Bacăul rămâne în câteva zile fără aparatul de plasmafereză, din cauza dezinteresului manifestat de Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătății. Acesta nu a respectat condițiile din contractul de sponsorizare, nu a asigurat personalul necesar și nici nu a popularizat procedura. Anticorpii din plasma celor vindecați de Covid-19 pot face diferența dintre viață și moarte pentru pacienții infectați aflați în stare critică, la Terapie Intensivă.
Firma care a împrumutat aparatul de plasmafereză Centrului de Transfuzie Sanguină Bacău, prin contract de sponsorizare, în luna aprilie 2020, și-a anunțat intenția de a-l retrage.
Printr-o adresă ajunsă la instituție pe 4 februarie 2021, sponsorul, Besmax Pharma Distribution SRL, acuză că nu s-au îndeplinit prevederile din contract și cere un plan de remediere prin care Centrul de Transfuzii să asigure că dispune de personal suficient, organizează campanii de informare cu privire la importanța donării de plasmă convalescentă, iar în spitalele din județ se administrează plasmă convalescență, conform protocolului de tratament, după cum se arată în adresă (vezi facsimil mai jos!). Firma a dat centrului un ultimatum de 7 zile, în care să răspundă și să prezinte un „plan de remediere”, în caz contrar va ridica aparatul.
Directoarea Centrului de Transfuzii: „Eu nu pot să îmi asum un anumit număr de utilizatori!”
Contactată telefonic, directoarea Centrului de Transfuzii, dr. Adriana Ghindă, susține că din partea centrului s-a dat tot concursul pentru ca aparatul să fie folosit la maximum. Ea justifică situația prin subnormarea personalului și existența unor stocuri „suficiente” de plasmă.
„În primul rând, noi nu am văzut contractul de sponsorizare. Noi avem doar un contract de comodat, care nu menționează câte prelevări suntem obligați să facem. Noi nu putem controla numărul de donatori. Donarea este, așa cum știți, un act voluntar. Cei care vin în centru sunt întrebați dacă doresc să doneze prin procedura convențională sau prin plasmafereză, care înseamnă un timp mai mare petrecut în centru, respectiv între 50 și 80 de minute (pentru recoltarea a 600 ml de plasmă), prin comparație cu 15 minute la donarea clasică (pentru recoltarea a 200 ml plasmă și 250 ml de sânge). Donatorii sunt cei care aleg prin ce metodă se face actul în sine”, explică dr. Ghindă.
În plus, la momentul la care se face donarea prin plasmafereză, pacientul trebuie supravegheat permanent de un cadru medical. „Tot personalul din centre este subnormat. Când aveam un pacient la aparat, eu personal stăteam lângă el. Pe toată perioada, pacientul trebuie supravegheat, nu pui branula și pleci”, spune dr. Ghindă.
În același timp, aceasta susține că față de perioada de vârf a pandemiei, în prezent, solicitările de plasmă au scăzut foarte mult, iar cele de sânge au crescut. Drept urmare și numărul de prevelări este mult mai mic. Sunt stocuri suficiente de plasmă în țară, susține aceasta. „În ultima lună chiar nu ne-au mai solicitat spitalele plasmă convalescentă, așa cum a fost într-o perioadă. De aceea, eu nu pot să îmi asum un anumit număr de utilizatori, pentru că nu știu în ce direcție o ia pandemia. Totuși, scăderea solicitărilor înseamnă și că se folosește mai puțin, sunt și mai puțini pacienți la ATI”, mai spune medicul.
Directoarea susține că și dacă firma va retrage aparatul, la Centrul de Transfuzii se va recolta în continuare plasmă, prin procedeul clasic.
Afirmațiile directoarei Centrului de Transfuzii Sanguine Bacău vin pe fondul unui deficit al donărilor de plasmă. Potrivit Pro TV, la nivel național, doar 3 din 200 este, în medie, ponderea pacienţilor care au avut COVID-19 şi au mers apoi să doneze plasmă. În cele 41 de centre din toată ţara, peste 11.200 de persoane au mers să doneze plasmă. Asta înseamnă doar 1,5% dintre cei infectaţi. Cei mai mulţi donatori au fost în Bucureşti şi Iaşi.
toteu a zis
nu le iese profitul scontat asa-zis sponsorilor! Anul trecut,cu o zi inainte chiar de aprobarea procedurii medicale de plasmafereza in covid19, firma care „dona”aparatele de plasmafereza prin reprezentantul sau in Romania facea mare tevatura ca guvernul pnl nu aproba aceasta metoda de tratament al covid19. Totul a mers de fapt ca pe roate si in schimb ce sa vezi…lumea nu e doritoare de a-si ajuta semenii pentru ca la romani nu e innascuta empatia. firma producatoare chiar daca spune ca „a pierdut” prin sponsorizare, de fapt pierde prin nedistribuirea filtrelor de purificare a singelui si respectiv materialelor sanitare ca anticoagulant si apoi binenteles din neasigurarea intretinerii aparaturii.