• copiii cu handicap sever riscă să îmbătrînească în centrele mamut ale statului, deoarece nu pot fi reintegrați în familii • dacă ar fi lăsați liberi, copiii ar deveni un real pericol pentru cei din jur sau ar muri de foame, neputînd să-și poarte singuri de grijă
Copiii cu handicap sever alfați în sistemul de protecție a copilului băcăuan reprezintă o problemă pentru care nimeni nu a găsit pînă acum soluții alternative de ocrotire. În județ, din cei aproximativ 910 copii aflați acum în grija statului, aproximativ 60 la sută sînt copii cu nevoi speciale, ei fiind îngrijiți în centrele de plasament. „Peste tot în lume există dificultăți în ce privește integrarea în comunitate a copiilor cu nevoi speciale sau handicap sever. În Occident există fonduri, însă nu există rețete de succes referitor la această categorie de copii. Am încercat să găsim alternative viabile de reintegrare socială, însă foarte puține pot fi puse în practică la noi în țară”, a declarat Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC) Bacău.
Șefii instituției spun că reintegrarea copiilor aflați în centrele de plasament a început de mai mult timp, dar micuții care au rămas pînă acum în centre nu au nici o șansă să ajungă în familia naturală. „Pentru recuperarea copiilor cu handicap sever au fost cheltuite sume foarte mari. Ar fi o crimă din partea nostră să-i trimitem în unități ca cele de la Gîșteni sau Ungureni, unde condițiile sînt foarte departe de cele pe care le oferim noi în centre. Practic, dacă ar ajunge acolo, toți banii care au fost investiți în acești ani în recuperarea lor ar fi aruncați pe geam”, a precizat directorul Brașoveanu.
Dacă în cazul copiilor normali dar aflați în dificultate una dintre soluțiile reintegrării sociale o reprezintă înființarea de centre în localitățile rurale, cît mai aproape de satele din care copiii provin, în cazul copiilor cu handicap această idee nu poate fi aplicată. Lipsa specialiștilor care să lucreze în astfel de centre reprezintă principalul impediment.
Una dintre soluțiile puse în practică pînă acum în județul Bacău, care urmărește dezvoltarea abilităților copiilor cu handicap, o reprezintă înființarea de microferme. La Pîncești, Asociația Trustul Orfelinat Ungureni a deschis de mai mult timp o astfel de unitate, iar la Buhuși urmează să-și deschidă porțile, în toamna acestui an, o altă microfermă. „Microfermele reprezintă, pînă în prezent, cea mai bună soluție de reintegrare a tinerilor. Marea problemă este că locurile din aceste unități nu sînt suficiente comparativ cu numărul copiilor care împlinesc 18 ani și li se revocă măsurile de ocrotire”, a explicat Sorin Brașoveanu. În prezent, la instituțiile de protecție a copilului din județ sînt nu mai puțin de 35 de tineri care au depășit vîsta de 18 ani, dar care nu au fost scoși din centrele de plasament pentru că nu au unde să fie duși. Pentru că suferă de handicapuri fizice sau afecțiuni psihice severe, copiii nu pot fi lăsați în voia sorții. Ar fi imposibil ca ei să își poarte singuri de grijă. Astfel, ei ar deveni un adevărat pericol pentru societate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns