A cunoaște din timp starea exactă a vremii înseamnă nu numai a avea asigurată reușita unei partide de pescuit, dar și evitarea unei deplasări inutile pînă la baltă sau la rîu.
Ploile reci, care durează cîteva zile, așa cum s-a întîmplat în această vara, înseamnă un apetit scăzut al peștilor. La schimbarea vremii, ei vor căuta intens hrana. Presiunea atmosferică stabilă este bună pentru pescuit; rezultate slabe sînt la presiune joasă. Rea este orice variație bruscă sau o furtună apropiatã. O furtună îndepartatã nu are efect.
Ropotele de ploaie din zilele toride de vară sînt bune, după trecerea lor peștii hrănindu-se intens. La fel de bune sînt epocile de schimbare înceată a vremii cînd, după secetă, urmează zile ploioase sau cînd, după o perioadă de ploi, începe să se însenineze.
Vînturile „rele”: de la Nord sau Nord-Est; fără vînt, aer nemișcat, fără nici o adiere; vîntul prea puternic; vînt în josul apei; vînt în schimbare bruscă a direcției.
Vînturile „bune”: cele domoale, care vin dinspre Sud-Est si Vest;
vîntul în sens opus cursului apei; regulat, mijlociu.
Apa: apa în creștere lentă este favorabilă; apa în scădere nu favorizează pescuitul pe rîu, în bălți este bună. Apa ușor tulbure este excelentă pentru pescuit. Apa limpede înseamnă un pescuit mediocru.
Luna: în ultimele faze ale Lunii peștele răpitor „trage” bine.
Peștele pașnic „mușcă” mai bine cînd Luna crește.
Lasă un răspuns