PSD îl acuză de ipocrizie pe primarul Viziteu, după ce edilul a solicitat returnarea a peste 4 milioane de lei către Ministerul Dezvoltării, bani alocați pentru reabilitarea blocurilor cu risc seismic din Bacău. Asta în condițiile în care, pe vremea când era deputat și candida la Primărie, blama incompetența primarului Necula și promitea că va reconsolida blocurile imediat ce va ajunge în fruntea municipiului.
„Este o mostră de ipocrizie. E de urmărit diferența de la vorbe la fapte, în numai 4 luni, la domnul primar Viziteu”, a declarat Dragoș Benea. Președintele PSD a arătat o hârtie semnată de deputatul Lucian Stanciu-Viziteu (facsimil) în care acesta susținea, chiar înainte de a ajunge primar, că demararea lucrărilor la blocurile cu risc seismic e „prioritatea zero” a sa și le va finaliza în 2 ani.
Banii nu au putut fi cheltuiți
Primarul explică în hârtia trimisă către minister că nu a avut cum să cheltuiască banii, deoarece nu a reușit să obțină autorizațiile de construcție. Pentru acestea, era nevoie ca toți proprietarii apartamentelor să își dea acordul pentru reabilitare. Conform aceleași hârtii, Primăria arată că s-au obținut declarațiile autentificate de la proprietari, în procent de 60-70 la sută, fiind nevoie de un procent de 100%. Astfel, edilul Bacăului a solicitat disponibilizarea sumei alocate de Guvern pentru anul 2020.
„Era evident că nu puteau fi consumate. În acest caz se disponibilizează și se reîntregește bugetul pentru ca sumele nefolosite să poată servi altor proiecte în acel an. Urmează ca în 2021 să ne fie solicitată semnarea altui contract, iar banii să fie realocați”, a explicat administratorul public al municipiului Bacău, Ciprian Piștea, cel care a și redactat hârtia invocată de conducerea PSD. Piștea a mai declarat că nu poate comenta acuzele politice aduse de partidele din opoziție, nefiind treaba sa.
florin a zis
Incompetenta o intelegem-asta am votat, asta primim-dar reaua intentie care ne priveaza de dreptul de a trai decent in acest oras nu o putem intelege!
EM a zis
Dupa parerea mea, Primaru’ votat tot timpul va gasii scuze: ba ca e prea devreme, ba ca ‘greaua mostenire’, ba ca nu are consiliu, ba ca nu vor cetatenii (‘nevoie ca toți proprietarii apartamentelor să își dea acordul pentru reabilitare’), etc.
Asa poate fi oricine Primar’! Te duci la sedinte, sezi frumusel in scaun, ai luat banu’ si ai plecat in vacanta! La patru ani mai scoti o hartie si iar te voteaza!
Dar, hei, asta e!
radu a zis
Faptul ca primarul intoarce portofelul ma bucura strict pentru faptul ca sunt o gramada de copii care au senzatia ca le stiu pe toate, ca se lupta „binele”cu „raul”, si evident pleaca foaaarte usor pe fenta. Cei carora ambii neuroni fac sinapsa o sa priceapa ca daca vor oameni cinstiti trebuie sa fii cu ochii pe autoritati, nu pe facebook. Si un cliseu nu tine loc de realitate.
Din punctul asta de vedere sunt foarte fericit ca primarul e smenar.
Cat despre starea de fond: esti proprietar, ingrijeste-ti proprietatea!!
Ar trebui abrogate actele normative care permit ( sau obliga) autoritatile sa consolideze proprietatile private din bani publici.
Daniela a zis
Partial te inteleg,dar la Sibiu s-a restaurat tot centrul istoric din multi bani publici,cand salariul minim era 50 de dolari pe luna si foarte multi romani lucrau pe aceasta suma.Astazi, in cele mai multe orase ,primarii depun eforturi sa prinda fonduri pt astfel de lucrari ,nu sa le refuze…
Iar in subiectul articolului se sublinia contradictia dintre criticile actualului primar al Bacaului, din campania sa electorala ,la adresa fostului primar-contra caruia a castigat cursa electorala- si faptele sale,dupa ce a intrat in exercitiu.
radu a zis
La Sibiu era centrul istoric, erau cladiri monument. Aici sunt bloace.
Acolo s-au refacut pe finantare guvernamentala ( Nastase) ca sa fie Sibiul capitala culturala europeana in 2007.
Aici ar fi din banii primariei ca sa nimic. Nu cred ca este acelasi caz.
Si faptul ca s-a facut o mizerie in alt oras nu justifica repetarea ei.
Stiu ca, la acest moment, este cadrul legal pentru aceste consolidari insa, din punctul meu de vedere, este exact o pomana.
Nu inteleg de ce e societatea revoltata pentru 140lei pe luna de ajutor social si nu se revolta de cca 30000 eur pentru 317 apartamente
30000eur reprezinta ajutorul social pe 83 de ani…
Sa vanda apartamentul si sa-si ia unul nou. Sa stea acolo cine isi permite consolidarea, sau sa se demoleze
Bacauan a zis
Daca se pune problema asa,adica cetatenii sa plateasca si taxe si impozite si tot ei sa se ingrijeasca de spatiul public(blocurile),nu e mai bine sa migreze spre alte orase mai bune unde nu exista optica asta abuziva?
Andrei Munteanu a zis
Alo, bacauanule, blocurile nu e spatiu public. Le confuzi matale, poate nu te-a invatat nimeni, dar toata cladirea e particulera. Apartamentul e 100% al tau, iar spatiile comune ( casa scarii, acoperis, intrarea in bloc, uscator, structura de rezistenta) e cota indiviza, adica pe intelesu lu matale, la o scara cu 20 apartamente (4+1 etaje cu 4 pe palier), matale esti propretar pe 1/20 din ele, adica trebuie sa le repari si intretii pe cheltuiala proprie.
Greu cu dreptul de proprietate.
Greu cu democratia.
Suntem proprietari dar sa vina primaria sa ne repare lucrurile, ca de aia e primarie.
P.S. Va aduceti aminte anii din urma cand jandarmii puneau saci de nisip impotriva inundatiilor si localnicii trageau la masea la crasma?
Asta e o parte (mizerabila) a Romaniei. Dupa mine aceasta parte este prea mare.
EM a zis
Din pacate, lucrarile de consolidare nu sunt foarte ieftine si nu oricine le poate suporta! De asta toate reabilitarile se fac cu bani publici.
In pricinpiu ai dreptate dar realitatea e altfel!
Sunt curios ce-o scuza mai gaseste pe viitor!
Popovici Costel Ciprian a zis
Și eu mă bucur că primarul nostru face ceea ce face , pentru că am văzut la știri ceea ce a pățit un primar care a construit o casă pentru o familie din județul Iași !!!
:-) a zis
A mers pacaleala lui viziteu.Bravo lui
Mihai S. a zis
Am si eu o casa din chirpici careia i-au crapat peretii si s-a gaurit acoperisul. Rog pe d-l primar sa vina sa mi-o repare gratis. Eu ceva bani as avea dar imi trebuie sa-mi iau masina sh din Germania si pe restul ii cheltui pe pacanele si la crasma. Munca, nu-mi prea place si oricum nu pot munci ca am adeverinta de la doctor. Dom’ primar, daca se poate sa-mi faceti si gardul ca e cam spart.
Elena a zis
Mihai, e vorba de ce s-a facut in mai multe orase din Romania ,deja, din bani publici. De ce la Bacau nu s-ar putea? De ce primarul Bacaului refuza ce altii au luptat sa primeasca? Asta e intrebarea!
Mihai S. a zis
Elena, daca e sa fim echitabili ar trebui ca „statul” sa repare/consolideze toate cladirile cu risc seismic, fie blocuri cu apartamente fie case la sol, institutii publice in stare de degradare… etc. Ce buget ar trebui pentru asemenea operatiune de anvergura. Romania este o tara saraca, se cheltuie mult pe veniturile bugetarilor, pensii si asistenta sociala… etc. Singurul loc de unde se pot disloca banii necesari ar fi investitiile. Daca nu investim in infrastructura, dezvoltare si in general in lucruri utile cat mai multora dintre noi, o sa fim saraci si coada Europei inca zeci de ani de acum incolo. Asa s-a procedat 30 ani, s-a investit putin, foarte putin, de aia nu avem autostrazi, spitale noi, poduri noi si de ce nu scoli noi. Nu s-a facut nicio strategie de dezvoltare economica, agricultorii nu au unde sa-si vanda produsele (colectare in depozite zonale), agentii economici sunt suprataxati sub diverse forme. S-a avut grija de satisfacut doar gasti mici, categorii de bugetari utili politicienilor sau in scop electoral. Nu vezi ca niciun bugetar nu vrea sa renunte la beneficii, sporuri si la maririle trasate anticipat de ailalti.
As fi de acord cu ajutatorul partial, scutiti de plata autorizatiilor de consolidare, primaria cumva sa intermedieze intre locatari si companii private, sa negocieze un pret mai mic… etc.
Trebuie totusi sa incetam sa asteptam sa vina „statul” sa ne dea si sa ne faca si noi sa nu facem nimic. Suntem proprietari, trebuie sa ne intretinem proprietatea, sa platim impozite pe ea si sa facem reparatii la ea.
PHB a zis
Credeam ca te-ai calmat cu bugetarii tai. Ai o singura placa si o repeti la nesfarsit. Trebuie sa intelegi, OAMENII TREBUIE SA AIBA VENITURI DECENTE, indiferent ca sunt bugetari sau privati.
La ce sporuri sau beneficii sa renunte un politist (ca sa nu zic profesor)? Ti se pare ca veniturile lui sunt asa mari?
Auzim si noi doua stiri la postul nostru preferat si le repetam la nesfarsit. Sporuri, asistati social si aparat bugetar supraincarcat. Atat stim. De colectare nu am auzit..de cheltuieli pe armament care nu cumva sa pomenim..Esti ca o moara stricata…
Ca o paranteza: BM a trecut Romania in 2020 la statele cu venituri mari. (PIB pe cap de locuitor). Poate nu suntem asa saraci…
Gica a zis
Ce va mai place sa il criticati…da nu voi l-ari votat? Nu voi ati adus năpasta asupra orașului? Nu Știați ce votati? Foarte bine ca isi bate joc de oras. Meritati asta din plin. Mai aveti 3 ani cu el si e abia inceputul. Ati înghițit prosteala lui si a usr plus in campanie Acu înghițiți șmenuială si mizeriile pe care le face. Sper totusi ca poate face mai mult rau orașului. Am incredere, ca doar l-ati votat sa va conduca.
Gigel a zis
Dupa 4 ani cu Luci,doar baba Viorica mai ramane in acest oras! Si asa baba e deja dominanta in demografia orasului.
Bacauan a zis
Si daca acele locuinte sunt ale unor batrani cu pensie mica, ce faceti? Ii dati afara din case badaraneste?
Andrei Munteanu a zis
Si daca … Pentru 1-2 caxuri izolate, consolidam intreg blocul.
Sa plateasca mostenitorii ( fiind direct interesati de viitoarea proprietate). Daca nu sunt mostenitori doritori sa-si repare viitoarea proprietate, batranul sau batranii respectivi sa-si vanda apartamentul cu clauza de uzufruct viager ( drept de sedere pe viata- pentru necunoscatiri) si cu banii obtinuti sa-si consolideze apartamentele si le raman bani suficienti sa se duca in statiune in fiecare an.
Bacauan a zis
Si unde sa se duca la anii pe care ii au deja?Ce sunt prasnei buni de alergat de autoritati din casele pe care le au de-o viata?
Bacauan a zis
Nu vorbim de 1-3 cazuri izolate!Tot orasul e plin de batrani.Tineretul a plecat prin alte zari unde a gasit mai bine.
Doina a zis
Care dintre voi cei ce ati facut comentarii locuiti intr un astfel de bloc? Daca ati fi citit cate ceva din hotararilor Consil local bacau cu privire la consolidarea blocurilor, facute publice in ianuarie 2018 ,ati fi remarcat ca varianta de cosolidare aleasa a fost de a consolida doar parterele si subolurile (unele subsoluri ,parte comuna de altfel, au devenit la unele bloc. proprietatea unor pers.juridice fara stiinta proprietarilor, dar si parterele) pentru care noi pensionarii aia multi trebuie sa platim. Mai nou,urmare a pandemiei a este blocuri au noi proprietari tineri urmare a decesului acelor pensionari de care va impiedicati mai tot timpul nejustificat ,atata timp cat voi tinerii va petreceți timpul prin prin cluburi si va deplasati cu propriile autotorisme. Informa ti va si cine su t proprietarii parterelor, veti avea larte de surprize!
.
djdany a zis
cartea pacalici jocul ala de pe timpuri get last here