Bacăul este polul antreprenoriatului național, orașul cu cea mai mare concentrare de firme mari românești, potrivit UrbanizeHub.
Dacă ar fi să ne luăm numai după numărul de firme nou create la mia de locuitori, Clujul conduce detașat, afirmă UrbanizeHub. Dacă ne ghidăm însă după importanța firmelor nou create, atât la nivel local cât și la nivel național, imaginea se schimbă puțin.
Noi ne-am uitat în primul rând la firme românești create după 1989 și am găsit concentrarea cea mai mare de firme românești mari in Regiunea Nord Est – Moldova. La nivelul Moldovei, orașul cu cea mai mare concentrare de firme mari românești este… Bacăul.
La Bacău veți găsi cel mai mare retailer românesc (și al treilea după Lidl si Kaufland), Dedeman; cele mai mari firme de construcții românești, UMB și Tehnostrade; și cea mai mare firmă de transport românească, Blue Air (fondată în București dar cu cea mai mare bază de operare în Bacău).
Nu ai spune ca Bacăul are ce să invețe pe alții dar dacă ne uităm la performanța firmelor create local, este la distanță mare de restul. În mod evident, băcăuanii au făcut ceva bine, căci aceste firme nu existau pe vremea regimului comunist. A contat în mod evident prezența Aerostar la Bacău pentru apariția Blue Air și au ajutat contractele de construcție cu statul pentru dezvoltarea UMB si Tehnostrade. Dar și alte orașe au avut condiții la fel de favorabile, dacă nu mai favorabile, dar nu au înregistrat o performanță similară a capitalului local.
Pe lângă aceste firme din Moldova, mai avem Iulius în Iași (cel mai mare dezvoltator român), Betty Ice din Suceava sau Arabesque din Galati.
Polulgresit a zis
Furati curent, incercati sa nu mai scrieti articole la betie…Bacau, polul foamei din Moldova, e un titlu realist.
Prostulde serviciu a zis
Eu as spune si polul coruptiei din moldova!!
Well a zis
Tu furi curent, faptul ca esti tu flamand nu inseamna ca Bacaul e polul foamei. Uite-te la dezvoltarea imobiliara din Bacau, 80 % din apartamentele noi sunt vandute inainte de finalizarea blocului cu preturi de 100000 euro. Cine cumpara aceste apartamente? Sigur ca „flamanzii” din Bacau.
eu a zis
Majoritatea apartamentelor sunt „vandute” inainte de finalizarea blocurilor prin asa numita rezervare. Pentru a rezerva un apartament ai nevoie de 5% din valoarea acestuia.
Mai degraba, 80% din apartamente sunt vandute prin credit imobiliar / prima casa sau noua casa si doar 20% sunt achizitionate cash la dezvoltator.
Fabrica celor de la Spedition UMB si Tehnostrade este la Bacau sau firma figureaza doar cu sediul social in oras , la fel si pentru Blue Air…
contribuabil local a zis
tampenii scremute din grafice.
orasul si de altfel judetul tipa dupa investitori cu gabarit.
din oras se face deja naveta catre onesti,roman…
la nivel politic se asteapta si se viseaza la investitii ale dedeman si umb in loc sa se caute oportunitati si pentru alti investitori.
aerostar a deschis hala si face investitii la iasi in loc sa se asocieze cu universitatea locala si sa sustina profile de care are nevoie.
este o lipsa de ambitie si vizuina la toate partidele ,interesul lor este sa prinda locuri calde in capitala nu sa dezvolte orasul/judetul.
virgil a zis
Evident sunt doar sediile administrative in Bacau, chiar in cazul Aerostar SA nu trebuie sa uitam ca activeaza si in Iasi.
Asta explica si numarul mare de cetateni ce au parasit Bacaul.
cezar a zis
Bacaul sta foarte bine la reclama… e aeroport regional.hub industrial,econmic,nod de transporturi,nod comercial,capitala Moldovei……de la anul ne da si apa potabila…..
vax a zis
Din acest top ati omis 7777 si superbet! La ce concentrare de puncte de lucru au cele doua companii, Bacau e de departe Las Vegas-ul Romaniei!