Primul Regulament pentru digitalizarea și utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Bacău a fost pus în dezbatere publică, anunță Primăria Bacău, într-un comunicat de presă.
Proiectul de Regulament a fost elaborat de o comisie din care fac parte atât reprezentanți ai municipalității, cât și ai celorlalte entități responsabile, cum ar fi Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bacău. Comisia a beneficiat de asistența unui consultant extern, cu experiență în livrarea unor proiecte similare în municipalități importante din România.
Prezentul proiect de Regulament include propunerile venite din partea băcăuanilor de-a lungul ultimelor luni: asigurarea a cel puțin unui loc de parcare pentru fiecare locuință, asigurarea unor locuri de parcare pentru vizitatori, propuneri de soluții pentru părinții care își aduc copiii la școli cu autoturismele.
Eforturile de debirocratizare continuă, iar proiectul de Regulament pune accent pe scăderea nevoii de interacțiune a cetățeanului cu instituția Primăriei, claritate, rapiditate a soluționărilor, simplificare.
Așa cum se precizează și în document, toate veniturile obținute ca urmare a implementării sistemului de parcări din municipiul Bacău vor fi alocate exclusiv către investiții pentru realizarea unor noi locuri de parcare și pentru fluidizarea circulației rutiere.
se arată în comunicatul de presă
Proiectul de Regulament pentru digitalizarea și utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Bacău va fi transmis spre consultare tuturor Asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău și poate fi citit și descărcat de orice persoană interesată la următoarea adresa https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2017/02/proiect-de-hotarare-privind-aprobarea-regulamentului-pentru-atribuirea-utilizarea-si-digitalizarea-locurilor-de-parcare-din-municipiul-bacau.pdf
Toate propunerile băcăuanilor sunt aștepte în urmatoarele 10 zile pe adresa de e-mail simona.brezeanu@primariabacau.ro sau sorina.caltaru@primariabacau.ro urmând ca primăria să le colecteze și de la nivelul Asociațiilor de proprietari.
Aron Constantin a zis
Dacă locul de parcare este pe locuință, nu autovehicul, de ce administratorii asociațiilor de locatari, au refuzat să-i treacă în tabele pe cei care vor loc de parcare și nu au în pre prezent aoto?
Damocles a zis
„În vederea solicitării unui loc de parcare de reședinţă, în sistemul informatic Bacovia
Parking, solicitanţii, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi, vor depune următoarele
documente:
1. actul de identitate al solicitantului;
2. documente privind imobilul: actul de proprietate, contractul de închiriere, actul de donaţie sau moştenire, s.a., după caz;”
Sunt curios ce fac cei care în familie, unul are mașina în proprietate iar celălalt este proprietarul imobilului. Actul de proprietate a imobilului e pe numele soției dar soțul are mașina pe numele lui sau nu sunt căsătoriți unul cu altul dar stau împreună, în cazul ăsta ce faci? Donezi mașina proprietarului de imobil ca să facă solicitarea sau cum? Că articolul din proiect este puțin neclar, asta la prima vedere.
John a zis
L-am citit pe repede inainte si e posibil sa-mi fi scapat – am vazut drepturile si obligatiile cetatenilor ce solicita parcare de rezidenta, dar nici un cuvant despre sanctiunile pentru cei ce vor parca pe locul altuia fara nici o jena.
La parcarile publice, da: avertismente, blocari de roti, amenzi, etc., dar la parcarile rezidentiale nimic!
Sau cineva considera ca suntem atat de civilizati incat nu este nevoie?
Andrei a zis
Pai cum domnilor conducatori locali? Am voie, legal, conform regulamentului, sa parchez pe locul pe care il platesc numai intre ora 17 si 8 dimineata? Dar cum vor proceda, cei care ajung acasa la ora 15, pentru ca atunci termina programul? Pana la 17, trebuie sa stea pe langa locul lui de parcare, pentru ca e ocupat? Ori este locul omului, pe care il achita cu 25 lei/luna ori e tot parcare publica? Ma rog, semi parcare publica… Eu zic sa mai analizati intervalul asta orar, e cam „negandit”, sa ma exprim civilizat….
Mihai Traian a zis
Eu sunt pensionar.Circul rar cu masina.Obisnuit ma duc sa-mi fac cumparaturile la un Mall.Cumparaturile imi iau maximum 3 ore.Cand ma intorc,locul meu de parcare pentru care platesc taxa impusa de primarie este ocupat.Ce fac?
Doni a zis
Sa inceapa scandalul intre vecini 3,2,1 start…
Radu a zis
Singurul lucru bun din treaba asta cu locurile de parcare va fi sa învețe lumea sa….parcheze(In mod special doamnele).Când vezi spații lăsate între mașini de 2m (față-spate) și tu nu ai unde parca,parca iti dorești parcare cu plata.Și mai e problema parcărilor persoanelor cu dizabilități.Eu înțeleg ca se referă la persoanele ,titulare a autoturismului,cu probleme locomotorii care au loc rezervat.Sunt persoane care au pe mamaia cu certificat de handicap și in baza acestui certificat își marchează un loc de parcare in fața geamului la blocul unde locuiesc. Lucru valabil și la supermarketuri unde nu vezi NICIO persoana luată cu caruțul de la mașina și dusă in magazin,dar au certificat de handicap pus in geam.
Marian a zis
Handicapul nu e doar locomotoriu!
next a zis
Taxe cat mai mari si amenzi peste masura. Acte cu nemiluita de parca la emiterea actului de identitate nu se face pe baza actelor doveditoare privind locuinta …..
Nu lamureste dimensiunea locului de parcare . locul de parcare de domiciliu se acorda pentru fiecare autovehicul nicidecum pentru fiecare proprietar cum ar fi normal. Nu sunt identificate locurile de parcare de domiciliu ori cu plata sau fara plata.
Poate ar trebui sa se reanalizaeze proiectul din anul 2015.
Andreea a zis
Acest Regulament încalcă legislația. A fost stabilita o suma uriașă pt parcare. Modul de alocare este imbecil de a dreptul. Rusine celui care l a întocmit.Tu vrei sa faci Bacăul modern pe banii mei. Pai puneti specialistii minunati la treabă, sa obțină fondu.200 de lei plătesc impozit pe mașină. Asa e când te consulti cu unul ca Ghinghes!
Roxyy a zis
Cum justificati cei 300 ron incasati anual?Poleiti parcarile cu aur??? Ce cheltuieli de intretinere presupun? Doar sa le marcati cu vopsea anual(daca se va intampla asta!!!).Rusineeee
Alex a zis
Suntem foarte interesati cum poate fi aplicat acest Regulament la blocurile turn si la cartierele cu blocuri turn (Cornisa, Narcisa, Republicii) sa ofere locuri de parcare pentru toti solicitantui la distanta maxima de 250 metri de locuinta?
EU a zis
Eu sunt curios cat costa dezvoltarea & mentenanta (inclusiv gazduirea) aplicatiei „Bacovia Parking” (care aparent nu exista nicaieri, inclusiv in SEAP).
Ovidiu a zis
Deci conform „…Art. 10.–(1) Taxa aferentă anului 2022 pentru utilizarea unui loc în parcarea de reședință este de 300 lei/an, cu următorul regim de folosință: -de luni până vineri în intervalul orar 17:00 –8:00…” din proiectul de regulament, (o aberatie de neinteles generatoare de conflicte inevitabile) daca vii acasa mai devreme, sau o parchezi pe locul tau platit, cu alte cuvinte in afara regimului de folosinta, esti lejer pasibil de amenda.
Adica tipic : și cu banii luați și cu „ochii umflați”.
Altă situatie: Dacă vii după ora 17:00 și găsești locul tau plătit, ocupat de vre-un Gigel șmecher (de care municipiul nostru nu duce lipsă), te apuci sa opresti în mijlocul strazii și să incepi să-l „găsești” cu claxonul pe Gigel ?
Teoretic primaria prin onor politiștii locali, vor încasa pe un loc de parcare de cel putin trei ori taxa pentru amaratul de loc de parcare: 1. Plata fraierului adică noi cei cuprinși între 17:00-08:00; 2. Dacă-i prins, domnul Gigel este amendat și el cât de șmecher o fi ; 3. Restul lumii care parcheaza în afara orelor platite de fraieri adică: 08:01-16:59.
Este o opinie personală.
Rămân indignat de grotescul situațiilor care vor îmbrăca forme greu de intuit sau de imaginat; doar un foarte mic exemplu: zgârieturi facute cu cheia de Gigel ori pe loc ori mai tarziu, care se simte frustrat de apostofrările situatiei în care a intrat fără să-și dea seama dar tupeul lui de șmecher e mândria de a fi român.