Zeci de mii de copii din județul Bacău trăiesc la risc de sărăcie extremă, fiind încadrați de datele statistice cele mai recente în categoria celor „defavorizați”.
Pandemia de Covid 19 nu a făcut decât să adâncească și mai mult starea de sărăcie în care se aflau, familiile din care provin trăind doar cu venituri sociale minime sau insuficiente pentru a le asigura un trai decent.
Acestora, Guvernul are de gând să ofere tichete sociale pentru suport educațional, aici putând fi incluse și cheltuielile necesare frecventării școlii, de la rechizite la vestimentație.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, din cei aproximativ 90.000 de elevi, 21.872 se încadrează în categoriile menționate de OUG 133/2020. Pe categorii, vorbim despre 3.625 de preșcolari, 10.413 copii din învățământul primar și 7.834 din cel gimnazial. Aici se încadrează elevii care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară și preșcolarii care provind in familii în care venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Tichetele sociale se vor putea folosi doar la magazinele afiliate. Schema națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați are anul acesta un buget de 130 de milioane de lei. Ordonanța 133/2020 prevede și sancțiuni pentru părinți sau elevii majori, dacă ar cheltui banii de pe tichete pe alte produse sau dacă tichetele ar fi vândute. Amenzile minime pornesc de la valoarea unui salariu minim pe economie și ajung la un maxim de până la 20 de salarii minime pe economie.
Fără curent electric acasă
Tabloul copiilor defavorizați este completat de altă statistică, a celor care locuiesc în case care nu sunt racordate la curent electric. După ultimele date ale IȘJ Bacău, 296 de elevi din județ sunt în această situație. „O parte dintre ei ar avea în gospodării generator de curent, dar nu este suficient pentru a putea să asiste mai multe ore la lecții”, a precizat inspectorul școlar general, prof.Ida Vlad.
Mihai Traian a zis
Sa traiasca PSD-ul,in frunte cu tovarasii Hrebenciuc si Benea care s-au preocupat sa alimenteze cu energie electrica toate casele din capitala de Judet.