De circa 2 săptămâni, structura mesajelor primite prin Roalert s-a modificat. Acum, autoritățile transmit în finalul sms-ului privind măsurile de protecție împotriva SARS COV 2 avertismente, pentru ca oamenii să nu sune inutil la serviciul unic 112. Din multitudinea de apeluri telefonice, doar o parte sunt cu adevărat urgențe.
Numărul de apeluri este în creștere în ultimele trei luni, ajungând la un total de 80.826 de apeluri din septembrie până la sfârșit de noiembrie. Dacă în septembrie s-au înregistrat 25.708 apeluri în județul Bacău, în octombrie au fost circa 27.700, iar în noiembrie 27.433. Aproape o treime dintre apeluri au fost încadrate de STS ca fiind non-urgente.
„În septembrie, s-au înregistrat 10.757 apeluri non-urgente, în octombrie 10.255, iar în noiembrie 10.494. Apelurile urgente sunt cele care semnalează situații în care este amenințată viața, proprietatea sau mediul, fiind necesară asistența imediată a ambulanței, pompierilor, poliției sau jandarmilor. Apelurile non-urgente sunt situațiile din afara sferei de competență a Serviciului 112”, informează biroul de presă al STS.
Dintre apelurile care au constituit cu adevărat urgențe, circa trei sferturi au fost transferate către Ambulanță, cu un vârf de peste 11 mii de solicitări la acest serviciu doar în octombrie. În noiembrie, tot către ambulanță au fost redirecționate aproape 10 mii de apeluri de la băcăuani.
Apelarea abuzivă sau alertarea falsă se pedepsește, conform legii, cu amendă sau ore în folosul comunității.
Radu a zis
Aveti informatii mai multe si despre amenzile date? Poate asa ati mai descuraja pe cei care fac farse la 112, indirect eliberati o ambulanta, salvati o viata…