Asociaţia culturală „CA LA NOI” Bacău, Primăria comunei Sărată, Asociaţia culturală ,,Saratelul”, A.C.I.T. Constanţa, Asociaţia ,,Balada Bucovinei” şi Teatrul Municipal ,,Bacovia” Bacău au organizat Festivalul Naţional de Folclor şi Tradiţii Populare „ZESTREA”, cu participarea a 24 de interpreţi de muzică populară şi 15 Ansambluri de Cântece şi Dansuri Populare din ţara noastră.
După parada portului popular, cu mireasa într-o trăsură împodobită tradiţional şi cu mirele şi vorniceii călăre pe cai şi invitaţii care au prezentat frumoasele lor costume populare fiecare zonă folclorică, spectatorii din comuna Sărata şi nu numai, au urmărit desfăşurarea festivalului.
Festivalul Naţional de Folclor şi Tradiţii Populare ,,ZESTREA” a început cu un emoţionant moment de nuntă din Ţinutul Bacaului pregătit de Ansamblul CA LA NOI sub regia şi libretul etnomuzicologului George Sârbu, cu participarea unui grup de săteni din Sărata, de unde este şi mireasa, a unui grup din Ansamblul Saratelul, a unui grup din Ansamblul Ciobănaşul şi a unui grup de săteni din comuna Asău de unde este mirele. În cadrul momentului de nuntă au fost prezenţi interpreţii de muzică populară Anton Achitei, Maria Tătaru, Oltita Todirca, Nicu Chiriţa, Oana Creţu, Maria Enache, Doina Plantoş, Răzvan Ciorcila. Conducerea muzicală, coregrafia şi libretul George Sârbu. Generozitatea în aplauze a fost pentru ţinerii interpreţi Eusebiu Gafiţa, Mara Pîrvu, Andreea Chisăliţă şi Andrei Ifrim, pentru toţi participanţii din cele şapte judeţe al ţării. De menţionat numeroasa participare a ansamblurilor din judeţul nostru, de la Hemeiusi şi Caiuti, de la Agas, Sascut şi Podu Turcului, de la Sărată şi Bacău, semn că tradiţiile româneşti sunt păstrate cu sfinţenie şi mai ales că sunt pe mîini bune. Organizatorii au adresat mulţumiri sponsorilor, între care PAMBAC şi AEROSTAR. (Florin Filioreanu)
Lasă un răspuns