La adăpostul autorităților preocupate de criza de coronavirus, hoții de lemne au încercat să fure cât s-a putut din pădurile Bacăului. Polițiștii au confiscat o cantitate de 15 ori mai mare de lemn pentru care nu existau acte de proveniență, circulație, comercializare, în primele patru luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și față de anul 2018, în totalitatea lui.
„Poliţiştii au dispus ca măsuri complementare, confiscarea unui volum total de 25.991,15 mc materiale lemnoase pentru care nu erau îndeplinite condiţiile cumulative ale provenienţei legale prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase la regimul spaţiilor de depozitare şi al instalaţiilor de prelucrare în rotund din Capitolul II al H.G. 470/2014 sau proveniţi din tăieri ilegale”, se arată în răspunsul solicitat de zdbc.ro. Prin comparație, în primele luni din 2019 s-au confiscat 1.778 de metri cubi de lemn, iar în tot anul 2018, 2.100 mc material lemnos.
Polițiștii au făcut mai puține controale, numărul infracțiunilor a fost cu 3 mai mari decât anul trecut, ajungând la 139. A scăzut numărul amenzilor, de la 358 în 2019, la 249 anul acesta, cu o valoare totală de 266,94 mii lei.
Statistica, confirmată de ministrul Mediului
Ca și o confirmare că hoții de lemne nu dorm, luni, ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut o vizită la Ocolul Silvic Ghimeș Făget, ocol care administrează păduri private din Bacău și Neamț. Doar aici, „în urma activității de control, de la sfârșitul lunii aprilie, a Gărzii Forestiere Suceava la OS Ghimeș Făget și la operatorii economici ce desfășoară activități pe raza acestui ocol, s-au identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului cu un volum total de 672,655 mc și o valoare a prejudiciului de 410.773,295 lei.
În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale. De asemenea, Garda Forestieră Suceava a înaintat propuneri de retragere a atestatului de exploatare pentru trei societăți care desfășoară activități de exploatarea lemnului și s-a dispus confiscarea unui volum de 193,52 mc materiale lemnoase și aplicarea de sancțiuni contravenționale ce au totalizat 52.000 lei”, se arată în comunicatul remis presei după vizită. Ministerul a promis, din nou, că va însăpri controalele, va pune sub protecție pădurile virgine, și va urmări din satelit mișcarea lemnului. Deasemenea, va relansa programul Sumal, sistemul de urmărire a materialelor lemnoase.
Rada a zis
Politistii ne pazesc pe noi in loc sa pazeasca padurile.
Maxx a zis
Padurile sunt pazite de padurari nu de politisti.
Felix a zis
Politisti, padurari, ce mai conteaza? Acesti 30 de ani dupa 1989 sunt dovada irefutabila ca sunt niste,,lupi paznici la oi” Ei au supervizat jaful din padurile Romaniei, judetul Bacau fiind ani la rand campion la coruptie.
Geandra a zis
Stiti bancul: politistul=tufa printre domni, padurarul=domn printre tufe. De gandit! Dar toti corupti la ordinul sefilor
Un cetatean iubitor de padure ! a zis
Cntrol la societati ..hmmm , dar la cei care au gatere ascunse in grajdi ,sau circulare care toaca metri cubi d e lemn , pe astia cum si cine ii controleaza . Cei in drept sa colaboreze cu cei de a EON si vor descoperi dupa consum cine toaca lemne…..! Daca se vrea se poate !
raducu a zis
de ce s-ar vrea?
am auzit ca iesa bani multi din asta
traiul scump costa!
nu poti fi in cercuri inalte cu pantalonii peticiti