De cele mai multe ori, traficul de fiinte umane se ascunde in spatele unei fiinte umane. Asta au invatat-o pe pielea loc, tinerele care s-au lasat ademenite de promisiunile unor prieteni care le-au dus in strainatate. Pentru a combate astfel de practici, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), au desfasurat campania intitulata „Omul cu doua fete”. De-a lungul campaniei, reprezentantii ANITP au avut intilniri cu 1.750 de elevi, 275 de cadre didactice si 76 studenti voluntari din SUA, Anglia, Germania si Mexic. Angajatii ANITP Bacau au ajuns cu mesajul lor si in mediul rural, in scolile din Luizi Calugara, Margineni, Racaciuni, Petresti, Hemeiusi, Nicolae Balcescu, Podu Turcului sau Darmanesti. „Activitatile de prevenire nu se opresc aici, ci se vor desfasura pe intreaga perioada a anului scolar 2009 – 2010. Obiectivul nostru este acela de constientizare a populatiei cu privire la existenta fenomenului traficului de persoane, a riscurilor asociate acestuia si despre modalitatile de recrutare si exploatare utilizate de traficanti”, a spus comisar Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Regional ANITP Bacau.
Prietenii periculoase
Imprietenirea este cea mai buna metoda de a racola tinere. Cele mai multe racolari au loc in mediul rural pentru ca fetele sunt mai usor de pacalit. „Tendinta este ca baietii sa mearga in discotecile de la tara. Este suficienta o tigara, o bautura gratuita sau o plimbare cu masina pina la Bucuresti sau Constanta, iar fetele cad in plasa proxenetilor. Li se promit locuri de munca in strainatate, iar cei care le racoleaza pe fete cauta diverse pretexte de a merge cu acestea la medic, pentru a avea o evidenta a starii de sanatate. O triere drastica se face intr-un bar din Miercurea Ciuc, de unde sunt distribuite prin tara. Dupa alte trei sau patru luni, timp in care sunt «instruite», cele mai bune ajung in strainatate. In Romania, fetele sunt invatate cu bani multi, pentru ca mare parte din cistiguri ramine la ele. Abia cind ajung in afara si isi dau seama ca sunt exploatate, realizeaza ca este prea tirziu”, a adaugat reprezentantul ANITP.
Marturia unei victime
„M-am indragostit de un baiat de la oras. Dupa o luna am plecat cu el in Portugalia, la parintii lui. Eram asa de bucuroasa … dar, in aeroport, iubitul meu m-a vindut unor straini si m-a parasit. Am fost obligata sa intretin relatii sexuale cu 8 – 9 clienti pe noapte. Am avut incredere in el …”, povesteste Ioana, la doar 17 ani. Pentru a preintimpina astfel de situatii, politistii recomanda ca la plecarea din tara, persoanele in cauza sa anunte pe cineva apropiat cu cine, unde si cum pleaca. La fel de important este stabilirea unei parole care poate fi folosita in convorbirile cu parintii, in cazul in care apar probleme. La plecarea din tara, atunci cind exista suspiciuni, este recomandat ca persoana sa-si faca mai multe copii ale tuturor actelor necesare calatoriei si sa le pastreze in diferite locuri. Cu exceptia politistilor/jandarmilor, actele de identitate nu trebuie date nimanui. In cazul in care cad victime ale traficului de persoane, fetele trebuie sa aiba curajul, la raziile politistilor, sa le spuna ca sunt traficate.
tyty a zis
aiurea!!!!!!!!!!!!!!
dan a zis
Femeile din armata suedeza sunt revoltate pentru ca sutienul li se desface prea usor. Vezi pe haziar. ro