Deși a trecut mai bine de o lună de zile de la externarea primilor pacienți vindecați de Covid 19 și cu un aparat de plasmafereză disponibil, în așteptare, la Centrul de Transfuzii Bacău nu s-a făcut nici acum prima prelevare de plasmă.
„Am solicitat spitalelor în care au fost internați pacienții cu noul virus datele de contact ale celor vindecați și le-am transmis protocoalele pe care urmează să le semnăm. După ce ne vor veni listele, urmează să îi sunăm pe pacienți să vedem dacă doresc să doneze”, a declarat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău.
Personalul încă trebuie instruit pentru folosirea aparatului de plasmafereză. Acesta a fost obținut printr-o donație, în comodat, de Consiliul Județean Bacău și a fost livrat încă din 30 aprilie. Spre deosebire de procedura clasică de obținere a plasmei, cu ajutorul aparatului se va obține o cantitate de circa trei ori mai mare. Problema este dacă pacienții vindecați vor dori să doneze. „În România, donarea este benevolă și neremunerată. Ei nu sunt obligați să doneze. Dacă vor face acest lucru, vor trebui să vină aici, pentru că trebuie să asigurăm condiții de siguranță. În plus, după protocol, pot face acest lucru după cele 14 zile de autoizolare și cele două teste de Covid negative”, a mai spus dr.Ghindă.
Din cei 370 pacienți confirmați cu noul virus, circa 40 au fost declarați vindecați și externați până acum, dar aceștia vor deveni donatori viabili în funcție de încheierea celor 14 zile de autoizolare la domiciliu.
IG a zis
Pana la urma problema este ca nu exista personal instruit. Abia dupa ce personalul este instruit poti vorbi de lipsa donatorilor. Daca de exemplu cineva vrea sa doneze azi, cu siguranta va fi trimis acasa pentru ca nu stie nimeni cum sa foloseasca aparatul. Bine ca le mai cresc salariile, poate ajuta la instruire.
H2SO4 a zis
In toata tarasenia asta unde este frina birocratiei ??? Tare ne mai place sa ne jucam cu petardele.
STAN a zis
D-na doctor si daca pacientul acela pe care il suni te va intreba de unde ai datele lui de contact si va face o plangere frumoasa?
Si va pune sa achitati (spital+centru) amenda conform GDPR !
Daca el a fost in spital nu inseamna ca cei de acolo pot face ce vor ei cu datele lui de contact.
Atentie la buzunare.
feedback a zis
inainte de a veni aparatul de plasmafereza in Bacau citisem un articol despre birocratia de a introduce aparatura donata de o firma din Bucuresti la mai multe spitaluri, firma care acuza ministerul sanatatii (intrun ziar din Neamt) ca nu face nimic pentru populatie, ca stau 18 aparate fara sa fie aprobata utilizarea lor. Imediat, in aceeasi zi, a si aparut metodologia de folosire a plasmaferezei in covid19, aprobata si postata pe site-ul min. sanatatii. Acum e aparatura si nu mai inteleg de ce iar e birocratia pusa pe prim planul articolului. Totul depinde de donatori care au dreptul sa accepte sau sa refuze , la fel ca la donarea de singe la care cred ca suntem „campioni”….din nefericire, chiar la donarea de singe nu se bate lumea cu toate ofertele in bani, masa, analize gratuite si mai stiu eu ce li se ofera. Nu vad nici o luminita la capatul tunelului nici la donarea de plasma.
DORU a zis
Pentru cei care se exprima in domeniul”transplantului” de sange sau elemente din sange ; recomand sa citeasca textul de mai jos
„Asemănător altor metode de tratament, transfuzia de sânge trebuie recomandată doar atunci când este esențială pentru pacient. Doctorul curant va fi consiliat de către medicii hematologi din cadrul Unității de Transfuzii Sanguine pentru selecționarea celui mai potrivit tip de produs, precum și a cantității necesare. Astfel, produsele de sânge sunt prescrise numai acelor pacienți pentru care nu există o alternativă terapeutică și numai după ce aceștia au fost informați în legătură cu avantajele, precum și riscurile terapiei transfuzionale.
De asemenea, este important ca pacientul să primească exact tipul de sânge adecvat lui. În acest sens, în cadrul laboratorului Unității de Transfuzie Sanguină se efectuează în conformitate cu normele în vigoare protocolul de teste pretransfuzionale, o gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și depistarea anticorpilor antieritrocitari.
Transfuzia poate fi asociată cu un “transplant” de celule. „
DORU a zis
Sunt convins ca spitalelel implicate stiu conditiile care trebuie sa le indeplineasca pentru a „transplanta” plasma :
„Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat.
În acestă dimineață au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.
Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:
a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)
Reamintim că, Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.”
As vrea sa adresez cateva intrebari dar ma abtin !!!