Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială. Cei care nu o fac rămân pe piață de serviciu universal, ceea ce înseamnă că vor plăti mai mult pentru curentul electric.
Data inițială până la care trebuia căutat un furnizor de electricitate de pe piața concurențială era 31 ianuarie 2021. Piața energiei electrice s-a liberalizat de vineri, 1 ianuarie, dar populația nu a fost informată din timp și nu știe ce are de făcut.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că un client care are deja un contract pe piața concurențială nu va fi afectat de liberalizarea pieței: „Cine are deja contract în piața concurențială, rămâne în piața concurențială pentru toată perioada de valabilitate a contractului”.
Consumatorii de energie au la dispoziţie pe piaţa concurenţială mai multe oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechile contracte, potrivit calculelor realizate pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.
Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie, pentru a solicita o ofertă personalizată. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns.
Contractul trebuie citit cu mare atenţie. Este important de știut dacă există un site al furnizorului, un call-center, o aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde se găsesc fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.
Este util să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii.
PHB a zis
Nimic despre marlania facuta de domn primar zilele astea? sau inca nu stiti?aa?
:) a zis
Cred ca ai gresit articolul :))))
:-) a zis
Ce mârlănie?
PHB a zis
a taiat subventia pentru caldura la persoanele cu venituri de sub 1350…
Abonatul a zis
„Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială. Cei care nu o fac rămân pe piață de serviciu universal, ceea ce înseamnă că vor plăti mai mult pentru curentul electric.”
Pai, daca poti face contract oricand cu orice furnizor, si pana o faci platesti preturi liberalizate, la ce mai foloseste amanarea ?
gogu a zis
abonatule, citeste contractul firmei la care vrei sa migrezi
Mihai Traian a zis
Daca il gasesti pe ionternet…….
George a zis
Atenite dupa expirarea noii perioade nu latesti preturi liberalizate. Daca nu semnezi un contract cu tarif concurential cu furnizorul actual sau cu un nou furnizor atunci vei trece in automat in tarif de SERVICIU UNIVERSAL ( acesta ar trebui sa fie aplicat atunci cand ramai fara contract si mde prin acest serviciu beneficiezi in continuare de electricitate de la distribuitorul tau, sau cand furnizorul da faliment si atunci nu poate furniza distribuitorului energie electrica care sa fie transportata si distribuita catre consumator).
Tariful EE pentru SERVICIU UNIVERSAL este mai mare in zona Bacau cam cu 15% fata de tariful actual. Asadar poti opta in cunostinta de cauza.
Ioan David a zis
Am urmărit toate firmele de distribuire a energiei electrice, ei sunt înțeleși între ei cu contracte care ascund multe capcane pe care consumatorul casnic nu poate să înțeleagă ce scrie în acel contract în jur de 12 pagini, în care ne-a băgat în ceață ca să rămână SERVICIU UNIVERSAL mafiot. În loc să vină cu un contract de 2 pagini cel mult și cu clare obiecțiuni din ambele părți contractante, să asigure un preț cu toți colaboratorii, că pe noi consumatorii casnici ne interesează prețul final . Dar adaugă energie activă, contribuție cogenerare, certificate verzi, acciză necomercială , preț energie electrică etc. urmează tarif transport, tarif distribuție, tarif de sistem. Pe mine consumator casnic mă interesează toate prețurile adunate într-un preț final. Fără să mă bage în ceață cu toate prețurilor lor .Trebuie să știm toți cetățenii români că gazele, energia electrică, bogățiile solului sunt în proprietatea a cetățenilor români și a celor care au trudit din greu pentru un trai decent cu posibilități să își poată plătii consumurile. Toți distribuitorii sunt puși politic să administreze aceste bunuri, unii fac distribuție numai dintr-un apartament. ANR în loc să ne asigure un preț acceptabil este o minciună că au nevoie de un preț concurențial pentru a ajuta partidele. Un exemplu în Germania este un singur preț final. La adus la viață pe Nicolae Ceaușescu cu biruri grele față de veniturile noastre Români treziți-vă.
Mihai S. a zis
ANRE ar trebui desfiintata. Nu prea s-a vazut ca ar reprezenta clientii de pe piata de energia, mai degraba a parut ca slujeste distribuitorii de energie.
Personal cred ca ar trebui sa dispara – nu inteleg de ce trebuie sa-i dai salarii de 57.000 lei unui politruc care nu face mai nimic in sprijinul consumatorilor.
Atributiile ANRE sa fie preluate de Consiliul Concurentei.
vlad tepes a zis
Toate tipurile de contracte ale furnizorilor trebuie trimise ANRE, Consiliului Concurentei sau care naiba or mai fi. Aceste institutii, prin avocatii, juristii lor sa studieze documentele si asa sa fie avertizati cei care refac un contract asupra viciilor ce atenteaza la buzunarul clientului! Nu cred ca ar fi atat de greu de facut .!