În declarația sa politică ,,Biodiversitatea, protejarea și refacerea naturii sunt obiective europene importante din Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, iar prin PNRR, România are șansa să recupereze ce a pierdut anul trecut în politica de mediu. Guvernul trebuie să abordeze corect aceste obiective de tranziție verde, fără diletantismul pe care îl tot vedem de mai bine de un an încoace”, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu a transmis următorul mesaj:
,,O componentă importantă a Planului Național de Redresare și Reziliență este implementarea obiectivelor de Tranziție verde, în acord cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030. România a înregistrat întârzieri în ceea ce privește unele obiective privind menținerea biodiversității, o temă cu accente importante în politicile europene din ultimii ani și care, în condițiile schimbărilor climatice trebuie să fie cât mai mult avansată pe agenda europeană dar și națională. Una dintre nerealizările guvernării liberale în ceea ce privește politica de mediu este notificarea pe care Comisia Europeană a trimis-o României, în vara anului trecut, privind neîndeplinirea obligațiilor din Directiva Consiliului 92/43/CEE și nerealizarea unor măsuri clare pentru protejarea și gestionarea rețelelor Natura 2000 și conservarea habitatelor protejate. Prin obiectivele asumate, România trebuia să desemneze arii speciale de conservare, în general și în mod sistematic, și să stabilească obiective și măsuri concrete privind conservarea pentru fiecare sit în parte, premise pentru asigurarea biodiversității la nivel european și menținerea speciilor rare de floră și faună și a habitatelor la un nivel corespunzător de protejare.”
Claudiu-Augustin Ilișanu afirmă în continuare:
,,Natura 2000 este unul dintre angajamentele europene pe politica de mediu care a avut obiective în trasarea unor direcții clare pentru păstrarea biodiversității. Având la bază două directive importante, aceasta se bazează pe un principiu de conservare sustenabilă. Acest principiu vedem că este din ce în ce mai necesar în aceste vremuri pandemice care ne fac să înțelegem că echilibrul în relația dintre om și natură este esențial pentru evitarea calamităților de tot felul.
Atingerea obiectivelor inițiale ale rețelelor de arii protejate Natura 2000 se poate face mai eficient prin noul orizont al tranziției verzi din cadrul PNRR. Mai multă eficiență în acest sens în politicile naționale pot contribui la beneficii privind sănătatea umană, dar și o garanție că generațiile viitoare vor mai avea un mediu natural în România. Rețelele UE de zone protejate Natura 2000 fac parte din Strategia UE privind biodiversitatea care are obiective foarte importante de redresare până în anul 2030. Este nevoie de un management eficient și de interes din partea guvernului în ceea ce privește necesitatea de a include biodiversitatea în agenda națională post COVID-19.
Biodiversitatea stă la baza securității alimentare a UE și la nivel mondial. Riscurile de pierdere a biodiversității pun în pericol securitatea alimentară și am văzut cu toții ce pericole a traversat omenirea în săptămânile și lunile în care pandemia de COVID-19 a atins cote maxime. Uniunea Europeană a arătat în studiile sale că mai mult de jumătate din PIB-ul global depinde de păstrarea echilibrului natural iar conservarea naturii este astfel unul dintre elementele centrale ale planului de redresarea al UE după pandemia de Coronavirus, pentru a oferi oportunități de investiții imediate pentru redresarea economiei europene. În plus, este datoria fiecărui stat de a dovedi că îi pasă de generațiile viitoare și de a contribuie la păstrarea echilibrului natural.”
Ilișanu conchide: ,,Prin accentul pus pe biodiversitate, Europa țintește generarea a cel puțin 500.000 de locuri de muncă, aici incluzând și redresarea sectorul turistic care include 12 milioane de oameni în Europa, dintre care 3,1 milioane depind de ariile protejate precum Natura 2000. Să sperăm că Guvernul României nu va continua în ritmul cu care ne-a obișnuit de a trata superficial aceste necesități și imperative europene de asumarea a obiectivelor privind biodiversitatea și implementarea eficientă în politica națională. O redresare socială și economică este mereu dependentă de un management eficient, de o politică transparentă și care să aibă la bază interesul național și nu interese ilegitime, situate dincolo de nevoile românilor. Un management complex privind redresarea și reziliența națională trebuie să includă și o redresare a obiectivelor privind biodiversitatea și alte aspecte urgente din țara noastră cum ar fi un management forestier corect care să elimine tăierile ilegale și să intensifice acțiunile de împădurire nu doar pentru imagine cum practică liberalii de un an încoace prin sloganuri și ședințe foto.”
Teodor a zis
Ilustrul necunoscut , specialist in mediu , a copiat de pe online discursul cu numere de telefon ?
TUCU a zis
Numai sfaturi „copiate”. Dar, voi ce ati facut cand ati fost la putere ?!! NIMIC !!! Ai fost parlamentar de ani multi si… nimic !!
Wainer a zis
Dragi bacauani, aveti ceea ce ati votat, ce tot va mai plangeti !!!!!!!!!
TUCU a zis
Eu, n-am votat asa ceva ! Am votam mai rau ! Domnul- tovarasul- deputat critica, critica, asta-i rolul opozitiei. Dar sa ne spuna, concret ce a facut in zecii de ani cat a stat in Parlament, pt. judetul Bacau. Nimic despre dezastrul ecolocic de la Comanesti, halda de fosfogips din Bacau si altele.
TUCU a zis
ecologic