Președintele Valentin Ivancea a anunțat, într-o conferință de presă, două dintre propunerile pe care Consiliul Județean Bacău le va discuta la următoarea ședință: facilități pentru investitori și parteneriat cu Poșta Română pentru plata taxelor și impozitelor locale. De asemenea, președintele CJ a început și un nou demers pentru preluarea și reabilitarea clădirii Palatului Administrativ.
Cea mai importantă propunere este un acord cadru care să le permită tuturor primăriilor din județ să acorde ajutoare „de minimis” investitorilor. „Doar primăriile care vor dori vor acorda aceste facilități”, a previzat Valentin Ivancea, care a insistat pe autonomia autorităților locale și pe rolul de îndrumare pe care legea îl acordă Consiliului Județean.
Echipa sa a făcut și calcule, iar rezultatele arată că facilitățile, de tipul reducerii taxelor pentru autorizații de construire sau pe imobile, se recuperează la bugetele locale în maximum trei ani.
„Antreprenorii băcăuani sunt un pilon fără de care nu putem concepe dezvoltarea durabilă a Județului Bacău. Tocmai de aceea voi propune la ședința de vineri, 26 februarie, a Consiliului Județean aprobarea unor proiecte de hotărâre ce vin în sprijinul mediului de afaceri din Bacău, grav afectat de consecințele pandemiei Covid19”, a afirmat președintele Ivancea, în conferința de presă:
Eu şi echipa mea de la CJ apreciem că soluția pentru ieşirea din criză nu este majorarea de taxe şi impozite, ci acordarea de facilități antreprenorilor băcăuani.
Pe cale de consecință, voi solicita CJ aprobarea unei scheme cadru de ajutor «de minimis», ce are drept obiectiv susținerea capitalului local și a mediului antreprenorial din județul Bacău, prin reducerea impozitului pe clădiri, precum și scutirea de la plata impozitului pe teren.
Prin schema-cadru punem la dispoziția UAT-urilor interesate un instrument prin care acestea pot oferi agenților economici, sub forma generică de ajutor de minimis, scutirile și reducerile menționate. Este o pârghie prin care se facilitează crearea de noi locuri de muncă, concomitent cu atragerea de investiții în zone din județ precum platforma industriala Onești, pentru care CJ Bacău are pregătite și alte inițiative benefice.
Pe lângă acest proiect, doresc să vin în sprijinul administrațiilor locale din județ prin aprobarea unui acord de cooperare între CJ Bacău, UAT-uri și Poșta Română, cu scopul de a avea o colectare mai bună a impozitelor și taxelor locale & pentru simplificarea modalității de plată. Consider că o astfel de măsură, în timp de pandemie, duce la descongestionarea primăriilor și la diminuarea birocrației locale.
Nu în ultimul rând, am reînceput demersurile legale pentru a prelua Palatul Administrativ – care se află în domeniul public al Statului Român și în administrarea Instituției Prefectului – în domeniul public al Județului Bacău. Această clădire de patrimoniu se degradează și trebuie urgent reabilitată, însă noi nu putem interveni tocmai pentru că, la acest moment, nu avem pârghiile legale.
Mi-am propus să rezolvăm problema transferului acestui imobil, un prim pas urmând să fie făcut la ședința de vineri a CJ, când aleșii vor aproba declanşarea procedurii de preluarea a Palatului, solicitând Guvernului emiterea unei hotărâri în acest sens.
Ulterior preluării, vom face expertizele necesare pentru a vedea, cu exactitate, în ce stare se află clădirea și vom identifica o linie de finanțare prin fonduri europene pentru reabilitarea imobilului.
Menționez că Palatul Administrativ a găzduit, în ultima jumătate de secol, autorități județene precum Sfatul Popular Regional, Sfatul Popular Județean sau Consiliul Popular Județean Bacău.
E inadmisibil ca această clădire emblematică pentru Bacău să rămână nereabilitată și nemodernizată. Consiliul Județean dispune de resursele necesare și își asumă să readucă această clădire la farmecul istoric de odinioară.
– declarații Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
Dragos a zis
Arătați o urmă de respect și eliberati-o. Acea clădire ar sta bine că muzeu (dar nu ca mortăciunile de muzee din Bacău unde nu îți vine să intri, dar n ai alternativa).
Sau altceva legat de turism, promovarea Bacăului. Acum e doar leagănul politrucilor și al amantlacurilor și cumetriilor băcăuane.
florin a zis
Un cuib de paraziti ,mai exact.
Lili a zis
Foarte bune propunerile dar tot într o sedință de consiliul să veniți cu propunerea de restructurare a personalului , organigrama este foarte încărcată, se știe foarte bine că sunt salariați care stau acasă și încasează un salar destul de mare fără să facă nimic sau unii vin 2 ore și pleacă.
Tatiana a zis
Are perfectă drepttae Dragoș când spune de aceste mortăciuni de muzee din Bacău. Dar au ajuns așa datorită sub mandatul doamnei Popa Mariana care este la al doilea mandat și care a distrus Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”. Consiliul Județean a dat 3 miliarde pentru amenajarea curti și intrarea de la Muzeul de Artă și a făcut acolo o intrare nefuncțională, un dezastru, Muzeul de Istorie a reparat niște scări și a izolat un perete dar bine că ploua în interior.Bani cheltuți aiurea și nu se ia nici o măsură. Poate domnul Ivancea o să încerce să miște lucrurile cât de cât.
Nelu a zis
Un om șef de la muzeu era viat. Cu copii mei am fost. Fata o inceput sa planga
Daniela a zis
si in ce hal arata poate arata intrarea noua. Sici ca e o intrare intr-un laborator de analize ieftin ,la parterul blocului.
Aglaitza a zis
În fiecare an Consiliul Judetean Bacău premia performanța elevilor din județul Bacău care reușeau să obțina media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Numai pentru generația primului an al pandemiei nu s-a găsit cel puțin un consilier județean, român patriot cu sânge în instalație, să propună un proiect de hotărâre pentru premierea acestor elite. Chiar dacă ar fi fost respinsă prin votul consilierilor, dar măcar exista o simulare de ochii lumii pentru premierea performanței. Sunt elevi din mediul rural, care în ciuda greutăților financiare și a pandemiei, au invățat pe rupte și au reușit să performeze. Primăriile din mediul rural nu au avut resurse financiare să premieze performanța, iar primarul municipiului Bacău a propus in luna Ianuarie 2021 abrogarea Hotărârii de Consiliu Local pentru premierea elevilor din municipiu care au reușit să obțina media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Din acest motiv, toți elevii care au reușit să obțina media 10 la Bacalaureat au plecat în străinatate.
Mihai S. a zis
Cladirea Consiliului Judetean e tot asa zugravita doar pe doua laturi?
Ceasul tot asa e stricat? Se oferise un ceasornicar batran sa-l repare gratis dar nu a fost lasat. De ce?
De ce nu se face nimic in orasul asta urat si jegos?
Daniela a zis
Pt ca noi toti,in loc sa punem pozele pe toate gardurile cu acesti infractori care ne paraziteaza zi de zi ,si an de an, sa le scriem pe orice cale posibila, sa le facem statui la groapa de gunoi etc. etc. , noi mergem la vot cand ei zambesc frumos in campania electorala.
Daca 85 la suta din bugetul orasului se duc salariile alesilor,iar ei isi bat joc de noi,ce mai ramane de comentat?
E doar vina noastra ca tinem in puf atatia paraziti!