Reabilitarea termica a imobilelor din municipiul Bacau a fost ieri tema de dezbatere pentru reprezentantii autoritatilor locale. La masa discutiilor s-au asezat Gheorghe Stoina, arhitectul sef al judetului Bacau, Gheorghe Muntianu, sef Serviciu asociatii proprietari din cadrul Primariei Bacau si Tiberiu Andrioaiei, director Deko Professional. Evenimentul a debutat cu o conferinta de presa, urmata de o dezbatere in cadrul careia au fost puse in discutie problemele, solutiile si strategiile de realizarea a programului national de reabilitare termica implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in Romania. La discutii au participat si reprezentanti ai primariilor din judet, Consiliului Judetean Bacau, auditori energetici, directori de companii de constructii, reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii. Evenimentul, intitulat „Reabilitarea termica in Romania – prioritati si avantaje”, a fost gazduit de sala Onesti a Hotelului „Moldova”. Manifestarea face parte dintr-un program national care are în vedere organizarea a cel putin sapte evenimente locale de acest gen, în orasele mari din tara.
Reabilitarea vazuta de arhitect
Gheorghe Stoina, arhitectul sef al judetului Bacau, spune despre reabilitarea termica exterioara a blocurilor ca trebuie abordata si din punct de vedere urbanistic. „Reabilitarea termica nu inseamna numai un strat de polistiren fixat pe peretii blocurilor. La o astfel de lucrare trebuie sa se studieze inclusiv culoarea, finisajele si mai ales modul de abordare a acoperisurilor. Acestea din urma nu corespund de cele mai multe ori din punct de vedere al materialelor. Optzeci la suta din ele sint facute din azbociment, iar efectele folosirii acestor materiale s-au vazut la furtuni si vijelii. Au zburat acoperisuri care au pus in pericol vietile oamenilor. Tocmai din aceasta cauza, trebuie sa abordam problema cu maxima seriozitate”, a spus Stoina.
Scutiti de la plata lucrarilor
Municipiul Bacau se claseaza pe locul II la nivel national in ceea ce priveste blocurile realizate si aprobate in programul de reabilitare termica exterioara. „In anul 2006, la nivelul municipiului Bacau au fost aprobate 63 de blocuri pentru care s-a facut expertiza energetica. Din cele 63 de imobile, in 2008 s-a trecut la realizarea lucrarilor pentru 31 de blocuri. Noi ne-am dorit sa le prindem in program pe toate cele 63, dar nu ne-a permis bugetul. Pentru 16 s-a primit finantare, urmind ca pentru celelalte 22 de blocuri sa primim fonduri anul viitor”, a spus Gheorghe Muntianu, sef Serviciu Asociatii de proprietari. El a adaugat faptul ca s-au taraganat foarte mult lucrarile pentru reabilitarea celor 31 de blocuri. Un mare inconvenient a fost incapacitatea populatiei de a participa la finantarea acestui proiect. Din 12 asociatii de proprietari implicate in procesul de reabilitare a primelor 31 de blocuri, nici una nu a constituit acel fond de reparatii. In prezent, contributia pe partea de finantare este impartita astfel: 50 la suta acopera Guvernul, 30 la suta ii revine Consiliului Local, iar 20 la suta din costuri trebuie sa le suporte locatarii. Singurele persoane care vor fi scutite de plata contributiei sint cele ale caror venituri sint mai mici decit venitul mediu pe economie/persoana. Partea lor va fi suportata de Consiliul Local Bacau.
next a zis
Mai nou, vorbeste lumea,in tarile vestice din UE polistirenul este interzis a se folosi la termoizolatia blocurilor. Asa o fi?
Bila Neagra a zis
Nici o problema. Interesul celor de suuuuuuuuuus, la care noi am intrat sluga umila, supusa si docila este ca sa ramanem cat mai putini pe km 2. De asta ni se dau boli necunoscute pana acum, alimente garnisite cu E-uri, poluare, ni se taie padurile etc. Totul se face, la comanda, impotriva omului nu pentru binele omului…