- Domnule Viorel Miron, de aproape două luni ați fost numit președinte interimar al Organizației Județene Bacău a Partidului Național Liberal. Cum a fost să ajungeți numărul 1 într-o echipă care tocmai suferise o înfrângere la alegerile locale?
- Vreau să vă spun încă de la început că nu sunt de acord cu termenul acesta dur, ”înfrângere”. Cred că, pentru a face o analogie cu sportul, este mai potrivit la box, unde există doar doi adversari, care se bat în ring până când unul este declarat câștigător, iar celălalt pierzător. O competiție electorală poate fi asemănată mai degrabă cu o competiție de canotaj. Sunt mai multe echipaje la linia de start, iar la sfârșitul cursei există locurile I, II, III și așa mai departe. Or, PNL Bacău s-a clasat pe locul al II-lea în competiția electorală de la alegerile locale. De aceea eu consider că unii termeni mai duri trebuie să fie folosiți cu mai multă grijă.
- Păstrând analogia dumneavoastră, cum ați găsit echipajul PNL Bacău când ați ajuns în funcția de ”antrenor”?
- Eu sunt membru al acestui echipaj de 25 de ani. Îi cunosc personal pe cei mai mulți dintre membrii PNL Bacău, de la cei care dețin o funcție în organizațiile locale, președinți sau membri în biroul de conducere, până la cei care vin pe la partid doar înainte de niște alegeri ce se anunță câștigătoare. Așa că, la preluarea funcției, nu a trebuit să pierd timpul cu rapoarte, cu fișe de evaluare, cu discuții în care unul sau altul încearcă să-ți impună ție, ca lider, viziunea lui. Eu am știut exact care este resursa umană a echipei.
- Cum ați gestionat resursa umană a PNL Bacău?
- Vreau să spun un lucru pe care poate și noi l-am valorificat insuficient. Ca valoare individuală, oamenii din PNL sunt mai buni decât adversarii principali, cei din PSD. Mă refer și la cei cu funcții de conducere, dar și la candidații noștri pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Luați om cu om și vedeți că ai noștri au o carieră profesională în spate, clădită pe munca fiecăruia. Nu au intrat în politică direct din facultate.
- Aceasta este singura diferență?
- Apoi mai sunt principiile care ne diferențiază. Nu mă refer numai la diferența dintre liberalism și socialism, ci mai ales la diferența de a aborda politica. Uitați-vă la toți membrii noștri de vârf. Fiecare a intrat la vremea lui în politică împins numai de principiile liberalismului, nu de dorința de a face parte dintr-o caracatiță politico-economică, cum este cea a PSD Bacău.
- Bun, aveți valori individuale peste cele ale principalului competitor politic. Ce tactică ați aplicat pentru ca, la alegerile parlamentare, să vă clasați pe locul I în județul Bacău?
- Am aplicat două principii, fundamentale în politică. În primul rând, l-am pus pe fiecare să se ocupe de ce știe mai bine. Adică cei care sunt buni la organizare acum se ocupă doar de organizare, cei care au viziune și idei politice au scris programul și mesajele partidului, iar cei care au carismă, care au darul de a transmite într-un mod simplu și clar principiile și promisiunile noastre au fost împărțiți în echipe care au stat de vorbă cu alegătorii în toate localitățile județului.
- Vorbeați de două principii fundamentale în politică…
- Da. Al doilea este întărirea legăturilor, a colaborării dintre organizația județeană și organizațiile locale. Pentru că rezultatul oricăror alegeri este dat, până la urmă, de suma voturilor adunate de organizațiile municipale, orășenești și comunale. Iar acestea, la rândul lor, trebuie să întărească organizațiile până la nivelul celor pe secții de votare.
- Ca lider al unei organizații orășenești, ați simțit înainte slăbirea acestor legături?
- Ca lider al Organizației PNL Comănești, vă spun că am simțit uneori o anumită ”suficiență” a conducerii județene. A existat în unele cazuri tendința sau tentația de a se lua hotărâri fără consultarea conducerii colective. Dar acest lucru este de domeniul trecutului, cel puțin cât eu voi conduce Organizația Județeană Bacău a PNL.
- Ca lider județean al partidului aflat la guvernare, care este mesajul dumneavoastră pentru alegătorii băcăuani, acum, aproape de finalul campaniei electorale?
- 10 august.
- Explicați, vă rog…
- Pe 10 august 2018, în plină guvernare PSD, românii adunați la acel mare miting din Piața Victoriei din București au fost bătuți și alungați cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Ei își reproșau și reproșau prezența slabă a electoratului la urne la alegerile parlamentare din 2016, cele care au adus la putere guvernele conduse practic de Dragnea. Să nu lăsăm să se mai întâmple asta. Deci haideți la vot!
TUCU a zis
Bine, domnule Presedinte, dar „10 August ” a fost „inmormantat ” chiar de ministrul vostru de justitie, care timp de un an de zile n-a facut nimic.
paulicaa a zis
Ne puteti explica domnule Miron, de ce ați acceptat in partid aleși din PSD care la acel moment au girat pentru ce s-a intamplat pe 10 august ???
Cristiana F a zis
Sunt un simplu cetățean al orașului Comănești. Acest personaj Viorel Miron, de la un mandat la altul a devenit din ce in ce mai dictator in relațiile cu oamenii simpli din Comanesti. Doar cei care sunt in acest partid galben ca o ciumă, au trecere la orice. Restul sunt tratați ca fiind oameni inferiori. Totusi la ultimele alegeri de primar a fost ales de 68% din cei 37,5% prezenți la vot!….adică de 25% din alegătorii din oras. Cu alte cuvinte doar 1 din 4 locuitori cu drept de vot mai cred in ce spune acest individ. Eu cred că va duce in jos si peneleul la nivel de judet, asa cum el este in scadere de doua mandate incoace. Primul semnal l-am vazut la alegrerile din urma cu cateva luni, al doilea semnal il vom vedea maine, 6 decembrie 2020. Va doresc tuturor sanatate si maine sa nu votati GUVERNULMEU, NICI PARLAMENTUL MEU, NICI PE CEL CARE A SFIDAT INTREG POPORUL ROMAN VORBIND DE UNUL SINGUR LA ARCUL MEU DE TRIUMF!