Spitalul săracilor
• propunerea Direcției de Sănătate Publică de a se înființa un spital medico-social la Dămienești a fost aprobată de Ministerul Sănătății • spitalul săracilor va fi deschis numai dacă bugetul local va putea suporta cheltuielile de renovarea ale clădirii, în valoare de 1,5 miliarde de lei
În timp ce peste tot în țară se înființează clinici medicale care mai de care mai moderne și cu aparatură ultraperformantă, la noi în județ s-ar putea înființa în curînd un spital al săracilor. Dispariția din structura sanitară a județului a sute de paturi de spital a condus la necesitatea înființării în județ a cel puțin unei unități medico-sociale. Locația pentru un astfel de spital a fost stabilită încă de la începutul anului, iar în această vară propunerea a fost aprobată de Ministerul Sănătății. Drept urmare, secția exterioară a Spitalului Județean destinată îngrijirii și tratării bolnavilor cronici cu afecțiuni psihice, care pînă anul trecut a fost adăpostită de un imobil din Dămienești, ar putea deveni de anul acesta spital pentru pacienții cu probleme sociale.
Rămasă liberă după mutarea bolnavilor psihic într-o clădire a spitalului din Buhuși, secția de la Dămienești a fost propusă de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) să fie transformată în spital pentru persoanele sărace. „Aprobarea ministerului există, dar ideea nu poate fi pusă în practică decît atunci cînd își va da acceptul și consiliul local de la Dămienești. Ca administrator al imobilului, consiliul local trebuie să suporte renovarea acestuia, care se ridică, la o primă evaluare, la 1,5 miliarde de lei”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director DSP.
Autoritățile susțin că înființarea unui spital pentru săraci este necesară. Fiecare unitate medicală se confruntă cu situații în care bolnavi cronici, fără venituri sau adăpost, nu pot fi externați din spital decît după perioade foarte lungi. Dacă un bolnav stă în spital în mod normal circa zece zile, un caz social încarcă serios nota de plată. În plus, căminele-spital din județ din subordinea Direcției pentru Persoane cu Handicap sînt pline pînă la refuz.”Potrivit legislației, un spital socio-medical primește finanțare de la asigurări pentru serviciile medicale prestate, dar pentru cheltuielile curente și de capital banii provin și din veniturile proprii și de la Consiliul Local. Pentru medicamente și materiale sanitare, spitalul ar avea nevoie lunar de alte 1,5 miliarde de lei, bani pe care Casa de Asigurări îi poate da”, a adăugat doctorița Cojocaru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns