Începând de duminică, a intrat în funcțiune noul sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0. Aplicația permite îmbunătățirea urmăririi trasabilității lemnului și descurajează tăierile ilegale de lemn.
„Este o veste foarte bună pentru obiectivul de protejare a pădurilor din țara noastră. Noul sistem informatic de urmărire a trasabilității lemnului va contribui esențial la debirocratizarea și automatizarea domeniului, precum și la monitorizarea permanentă a pădurilor. Țara noastră se aliniază astfel la normele legale solicitate de Uniunea Europeană cu privire la obligațiile pe care le au operatorii economici din domeniu”, a afirmat deputatul Mircea Fechet (PNL Bacău), fost ministru al Mediului.
„Știu câtă muncă a fost în spatele implementării noului SUMAL. În perioada în care am fost ministru am avut nenumărate ședințe și discuții referitoare la progresul sistemului și la îmbunătățirea acestuia și îi felicit pe toți cei care au lucrat la acest proiect .SUMAL 2.0 este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante instrumente pe care le avem în momentul de față în lupta cu tăierile ilegale și sunt convins că rezultatele se vor vedea cât de curând”, a adăugat Fechet.
Cum funcționează SUMAL 2.0
Noul sistem informatic va contribui la debirocratizarea sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care până acum se realizau manual.
Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL.
De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.
Pentru operatorii economici – transportatori și procesatori:
-Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele și documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital; Bd. Libertăţii, nr.12, Sector 5, Bucureşti Tel.: +4 021 408 9605 e-mail: comunicare@mmediu.ro website: www.mmediu.ro
-Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră. Până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea;
-Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.
Cum se folosește SUMAL 2.0
Pentru ca toate modulele să fie funcționale la parametrii optimi, toți utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte pașii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn și îmbunătățește activitatea angajaților.
Paşii de urmat pentru efectuarea corectă a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator:
-Transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea „Preluarea aviz pentru transport” și apasă butonul „Preluare”;
-Emitentul va accesa secțiunea „Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul „Predă”, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului;
-Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului;
-După transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul „Start transport”;
-Recomandăm verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de confirmare este ireversibilă!
-În cazul în care solicitantul a greșit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credențialelor (respectiv a userului și a parolei), corectarea se va face doar de angajații gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul și parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului.
-Foarte important: la momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.
În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile – android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.
Mihai S. a zis
Ati observat ca la articole despre taierea padurilor, despre economie si investitii, nu comenteaza nimeni?
Doar can-can-ul ne intereseaza? Apropo, ce mai face Vulpita?
Geanina haidau a zis
Hotii care taie padurile circula noaptea legal in timp ce prostii sunt tinuti in casa cu forta sub motiv de pandemie. Nu va lasati pana nu taiati tot politicieni corupti !!!
Kross a zis
Mare vrajeala asta cu taierea padurilor. Nu taierea este problema mare .Lipsa unei strategii nationale care sa valorifice la maxim taierea padurilor.Nici acum nu este tarziu,dar am pierdut prea multa masa lemnoasa,care a fost data la export fara valoare adaugata,ca si materie prima.
De fapt exportam prea multe materii prime si importam produse cu valoare adaugata mare.Asta arata ca de fapt deficitul commercial al tarii este mult mai mare.
Loo a zis
Nu exista prioritate economică peste viață și sănătate. Defrișările sunt un gest de imbecilitate și inconștiență. Aerul pe care îl respirăm, ecosistemul distrus iremediabil. Catastrofe, alunecări de teren și inundații nu sunt luate în calcul dar se găsește cate unul care vede profitul adică valori virtuale ( false) și se neglijează viața și sănătatea planetei, adică tot ce mai avem de păstrat.
Pentru cei care cred că conduc, le spun.
Iadul este pavat cu intenții bune. Acest program va fi sabotat atâta cât timp „puneți lupul stăpân la oi”. Programul Sumal sau, „praf in ochii proștilor”, nu va funcționa din alte motive, nu din cauza dispozitivelor client învechite. Exista standarde de comunicație și cam toate dispozitivele personale, depășesc cu mult cerințele corespunzătoare de raportare. Concediați IT incompetent. Trebuie sa poți raporta și de pe telefon fix, daca este nevoie.
Poate totuși, am să va explic domnilor guvernanți:
Cui au fost retrocedate pădurile? …și mai ales pe ce bază. Înregistrarea in acte a primilor proprietari
a fost complet ilegală și imorala. Poate nu știați că invadatoriii au venit cu noul sistem de înregistrare a proprietăților. Nu se poate dovedi modul de dobândire, adica prin crime și jaf. Trădătorii țării, au retrocedat invadatorilor drepturi necuvenite, prin legi imorale fata de poporul român. Nenumărate hectare de păduri sunt acum batjocorire, ață în proprietățile private cât și cele învecinate sau chiar „parcuri naționale protejate”.
Cine este la Ministerul mediului?
Cine are interese să exploateze masa lemnoasă și resursele naturale ale României?
Evident : Fostul imperiu austro-ungar.
Bravo băieți, acum o dați la întors, cu o aplicație, aberație inutilă și frecvent nefuncțională.
Dragi conducători cu minte creață, ar trebui să treceți printr-o evaluare anuală ca să meritați pensiie speciale. Cred ,mai degraba, că veți ajunge să veniți cu bani de acasă sau să înfundați pușcăriile.1