Zi cu emoții pentru candidații la examenul de titularizare! Proba scrisă a început la ora 9:00 și s-a finalizat la ora 13:00. Anul acesta, în județul Bacău, s-au înscris 911 candidați pe 158 de posturi titularizabile.
Sunt mai mulți decât în 2019, când inițial erau 805 candidați. Însă și anul trecut, doar 552 au predat lucrările, restul abandonând încă din timpul examenului.
„Dintre cei 911 candidați de anul acesta, 64 au absentat. 77 s-au retras în timpul probei și unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă”, a declarat pentru Ziarul de Bacău prof. Camelia Stamate, inspector școlar și șefa comisiei la examenul de titularizare.
Anul acesta concurența este de aproape 6 pe un loc, fiind disponibile doar 158 de posturi titularizabile, adică pe durată nedeterminată. În plus, mai sunt disponibile și 379 de posturi netitularizabile, pe durata determinată și 1.349 de posturi incomplete vacante (o oră, două).
Pentru a obține un post titularizabil, candidații trebuie sa obțină minimum 7, iar pentru posturile netitularizabile,5. Primele rezultate vor fi afișate pe 4 august. Contestațiile vor fi depuse în perioada 4-5 august, iar în data de 11 august vor fi afișate rezultatele finale.
Dana a zis
Alaturi de sistemul sanitar, invatamantul este inca o mare gaura neagra la buget. Intra foarte multi bani, rezultate foarte putine spre zero. Calitatea invatamantului a scazut foarte mult iar odata cu pandemia si scoala online a devenit un loc dorit de foarte multi ‘profesori’, dornici sa experimenteze statul la stat.
Popovici a zis
Comentariul tau suna a „desfiintati scoala romaneasca” fiindca e inutila si papa bani de la buget. De ce nu comenenzi si la adresa magistratilor sau a altor bugetari care iau salarii mult mai mari decat profesorii, fara sa si le justifice prin munca prestata???Aceia nu fac gaura neagra precum profesorii? Stii ca un profesor invata o vara intreaga ca sa-si dea examenele de grad?Tu te duci la mare,de exemplu si mai ai timp si de comentat pe net cu ura impotriva profesorilor!
Seldonar Betelgeuse a zis
Problema este ca cei mai multi dintre candidati, probabil pe undeva peste 90 %, au absolvit facultati gen spirtu harlem. Sunt mii si mii de profesori tineri si nu tocmai tineri care de-abia au luat, cu chiu, cu vai, bacalaureatul, dupa care au ajuns rapid la o facultate de doua parale, pe care au absolvit-o la fara frecventa. Sunt multi profesori de invatamant primar, deci invatatori recalificati, care in timp ce predau la catedra erau si studenti pe la Sibiu sau Iasi, adica se intampla un fel de ruptura a continuului spatio-temporal, astfel incat acesti dascali erau in doua locuri in acelasi timp.
Cu asemenea nulitati, este clar ca nu poti avea invatamant de calitate. Aceste cadre didactice nu au nici macar capacitatea de a realiza cat de putina scoala au ele insele, si de aceea tupeul lor este maxim, ele se considera la nivelul unui intelectual veritabil. Multe dintre nulitati ajung si in Inspectorate, sa nu ne apucam acum sa dam nume, ca mai stim si noi personaje care au ajuns sa inspecteze, desi au avut un parcurs catastrofal in facultate.
Atata vreme cat facultatile particulare vor scoate absolventi care pot sa intre in invatamant si sa predea la catedra, invatamantul romanesc se va duce din ce in ce mai jos. Iar aceste facultati particulare exista pentru ca Romania este o tara corupta pana in maduva oaselor. Pentru confortul unei adunaturi de profesori pe care nu ii mai satura dracul de bani, o tara intreaga plateste si va plati cu varf si indesat. Pentru ca la capatul lantului de mitocanii se afla acesti asa-zisi dascali, care sunt de fapt de o incempetenta crasa, atat profesiponala cat si didactica.
Unii or sa apuce sa traiasca in Romania peste douazeci de ani. Va fi dezastru, pentru ca nulitatile vor forma deja majoritatea zdrobitoare a corpului didactic, dar si a celui juridic, medical si tehnic.
Alex a zis
Desi vreti sa lasati impresia ca sunteti intelectual/a, din pacate, prin atitudine, nu va deosebiti de un mancator de seminte, comentand in autobuz.
De pilda:
”undeva peste 90 % au absolvit facultati gen spiru” haret – pe ce va bazati? pe instinct?;
”nulitati”: ii cunoasteti, personal, pe toti?;
”Romania e o tara corupta pana in maduva oaselor”- partial corect, cu precizarea ca e vina noastra, a tuturor, inclusiv a dumneavoastra;
”profesori pe care nu ii mai satura d…. de bani” – va reamintesc ca un profesor, cu definitivat are cam acelasi salariu ca un casier/o casiera de la supermarket; daca va referiti la cei care ofera meditatii (Romana, Matematica si Engleza) aia sunt doar un procent din profesori si doar cei mai buni dintre ei sunt cu adevarat cautati, ceea ce face procentul si mai mic.
Un profesor de Biologie de la tara, de exemplu, cu gradul 2 si vreo 15-20 de ani de experienta, care ia sa zicem 3000 de lei, intra in categoria enuntata de dumneavoastra?
In loc de rezumat, un mic sfat: cartea/cultura/cunoasterea trebuie sa te faca nu doar mai inteligent, ci si mai generos fata de altii. Sau, cel putin, asta am invatat eu, in scoala. Imi pare rau ca n-ati avut ocazia sa invatati si dumneavoastra!
PHB a zis
Eu nu inteleg cum un comentariu bazat pe ura si lipsit total de argumente are likeuri, iar unul argumentat corect are dislikeuri?
Toti suntem plini de ura si ne place cand cineva improasca cu jigniri (nefondate) si cand se aduc argumente se refuza total si „eu stiu mai bine”. Asta cred ca prezinta o imagine (distorsionata sau nu) a realitatii noastre, si a principiilor pe care ne bazam.
Daiana a zis
Foarte bun si argumentat comentariul despre absolventii „Spiru Haret” sau ai universitatilor particulare!Da,asta e cauza diminuarii calitatii si in invatamant, si in alte domenii si e vai de tara asta peste 20-30 de ani,daca nu si mai repede. Cine s-a luat de dumneavoastra cum ca „vreti sa pareti intelectual/a”,face parte chiar din acea tagma de pseudo-intelectuali. Si e foarte adevarata si afirmatia ca „nu-i mai satura d.. de bani”.Oricine isi da seama ca va referiti la acei profesori universitari care au infiintat universitati particulare pe banda rulanta,astfel incat toti nastratinii sa poata „face o facultate si sa ia hartia magica la sfarsit”.Nu va refereati la bietii profesori cu definitivat! Si se mai observa clar ca nu va referiti nici la acei profesori care au intrat pe merit in sistem,ci doar la categoria „absolventi de facultate particulara”. Insa, cine se simte atacat de comentariul dumneavoastra,normal ca incepe sa vocifereze. Ati trantit-o bine si cu inspectorii numiti sa-i inspecteze pe altii(mult mai buni decat ei) si care au fost niste catastrofe in facultate sau au un caracter care lasa mult de dorit. As fi de acord ca o institutie precum ISJ sa continue sa existe dar sa fie schimbat radical tot personalul de acolo.Sa vina oameni incoruptibili,cu coloana vertebrala in acele scaune,nu toti smecherii de partid care o fac pe „lupii moralisti”.
miron a zis
La Inspectorat am vazut ca au instalat o doamna PSD-ista. Profesorii n-ar trebui sa faca politica, la fel ca preotii, militarii si judecatorii.
DORINA a zis
Ce emotii sa mai avem? Posturile sunt cumparate pe bani grei. La chimie -fizica cred ca nici nu le-a scos pe cele bune.Ei scot niste posturi in bataie de joc ,unde nu se poate duce nimeni.