinbacau a zis
Elena HARATAU din decembrie 2019 este membra PNL.
Dante a zis
Si ce legatura are asta cu ce voteaza debilii aia?
Emil a zis
Inainte era PSD. Pentu cine nu stie, ordine de zi in camera deputatilor este facuta de PSD
Nela a zis
Presedintele camerei deputatilor, Ciolacu, liderul PSD, nu isi explica cum sa intamplat acest lucru…cu psd majoritar, aliat traditional cu udmr ul in parlament…zic eu.
alina a zis
mandri ca suntem romani…asta era sloganul PS-eu-D-rm
alina a zis
de ce desteptarea nu lasa loc de comentarii?
:-) a zis
Ordinul lui D.B