Un număr de 14 licee au propus în planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 mai multe clase de a IX-a decât ar putea umple vreodată cu elevi. Concret, unii directori au solicitat și cu trei clase în plus față de necesar, adică față de numărul real de elevi de clasa a VIII-a de la acest moment, care ar urma să fie cuprinși în învățământul liceal începând din această toamnă.
Potrivit unei adrese remise unităților de învățământ cu nivel liceal și profesional, pentru noul an, proiecția trebuie să fie de 175 de clase, nu 224, câte au fost încărcate în sistemul informatic, adică cu 49 în plus. Un număr de 1.358 de locuri au fost încărcate fictiv.
„În acest moment, în clasele a VIII-a sunt 4.914 elevi, pentru care trebuie asigurată cuprinderea în învățământul liceal și profesional, adică 175 de clase. În prezent, sunt 204 clase de a IX-a, cu 5.678 de elevi”, explică prof. Ida Vlad, inspector școlar general.
Directorii vor norme întregi pentru profesori
Numărul de clase trebuie să se reducă proporțional, pentru că, din datele statistice, și numărul de elevi este mai mic de la un an la altul. Dar, unii directori refuză să accepte realitatea și, pentru a nu pierde normele cadrelor didactice întregi, au recurs la „umflarea” artificială a necesarului de clase a IX-a.
„Practic, nu fac decât să complice lucrurile, pentru că odată cu aprobarea planului de școlarizare începe și calendarul de mișcare a personalului didactic. Dacă fac un plan de școlarizare corect, cadrele didactice vor intra de pe acum la completări de normă și nu la restrângeri de activitate, în toamnă”, spune clar și răspicat inspectorul școlar general.
La toate liceele urmează diminuarea numărului de clase de a IX-a, iar consiliile de adminstrație sunt somate să rectifice planurile trimise inițial, diminuând cu cel puțin o clasă estimările.
Populația școlară este în scădere accelerată de la an la an. Dacă în 2019 erau 6.030 elevi la final de gimnaziu, deja un an mai târziu vorbim de 5.678 elevi (actualmente în clasa a IX-a), iar pentru anul școlar 2021-2022 vor fi 4.914 elevi care vor deveni liceeni.
Rafa a zis
Nu v-ar fi rusine, poate s-or desfiinta odata inspectoratele scolare, nu sunteti buni de nimic, decât sa trageti sfori si foloase necuvenite. Niciodata nu ati făcut ceva pentru invățământ, ați terorizat directorii in interesul vostru. Pe unii i-ati favorizat , că aveti voi catedre pe acolo, in detrimentul altora.
vlad tepes a zis
Oameni deștepti directorii! Stiu că au dreptul să se înscrie și absolvenții din anii trecuți, adică cei care au rămas înafara unei clase îi ar dori să continuie studiile!
Ile a zis
Vor mari numarul de clase si vor incarca cu materii inutile orarul elevilor obositi, ca sa ia toti profesorii salariul intreg. Sa se reduca numarul profesorilor.
Vortex a zis
Desfiintati scolile,dati afara profesorii si vedeti unde ajungeti. Veti ramane fara populatie in tara in urmatorii ani. Daca se ajunge la o asemenea situatie, multi tineri vor apuca din nou calea pribegiei fiindca aici,cel putin in acest judet,nu ai ce alt job sa mai gasesti. Atat stiti!Sa taiati si sa distrugeti!Credeti ca e o solutie buna de a mai face economii. O sa va imbogatiti din salariile profesorilor daca le reduceti numarul.
Imi pare rau ca nu am plecat din tara in urma cu 10 ani,dar nu e tarziu nici acum.
Sa va plateasca impozitele cei care mai raman!
Pe vremea lui Eminescu,se construiau scoli, in acest vremuri care se vor moderne, scolile dispar de la an la an tot mai mult. Grozav progres in aceasta tarisoara!
Laura a zis
Sa se repartizeze clase în funcție de numărul elevilor care au promovat bacalaureatul în anii trecuți. Sa nu se mai tina în spinare licee fără progres și sa nu se mai lase la latitudinea unităților de învățământ necesarul de clase.Sa se tina cont de învățământul tehnic de care este atâta nevoie.
radu a zis
@Laura: nu stiu la ce zici „licee fara progres” insa stiu ca daca a intrat cu media 5 din evaluarea nationala si a iesit cu 6 in bacalaureat este un progres. Copilul si-a imbunatatit performantele, este evident un salt calitativ in educatie. Acelasi rationament si daca a intrat cu 10 si a iesit cu 9 este un regres. Ca sa intelegi si tu: daca un elev intra la Saligny cu media din evaluarea nationala 4 si ia baaclaureatul, inseamna ca acel elev si-a ridicat nivelul de cunostinte/ educatie. Daca la Vranceanu, sau Ferdinand sau Alecsandri un copil intra cu 10 si ai bac-ul cu 8 inseamna ca acel liceu l-a prostit. Asa ca din punctul meu de vedere progresul in acest exemplu este la Saligny.
Modul de repartizare a claselor propus de tine nu ar duce decat la mediocrizarea celor 2-3 licee mai de Doamne ajuta din targ. Hai sa desfiintam toate liceele si sa facem Vranceanu cu 175 clase de a 9-a. Care crezi ca ar fi rezultatul? Un liceu mare si mediocru. Cele 10-20 de varfuri s-ar pierde complet.
Pe langa asta, ramane si capacitatea liceului de a asigura conditii de educatie pentru clasele pe care le solicita. Este inacceptabil din punctul meu de vedere ca un liceu sa ceara mai multe clase decat numarul de sali disponibile pe care le are
Iar nu inteleg de ce in unele licee tehnologice (Karpen) apar clase teoretice peste procentul legal in conditiile in care sunt licee teoretice carora li se scad numarul de clase.
Problema este mult mai complexa decat ai vrut tu sa para, aruncatul cliseului cu „licee fara progres” a fost exact pentru a putea acoperi o ciubucareala intre inspectorat si licee
Parinte a zis
Ce ar fi sa se faca acele clase cu elevi mai putini,in loc de 36 sa fie doar 15? E greu oare?Nu va convine fiindca trebuie sa platiti in plus,asta e problema!
La noi,”turma” conteaza,nu calitatea!
Andrei Munteanu a zis
Eu zic să se facă, clase, cu 5 elevi. Ce zici?
Ca să mai angajăm vreo 200.000 de putori.
P.S. Ești tu părinte cum sunt eu popă. Ești profesor toată ziua și de plictiseală te bagi în seamă pe-aici.
„Huuoooo. La muncă…” cum spunea maestrul Rebengiuc in filmul „Balanta”.
Parinte a zis
Eu zic sa nu mai urmaresti IP-urile celor care comenteaza aici.Si nu sunt „putoarea” nimanui! Muncesc suficient cat sa nu afirme cineva asa ceva despre mine. Si sunt parinte,am doi copii.Sa-ti fie rusine!
Parinte a zis
In Norvegia,sunt si clase de 3-4 elevi la anumite materii. Cel mai bine se lucreaza cu un numar mai mic de copii,nu cu turma de 36. Copiii mei spun ca invata mult mai bine cand sunt grupati cu alti 5-6 colegi si nu cand lucreaza cu toata clasa de 36.
parintele a zis
Eu parinte ma voi duce la vara sa dau titularizare . O voi lua si voi educa si pe copii altora asa cum il educ pe al meu. Am 2 facultati si nu ma primeste nimeni la munca ca sunt prea „bun si titrat” asa ca ma voi lupta sa intru in invatamant sa educ pe altii !!!
radu a zis
1. Directorii nu propun planul de scolarizare
2. Planul de scolarizare se propune de catre Consiliul de Administratie al scolii si se aproba de Inspectorat. E atat de simplu.
Prin urmare titlul „….mulți directori de liceu din Bacău au „umflat” necesarul …”, subtitlul „Directorii vor norme întregi pentru profesori” si exprimarea „unii directori refuză să accepte realitatea” nu sunt decat niste minciuni gogonate ale zdbc. M-as astepta la scuze, dar totusi e zdbc si nu ar fi prima prostie pentru care nu isi cer scuze.
Nu inteleg de ce onor inspectoratul nu taie pur si simplu clasele in loc sa se vaite prin presa. Stie el inspectoratul cati copii vor sa mearga la liceul vranceanu si cati vor la chimie 4? Evident nu. Pune mana fumos, cerne-i, mentine un mediu concurential la liceele mai spalate prin LIMITAREA numarului de clase si apoi vezi cat si cum mai imparti.
Inca odata: inspectoratul aproba planul de scolarizare. Nu directorul, nu primarul, nu Dragnea si nu Basescu. Pai atunci sa-l aprobe cum crede de cuviinta! Sa lase consideratiile la adresa directorilor si vaicarelile asurzitoare pe seama chibitilor…
Inspectoratul sa faca ce are de facut, directorii sa faca ce au de facut, CA sa faca ce are de facut si gata!
Mihai S. a zis
La prima vedere nu are nicio legatura dar privind mai atent putem observa ce poate face prostia, incompetenta si demagogia:
„Digi24
LIVE
HOME Știri Externe Snobism, infantilism sau mitocănie? Soții Trump îl pun pe șeful servitorilor Casei Albe să-i întâmpine pe soții Biden
Snobism, infantilism sau mitocănie? Soții Trump îl pun pe șeful servitorilor Casei Albe să-i întâmpine pe soții Biden
19.01.2021 10:21
Donald Trump și Melania Trump la Casa Albă
Donald și Melania Trump părăsesc Casa Albă. Foto: Getty Images
Când Donald și Melania Trump vor părăsi Casa Albă în dimineața zilei de 20 ianuarie, cei doi vor fi încă, tehnic, președintele și Prima Doamnă a Americii. Cel puțin până la prânz, când Joe Biden va fi oficial învestit președintele SUA. Cu toate acestea, soții Trump nu doar că nu vor participa la ceremonie dar au decis inclusiv să nu-i lase pe soții Biden să pună piciorul în reședința prezidențială atâta vreme cât Donald și Melania încă sunt acolo, gest calificat de CNN drept deopotrivă snob și infantil. Joe și Jill Biden vor fi în schimb întâmpinați de șeful administrației, care, printre altele, îi supervizează pe bucătarii, electricienii și servitorii Casei Albe.
Conform unuia dintre cele mai respectate ritualuri în democrația americană, de fiecare dată când are loc un transfer de putere la Casa Albă, președintele care părăsește funcția îl întâmpină pe cel pe cale să preia mandatul pe scările celebrei fațade de nord, cu coloane și portic. După acest moment, cei doi președinți se îndreaptă împreună spre Capitoliu unde are loc ceremonia oficială de învestire.
O tradiție de câteva sute de ani care a fost făcută țăndări de către soții Trump.
Pe 20 ianuarie, în loc de Donald și Melania Trump, soții Biden vor fi întâmpinați la Casa Albă de către administratorul clădirii, care, în calitatea sa de șef al personalului gospodăriei, supervizează bucătarii, electricienii și instalatorii, majordomii sau cameristele.”
Pai daca in US e asa, la noi ce pretentii sa mai ai.
P.S. Asta se intampla cand toti incompetentii promoveaza pe cartoane (ei le zic diplome) false, pe pile si cumetrii, cand salariile se maresc din pix la toata lumea nu doar la cei care intradevar muncesc si sunt valorosi. Asta se intampla cand trimitem in parlament sau punem in functii publice nulitati: soferi, chelneri, inculti si badarani.
Ianau Nicolaie a zis
Ce pretentii sa ai de la inspectorate de scoli, cind ei nu stiu citi angajati au in subordine? Cind nu cunosc unde sint localizate acele scoli sau licee in propria localitate, iar sef este un chelner probabil. Cunosc o persoana care este semi-analfabeta si este parlamentar pe listele USR judet Neamt, oras Roman. Sora mea, profesoara de matematica a acestui parlamentar a ramas stupefiata cind a vazut nulitatea acreditata parlamentar. Cind tinerii debusolati nu au educatie, aleg la nimereala primul timpit de pe lista fara sa stie cine il reprezinta.
Daca sef de inspectorat nu este un chelner, vor numi probabil o dansatoare la bara, macar sa aiba sefii la ce se uita sau baga sub patura in timpul mult prea liber de azi. Noroc de pandemie, ca sa vem scuze ca avem cei mai multi analfabeti din Europa.
Crudu a zis
Radu, dar misca cineva in front din consiliu de administratie, in fata directorului? In acest consiliu sunt slugi ale directorilor care habar nu au ce voteaza de multe ori. Ca director care inregistra document in zi de sambata cu numar fictiv, inexistent in registru de intrari iesiri al scolii, document nediscutat niciodata in consiliu profesoral si aprobat in consiliu de administratie, care semna ordine de deplasare in numele unei institutii la care s-ar fi deplasat, stampila cu stampila scolii in locul acelei institutii la care s-ar fi deplasat si pe care Curtea de conturi Bacau s-a facut ca nu vede falsul. Oare de ce si pentru ce suma?
Dana a zis
Nu e chiar asa peste tot. Am avut frumoasa supriza sa cunosc si directori jos palaria! Sunt foarte putini,e adevarat dar bine ca inca mai exista!
Andrei Munteanu a zis
Deci recunoști indirect d-nă profesoară că sistemul de învățământ e putred.
Și atunci de ce vă tot opuneți schimbării?
Dana a zis
Nu ati nimerit persoana cea mai potrivita pentru acest raspuns! Eu nu stiu de unde ati tras concluzia ca eu ma opun schimbarii. Si nici nu stiu despre ce schimbare e vorba:despre acele taieri? Taiati si reduceti!Noi ne mai putem gasi un job si in alte tari. Oricum,copiii ne pleaca odata cu parintii in strainatate. Ne ducem si noi dupa ei.
Andrei Munteanu a zis
Nu doamna ( off numai la salarii si bani va ganditi) schimbarea programelor scolare, a stilului de predat, intr-un cuvant modernizarea invatamantului care e rupt de realitate, in total dezacord cu piata muncii, schimbarea metodei de titularizare … etc.
Sunt atat de multe schimbari de facut in sistemul de invatamant si ati sarit repede pe taieri, disponibilizari. Da, numarul de copii e in scadere, numarul de materii/ore trebuie redus dar in acelasi timp trebuie facute clase cu mai putini elevi (max. 25), profesorii pensionari sa-si plimbe nepotii si sa lase locul celor tineri si probabil nu ar trebui dati afara multi profesori. Si chiar de vor pleca cativa – aia slabi care n-au vocatie pentru meseria asta – in somaj, nu e nicio catastrofa, disponibilizari s-au facut in multe domenii iar la privat se fac frecvent.
Nimeni nu trebuie sa iasa la pensie din primul loc de munca daca nu stie, nu poate sau nu vrea sa-si faca treaba pentru care este platit.