Odată cu afișarea rezultatelor finale la BAC 2020, media de promovare în județul nostru a ajuns la 73,29%. Din cei 4.197 candidați, 97 la sută s-au prezentat, iar 26% au fost declarați respinși, întregistrând medii sub 6. După contestații, clasamentul seriei curente (absolvenți din acest an) pe licee arată o ierarhie puțin modificată.
Colegiul Alecsandri, cel mai bun din județ
Astfel, primul liceu din județ este, după rezultatele promoției actuale, Colegiul „Vasile Alecsandri”, cu o rată de promovare de 98,88%. 266 de candidați au promovat și 3 nu.
În top urmează Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”, cu media de promovare la apropiere de locul I, adică 98,08% rată de promovare, cu 204 candidați reușiți și 4 nu.
Top 3 este completat de Colegiul „D.Cantemir” Onești, cu 97,94% promovabilitate, adică 190 candidați reușiți și 4 nepromovați.
Colegiul Ferdinand, abia pe locul 5
Colegiul „G.Moisil” din Onești ajunge pe locul 4, cu 163 de elevi promovați și 8 care au picat și o rată de 95,32%. Colegiul „Ferdinand I” a înregistrat o scădere, cu o rată de promovare sub colegiul oneștean, înregistrând rata de 94,67% de candidați care au trecut cu brio. Anul trecut, „Ferdinand” s-a clasat pe locul al doilea în județ, cu 99.40% promovabilitate.
În fine, Colegiul Pedagogic a înregistrat o promovabilitate de 91,27% și Colegiul „Mihai Eminescu” de 90,58%.
30 la sută dintre candidații din acest an au obținut note între 8 și 8.99 și 25 la sută au medii între 9 și 9.99. după contestații, șase candidați au obținut medii de 10 curat. Este vorba despre Mădălina Dima (Colegiul Cantemir Onești), Claudia Ionescu (Colegiului „Vasile Alecsandri”), Alexia Băluță (Colegiul „Ferdinand I”), Horia Nicolcea (Colegiul „D.Cantemir” Onești), Daria Măciucă (Colegiul „Vasile Alecsandri”), Andrei Gavriliu (Colegiul „D.Ghika” Comănești).
Roxana Dumitrascu a zis
Madalina Dima este de la Colegiul „Cantemir”, nu de la „Moisil”.
Kurt Vonnegut a zis
Cateva precizari:
1. Colegiul Ferdinand nu exista decat in mintea comunistilor securisti, pentru ca numele Ferdinand a fost dat acestei institutii de invatamant in 1867, cand individul Fernandel del Hohenţoale avea varsta de 2 (DOI) ani. Ce motive o fi avut protipendada bacauana a anilor aceia ca sa numeasca o institutie scolara dupa un copchil de doi ani, tine de noaptea mintii. Oricum, ca sa facem o paralela, e ca si cum am pune unei scoli numele vreunei corcituri basiste sau mai stii, a amantei lui Dragnea.
2. La venirea pe tron a lui Ferdinand, in 1914, gagiul nu are bunul simt si modestia sa ceara schimbarea numelui acestui colegiu, macar pentru faptul ca in Regatul Unit nu a existat niciodata vreo institutie de invatamant care sa fi purtat vreodata numele suveranului in viata. Nici mavcar Ceausescu nu a avut tupeul si nesimtirea sa ceara ca vreo scoala sa ii poarte numele. Fernandel, insa, pentru ca asa e prostul care se suie pe gard, a acceptat ca numele sau sa fie purtat de cel mai tare liceu din Bacau. Fernandel trecand prin Bacau de doua ori in viata lui, cu trenul, catre si dispre Iasi.
3. Existenta sinistra a lui Ferdinand este descrisa de insistenta cu care fraierul a vrut ca Romania sa fie aliata Germaniei si Austro Ungariei in primul razboi mondial, ceea ce ar fi dus la desfiintarea Romaniei dupa 1918, dat fiind ca am fi fost printre natiunile care au luat bataie si e cert ca nu primeam nimic, niciun teritoriu, deci Romania de azi ar fi fost, eventual, formata din juma de Moldova si vreo patru judete muntene. Faptul ca guvernele din vremea aceea nu au facut voia prostului Ferdinand si au ales ca Romania sa lupte alaturi de Antanta (Franta, Anglia, Rusia), a dus la deznodamantul fericit prin care, dupa Conferinta de pace de la Paris, Romania a devenit intreaga, adica a primit inapoi Basarabia (pierduta in 1812), Ardealul, Banatul si Bucovina. Ferdinand nu a avut niciun rol in afacerea asta, ba din contra, insa a avut noroc cu nevasta-sa, Maria, care intr-adevar a avut o activitate diplomatica pozitiva in perioada aceea. Ferdinand nu numai ca era sa duca Romania in prapastie, dar nici macar nu a participat pe campul de lupta, ci a fugit ca un las atunci cand nemtii au reusit sa ocupa aproape toata tara, mai putin zona central-nordica a Moldovei noastre.
4. Ce este absolut strigator la cer, insa, tine de data de 13 decembrie 1918, cand la ordinul lui Ferdinand, o demonstratie pasnica a muncitorilor din Bucuresti a fost inecata in sange. Era vorba de cateva mii de fosti soldati, alaturi de femei si copii care cereau ca guvernul conservator sa isi tina promisiunea si sa dea pamant celor care luptasera pe front. Ferdinand este, asadar, un criminal de razboi, gen Ceausescu, care a ordonat armatei sa traga in popor.
4. In anul 1948, numele acestui criminal a fost sters de pe fata liceului, iar in 67, liceul a luat numele marelui poet George Bacovia, bacauan de-al nostru, care nu a facut niciodata politica, dar a carui opera este o piatra de temelie a avangardismului romanesc.
5. In anul 1997, insa, o gasca de consilieri locali pesedisti, fosti securisti ajunsi ca peste tot in tara asta la putere, a decis fara o consultare populara sa readuca numele criminalului de razboi Ferdinand pe frontispiciul colegiului Bacovia. Deci poetul bacauan Bacovia, a carui opera este clar de nivel national, este alungat din memoria bacauanilor si inlocuit cu numele unui rege care a tradat Romania si care a ordonat armatei uciderea a sute de oameni nevinovati.
Nu e de mirare ca de cativa ani de zile, colegiul acesta se duce incet dar sigur la vale. Profesorii de calitate sunt din ce in ce mai putini, mediocritatea incepe sa domine numeric cancelaria scolii, elevii fumeaza in voie in incinta scolii, atunci cand nu prizeaza un pic de droguri. Ceea ce acum patru decenii era cea mai sofisticata si elitista scoala medie a Bacaului a devenit, iata, un abator cu fiţe, pentru ca nu-i asa, pe-afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.
Asadar, multe succesuri, ca sa o citam pe beizadeaua unui absolvent de la Patrascanu, numitul Basescu W (de la Whiskey) Traian. Maine poimaine, o sa redenumeasca PSD si liceul Vranceanu, sa-i spuna mai bine Adi Mondialu..
Cristi a zis
Lung, lung ….Dar argumentat!?
Dan a zis
Omule,nu inteleg de ce atata patos.Ai scris un adevărat pomelnic,pe care l-am citit in totalitate.Dupa mine,nu-și avea rostul întreaga descriere.
Laurentiu a zis
Multe aberatii xenofobe si putina documentare. In 1914 Carol I este cel care a dorit intrarea Romaniei in razboi de partea Puterilor Centrale si asta nu pentru ca ar fi avut interese personale, trebuia sa respecte un angajament. In momentul in care Romania a devenit independenta, Austro-Ungaria si Germania ne-au garantat integritatea teritoriala in fata rusilor. Imperiul tarist a fost cel care a turbat atunci, obiceiul rusilor fiind sa foloseasca teritoriul nostru ca pe o gubernie proprie.
In anul 1916, cand a devenit rege Ferdinand, a inceput de fapt miscarea nationala prin care a fost creata Romania Mare.
Ferdinad este unul dintre marile nume ale acestui neam. Faptul ca liceul ce a avut vreo 30 de ani numele Bacovia se numeste Ferdinad sau nu, ar trebui decis intr-un sondaj facut printre absolventi, profesori si oamenii interesati de istoria Bacaului.
Mama bucatareasa a zis
„La Ferdinand,o fi pe bune?”(Heisu A.)