Salariații Companiei de Apă Bacău au câștigat în prima instanță procesul deschis împotriva Companiei de Apă Bacău, pentru drepturi salariale restante de 1 milion de euro, în total.
„Este vorba despre faptul ca salariile noastre sunt după grila din 2017, nefiind actualizate cu salariile minime pe țară din 2018 și 2019. Deși am avut discuții cu conducerea companiei, cu Consiliul de administrație și cu primarul Bacăului, pentru ca municipiul Bacău e cel mai mare acționar, și am fi fost de acord și cu o eșalonare, nu am găsit înțelegere. Din acest motiv ne-am adresat instantei care ne-a dat dreptate. Probabil va urma un apel, nu e nici o problema, noi mergem mai departe”, a declarat Fănică Brăescu, liderul Sindicatului Liber Independent al CRAB.
Fiecare salariat ar avea de încasat circa 10.000 de lei în cazul în care se va menține decizia din prima instanță. „De vreme ce compania a avut profit, ar trebui sa aibă și provizioane. Starea de iritare de la nivelul angajaților e foarte mare, muncitorii au salarii nete de 2000-2.200 de lei. Motivând starea de alertă, conducerea companiei a suspendat discuțiile despre noul contract colectiv de muncă „, a mai spus liderul de sindicat.
Compania are 700 de salariați, dintre care circa 600 sunt membri de sindicat. În cazul în care vor câștiga procesul definitiv, toți salariații companiei vor primi drepturile salariale restante.
Managerul CRAB: „Nu am avea de unde să îi plătim”
Nina Chiper, managerul CRAB, a declarat că va face apel, deoarece dreptatea ar fi de partea conducerii. „Hotărârea pronunțată nu e definitivă. Facem apel și cerere de suspendare a executării. Noi considerăm că am respectat prevederile contractului colectiv de muncă. Aceste măriri se pot acorda doar dacă nu sunt afectați parametri bugetari ai companiei. Ar fi fost ilegal să angajăm cheltuieli mai mari decât veniturile. La momentul deschiderii procesului, 62% reprezentau cheltuielile salariale ale companiei. Doar pentru cei 550 de salariați membri de sindicat am avea de plătit 5,2 milioane de lei. Nu am avea de unde să îi plătim”, a declarat Nina Chiper, managerul CRAB.
Decizia instanței:
Obligă pârâta să stabilească salariile reclamanţilor prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară de 1900 lei pentru perioada 01-01.2018-31.12.2018 şi respectiv 2080 lei pentru perioada 01.01.2019-31.05.2019, în funcţie de perioada în care aceştia au avut calitatea de salariaţi. Obligă pârâta să le plătească reclamanţilor diferenţele salariale astfel rezultate indexate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală penalizatoare, ambele de la data scadentă la data plăţii. Respinge celelalte cereri ca nefondate. Obligă pârâta să le plătească reclamanţilor 10.000 lei cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare
Primarul Viziteu va cere un audit
Primarul ales al Bacăului susține că situația devine complicată și poate afecta investițiile în derulare. Acesta a mai spus că va face un audit pentru a vedea cine se face vinovat de situație.
La un prim calcul, dacă socotim și dobânzile impuse de instanța de judecată, suma pe care va trebui să o plătească CRAB depășește un milion de euro. Situația este cu atât mai complicată cu cât se pot pierde cofinanțări pentru proiectele europene în derulare. După preluarea mandatului mă voi implica direct pentru ca angajații să-și primească drepturile și, în același timp, situația financiară a companiei să rămână stabilă. Va urma un audit pentru a vedea cine este responsabil pentru această situație, de ce nu s-a respectat legislația muncii, care sunt performanțele manageriale și activitatea exactă a membrilor consiliului de administrație.
Lucian Daniel Stanciu Viziteu
PHB a zis
M-am saturat deja de domnu’. El tot ce stie: audit. Facem audit sa vedem cine e vinovat…Profesorii au sporul de dirigentie la salariul pe grila salariilor din 2016… face domnul Viziteu un audit? Si pana la urma cine vine si face auditul? Corpul de control al primarului? Firme private? Curtea? Prima nu exista, cu firme private nu ai voie si curtea depinde de parlament…
Cristi a zis
Mie mi se pare ft corect cum procedează….omul are freptate, face audit vede cine e vinovat….a spus o chestie ft deșteaptă vedem „care sunt performanțele manageriale și activitatea exactă a membrilor consiliului de administrație” -pt că aia iau indemnizații, bonusuri prime pt ce? Sa faci compania să funcționeze, că Gicza lopătarul se duce in teren la avarii, la țevi, dar tu tb să faci exact asta-sa menții compania pe profit, nu profitul din buzunarul tau.
Aștept cu nerăbdare rezultatul auditului
ghinghes a zis
Audit face Lazar, Groza , Carligeanu, si asa nu poate justifica banii chelutiti la USR