Toate administrațiile care au condus municipiul Bacău au eșuat total sau parțial în dezvoltarea zonei considerate „kilometrul zero” al orașului, care include Parcul Catedralei, fostul Teatru de Animație, fostul Hotel Moldova și Biserica Sf. Neculai. Ultimul pas s-a făcut în Consiliul Local, unde nu s-a găsit o soluție pentru terenul în paragină, de lângă Parcul Catedralei.
Primarii și toate consiliile locale care s-au perindat în fruntea orașului au avut sau au susținut că au planuri pentru hectarele de teren de la „kilometrul zero”.
O „halcă” importantă a fost dată la începutul anilor 1990 pentru ridicarea Catedralei Înălțarea Domnului, obiectiv nici până azi finalizat integral. Exteriorul este gata, iluminatul a fost inaugurat la Paștele 2012. Între timp, sunt mici porțiuni ale fațadei care se deteriorează, astfel că, la finalizarea lor, unele lucrări vor trebui reluate. Dorită sau nu, Catedrala Înălțarea Domnului a început să apară în fotografiile reprezentative ale orașului. În jurul ei însă…
Clădirea fostului Teatru de Animație a fost lăsată, treptat, să devină o ruină. Construit în anii 1920 de evreii negustori din Bacău, imobilul a fost revendicat după Revoluție, iar acum este în proprietatea Fundatiei ”Caritatea” București, înființată de Federația Comunităților Evreiești din România. Încă folosită la începutul anilor 2000, clădirea a fost închisă doar când a fost evident că e un pericol public. Pereții sunt susținuți de proptele, ca să nu se prăbușească.
În al doilea său mandat, primarul Dumitru Sechelariu (1996-2004) a părut decis să curețe terenul și să demoleze imobilul, dar a reușit doar cu o fostă școală, pentru că s-a lovit de opoziția proprietarilor de drept. Au fost ani marcați de multe „permutări imobiliare”, în urma cărora Bacăul a pierdut definitiv Orășelul Copiilor, astfel că nu sunt clare intențiile primarului de la acel moment.
În timpul administrației primarului Romeo Stavarache (2004-2016), s-a reușit amenajarea Parcului Catedralei, cu fonduri europene. Pentru terenul alăturat, au existat numai planuri anunțate și abandonate.
În 2008, s-a vorbit despre mutarea Casei Căsătoriilor pe terenul Teatrului de Animație. „În premieră, vă spun că încercăm să discutăm cu liderii comunității evreiești, proprietarii clădirii. Dorim să achiziționăm cei 3.000 de metri pătrați, care să intre în patrimoniul local și să facem o Casă a Căsătoriilor frumoasă, anul viitor”, declara primarul Romeo Stavarache.
Patru ani mai târziu, clădirea continua să fie vandalizată. Până în 2014, proprietarii s-au judecat cu municipalitatea, pentru asigurarea unei căi de acces, ca „drept de servitute”.
Terenurile care nu au intrat în Parcul Catedralei, private sau publice, au fost vizate de diverse încercări pentru construirea unui sediu administrativ, în care să funcționeze Primăria și Consiliul Județean Bacău. Nimic concret, până acum.
Teatrul de Animație de lângă Parcul Catedralei e la un pas de a fi dărâmat. Primăria Bacău a emis în februarie certificat de urbanism pentru desființarea imobilului la solicitarea Fundației Caritatea, în proprietatea căreia se află construcția. La sfârșitul lui august 2015, consilierii locali băcăuani votaseră demararea procedurilor pentru achiziționarea imobilului situat în Bd. Unirii, nr. 7-9.
– știre din 2016
În timpul primarului Cosmin Necula (2016-2020), s-au finalizat lucrările în jurul Catedralei și s-a amenajat parcarea.
Edilul a anunțat că a refuzat proiectul unui bloc turn, pe care proprietarii terenurilor doreau să-l ridice lângă Teatrul de Animație. În 2019, primarul Necula susținea intenția exproprierii terenurilor, pentru extinderea Parcului Catedralei.
După instalarea noului primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, ideea exproprierii a fost reluată. Pe 31 martie 2021, propunerea deschiderii procedurii a fost respinsă de Consiliul Local Bacău, deoarece prețul prezentat de executiv, 15 milioane de lei (circa 150 de euro metrul pătrat), a fost considerat nerealist, mult mai mic decât cel al pieței. Consilierul local Gigi Nucu Candet (PPU-SL) a apreciat că, în urma proceselor care ar urma, municipalitatea ar putea fi obligată să achite și 1.000 de euro metrul pătrat, ceea ce ar îndatora grav următoarele administrații ale orașului.
Hotelul Moldova, ruina din centrul orașului
Tot la „kilometrul zero”, s-a discutat despre noul sediu al Primăriei Bacău. Aceasta funcționează într-un imobil construit în 1964 care nu mai corespunde din punct de vedere funcțional, al rezistenței, normelor PSI și care este încadrat și în categoria clădirilor cu risc seismic II. Chiar și cu o consolidare, spațiile nu pot fi extinse pentru nevoile actuale, nu sunt suficiente locuri de parcare și nici spațiu pentru arhivă.
Pentru început, o mare parte a activităților, mai puțin cele de relații cu publicul, se vor muta la Centrul de Afaceri, însă ideea construirii unui nou sediu nu a fost abandonată.
În 2014, se anunța un proiect de ridicare a sediului administrativ în parcarea din fața Hotelului Moldova, între strada Nicolae Bălcescu, Bulevardul Unirii și strada Mihai Viteazu. Consilierii locali băcăuani au aprobat chiar organizarea unui concurs de idei între arhitecți. Propunerile de atunci pot fi văzute aici.
Și această inițiativă a fost abandonată de primarii care au urmat. În schimb, treptat, a devenit o ruină Hotelul Moldova, cândva, unul dintre simbolurile orașului.
La propunerea primarului Cosmin Necula, Consiliul Local a aprobat majorarea cu 500 a impozitelor pentru imobilele lăsate în paragină, însă proprietarii Hotelului Moldova au fentat sancțiunile, obținând un certificat de urbanism, care le-a asigurat un răgaz suficient. Criza Covid-19 a impus prelungirea automată a documentului, așa că în continuare proprietarii pot să nu facă nimic fără să-i coste.
Primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că a stabilit, în martie, o întâlnire cu Eusebiu Guțu, proprietarul clădirii, însă aceasta nu s-a mai produs, pentru că edilul s-a infectat cu noul coronavirus.
Beton, în jurul monumentului istoric
În curtea Bisericii Sf. Nicolae, au fost începute lucrări ilegale, în jurul ruinelor istorice. În urma semnalelor din Ziarul de Bacău, în 2019, s-a oprit turnarea cimentului, dar nu s-a revenit la starea inițială.
Bacăul nu are un plan de priorități
Invocat de mai multe ori în Consiliul Local, municipiul Bacău nu are un plan cu prioritățile noii administrații. Documentul informal ar stabili „jaloane” care ar urma să fie susținute atât de partidele aflate la putere, cât și de formațiunile din opoziție.
Până acum, nu s-au început discuțiile concrete pentru stabilirea priorităților, așa se face că a fost respinsă extinderea Parcului Catedralei, dar au fost aprobate exproprieri și demolări de garaje în sudul orașului, în zona Pasajului Narcisa. Aici, și nu la „kilometrul zero”, conducerea Primăriei Bacău a ales să dea un exemplu de bune practici.
STAN a zis
Si Necula si Viziteu au gasit utilitatea terenului de langa”Teatrul de animatie”.
Au permis amplasarea in punctu zero al orasului a unor tiribombe.
Despre legalitatea activitatii desfasurate acolo sunt in masura sa se pronunte organele abilitate. Cat se respecta regulile sanitare, de protectia muncii si fiscale ?
Bacauan a zis
Cei din Consiliul Local sa astepte pana se produce un cutremur ca sa le usureze activitatea anevoioasa. Merita salariile nesimtite,nu e usor sa stai in scaun si sa dormi! Probabil,au de gand sa stea asa mult si bine.Timpul trece,leafa merge. Pana intr-o zi cand se vor trezi si fara cetateni, si fara oras.
Adi a zis
In sfarsit media bacaoana, prezinta firul logic al evenimentelor care au demonstrat incapacitatea tuturor administratorilor orasului de a crea ceva placut in km 0. Le e frica tuturor sa ia decizii asumate, dar in schimb se duc peste cetatenii platitori de biruri si ii haituiesc ca la vanatoare-cazul garajelor,propunerii de taxe marite,fituirea banului public pe referendumuri ilegale,etc.
Intradevar nimeni nu are o lista de prioritati,nimeni nu doreste sa termine ceea ce a inceput „fostul”, toti vin si se prefac ca se pricep!
Rusine tuturor celor care s-au perindat prin Primaria BC!
Cetatean a zis
Doar consilierul Candet Gigi mai are o opinie in concordanța cu legea, și atenționează asupra unor alte greșeli, in rest se conduce după ureche in dauna noastră, a cetățenilor!! De ce te faci Primar când habar nu ai sa înțelegi un act administrativ?!
Dani a zis
Ma uitam la o sedinta de CL din 26.02.2021 ( o gasiti pe youtube), am dat peste ea din intamplare, acolo se dezbateau diverse proiecte pentru Bacau si singurul care punea problema corect si cu argumente era acest consilier local Candet de care eu pana acum nu am auzit. Restul dadeau pe repede inainte cu votarea, chiar daca erau chestiuni de dezbatut, erau oameni in sala pe care nu-i asculta nimeni decat acest Candet.
Adrian a zis
Urmează Casa de Cultură.
ciprian a zis
Si cand ne gamdim ca cei mai respectabili si competenti oameni ar trebui sa-i avem in functiile publice… Ce oameni de toata rusinea!…
Dodoasca a zis
Candet Gigi , cel mai competent? Ba, voi aia din Bacau, ati inebunit ? Ca prosti sunteti sigur, prin comentarii. De unde scoate asta pretul de 1000 euro/mp? Are vreun interes? Sa se dea ultimatum pentru demolarea scarbei din centrul orasului, focar de infectie! Iar daca terenul nu va fi cumparat, sa fie macar curatat . Iar cu hotelul Moldova, ajuns o ruina, e dovada i contestabila a zicalei: ,,Muncesti cu dreptate si iti ia dracul jumate!” Asa cu mafia PSD care a aranjat cumpararea de catre puscariasul,Iacubov. Apoi Gutu a incercat sa faca mizeria de constructie de langa ruina de hotel. Amenzi uriase si sa vedeti cum se face curatenie.
next a zis
Bunele practici !!! Pentru teren și construcțiile Teatrul de Animație si Hotelul Central proprietarii datorează un impozit majorat cu 500 %. A fost calculat , stabilit și încasat impozitul datorat ? Dacă nu atunci de ce nu se aplică procedura fiscală /civilă . In cazul instituirii sechestrului urmat de vânzarea imobilelor la licitație se va vedea pretul real.