Luni, la prima oră, a început etapa a III-a de vaccinare anti-COVID-19, care se adresează populaţiei generale. Pentru județul Bacău, aproape 5.000 de locuri erau libere luni dimineață, înaintea orei oficiale de deschidere a înscrierilor în platforma de vaccinare.
Centrele cu locuri libere sunt: Buhuși – Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, Târgu Ocna – Centrul Balnear „Parc Măgura”, Sascut – Salon Lux, Comănești – Clădirea Centrul nr. 5, Bacău – Centrul de Afaceri și Onești – Muzeul de Istorie. Vaccinul disponibil în aceste centre este AstraZeneca.
Pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației. În aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri, au anunțat autoritățile.
Cei care doresc să se înscrie pentru vaccin o pot face pe paltforma vaccinare-covid.gov.ro sau la numărul de telefon 021.414.44.25.
Liste de așteptare
Introducerea listei de așteptare schimba atât modul în care se face programarea pentru vaccin, cât și dinamica vaccinării, principalul obiectiv fiind acela de a păstra un ritm ridicat de inoculare.
„Practic, modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare”, a informat recent Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.
Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:
- persoanele din categoria a 2-a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
- persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);
- persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).
Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.
Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.
Balan Calan a zis
Acusi se fac trei luni decand a inceput vaccinarea, iar complet imunizati, deci cu ambele doze, sunt un pic peste 700.000, deci hai sa nu ii numaram pe minori, care teoretic nu se vaccineaza, si ramanem din aia 19 milioane cati mai suntem, cu vreo 16 milioane de vaccinat, ceea ce i nseamna ca pe undeva la 4 la suta s-au vaccinat in TREI LUNI.
Daca mergem tot asa, se termina vaccinarea in exact sase ani de zile.
ddd a zis
Gripa spaniola a incetat (defapt a devenit una banala)-dupa aparitia imunitatii de turma fara vaccin-in aprox 2,5 ani…nu mai avem mult ..unii s-ar putea sa scape. Si aia a fost dura -se estimeaza intre 20 si 40 milioane de victime-Teribil pentru acea perioada cand populatia era semnificativ mai mica.Omenirea in mod sigur o sa treaca si peste asta.Sa nu uitam ca acum ,totusi, unii se vaccineaza…deci poate in 2 ani -ptr ritmul in care ne vaccinam in Romania -putem merge la vreo nunta ceva,oricum la un dans.Asa cum zicea un mare sportiv :”Sunt pesimist,vom invinge!”
Seba a zis
Daca se ia in calcul ca vaccinul ar avea efect 6 luni atunci revenim la 0
Valentin a zis
Ce fel de vaccin se face la Centru de afaceri,sper ca nu e Astra Zeneca ?