Beneficiile reciclării sunt de necontestat. Cu fiecare deșeu pe care îl colectăm selectiv și îl reciclăm/refolosim, ajutăm la economisirea resurselor naturale, la diminuarea poluării și la creșterea calității vieții noastre.
În ultimele decenii, cazurile de alergii și diverse afecțiuni au crescut, iar una dintre cauze este poluarea. Conform Agenției Europene a Mediului, poluarea aerului este una dintre cauzele majore ale riscului de deces prematur și este singurul și cel mai mare risc pentru sănătatea mediului din Europa.
Dar, pentru ca oamenii să devină mai conștiincioși cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor (la reciclarea lor) și mai conștienți de riscurile la care se supun dacă nu fac aceste lucruri, este important să știm câteva ceva despre deșeurile pe care le producem.
În acest sens, SOMA Bacău a publicat informații despre reciclabile, într-o rubrică de tipul „Știați că…” pe pagina de facebook a companiei – SOMA Salubrizare-Zona Bacău, dintre care vă redăm și noi o parte.
Aluminiul poate fi reciclat la infinit
Aluminiul (și oțelul) poate fi topit și transformat în ambalaje/produse noi la infinit, fără a-și pierde din proprietăți. Tot procesul de reciclare durează aproximativ 6 săptămâni.
Reciclând aluminiul, se economisesc până la 90% din energia necesară pentru crearea unui produs de la zero.
De asemenea, prin reciclarea unei tone de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă aproximativ 9 tone de dioxid de carbon.
O singură doză de aluminiu reciclată salvează energia necesară alimentării unui televizor pentru 3 ore.
Dacă aluminiul ar fi lăsat să se descopună în natură, ar dura aproximativ 500 de ani pentru a se dezintegra în totalitate.
Sticla este cel mai durabil produs creat de oameni
Dacă unui produs din plastic îi ia 1000 de ani ca să se descompună în mod natural, sticla trece prin acest proces în aproximativ 1 milion de ani.
La fel ca și în cazul aluminiului, sticla se poate recicla pe perioadă nedeterminată, fără să își piardă calitățile. Spre deosebire de aluminiu, procesul de reciclare a sticlei este mai scurt: doar 30 de zile.
Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată se economisesc: 2860 kg de nisip, 902 kg de sodă, 836 kg de calcar, 352 kg de feldspat.
O singură tonă de sticlă reciclată economisește consumul menajer de apă al unui locuitor, pentru 4 zile, și se evită emiterea în atmosfera a 315 kg de dioxid de carbon. De asemenea, pentru o singură sticlă reciclată se economisește suficientă energie pentru aprinderea unui bec de 15W timp de 24 de ore.
O tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci maturi de la tăiere
Hârtia, sub diferite forme, reprezintă aproximativ 41% din deșeurile pe care le producem. Un angajat obişnuit, ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou, generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă, care poate fi recuperată.
Deși nu poate fi transformată la infinit, noile tehnologii permit ca hârtia să poată fi reciclată de 4 până la 6 ori.
Aproximativ 35% dintre copacii planetei sunt folosiți pentru producerea de hârtie nouă. Doar pentru a compensa pierderile din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare om de pe planetă să planteze câte 2 capaci în fiecare an, pe care să îi îngrijească aproximativ 10 ani.
Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.
80% din tot plasticul produs până acum se află aruncat în natură
Plasticul este utilizat în aproape orice domeniu, dar ne și polueză mediul înconjurător. Acesta, ajuns în mări și oceane, este ingerat sau ajunge pe căile respiratorii ale animalelor (pești, mamifere și păsări deopotrivă), ucigând, anual, aproximativ 100 de milioane de animale marine. De altfel, prin consumul peștilor, particulele de plastic ajung și în organismul nostru.
Veștile bune sunt că la reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut. Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pulover.
Reguli și sfaturi pentru colectarea selectivă a deșeurilor
Plastic și aluminiu/metale
Nu toate tipurile de plastic se reciclează. Cele care se reciclează sunt PET-urile (adică tot ce înseamnă recipiente de apă, sucuri, ulei etc.), sacii de gunoi, cutii de unt/margarină, recipientele pentru șampoane, geluri de duș, detergent; caserole transparente, pungi alimentare, folia de plastic de la diverse baxuri de apă sau sucuri.
Exemple de deșeuri din PLASTIC și METAL care pot fi colectate: bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.
Pentru a realiza reciclarea corectă a acestor ambalaje, ele trebuie spălate / clătite cu apă înaintea depunerii lor în pubela de culoare galbenă. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu, ambalajele vor fi presate.
Dacă nu se respectă acest pas important – clătirea recipientelor – se poate contamina întreaga masă de ambalaje din plastic care a fost colectată, nemaiputând fi trimisă spre reciclare.
Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.
Hârtie și carton
Exemple de deșeuri din hârtie și carton care pot fi colectate: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate).
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
Hârtia şi cartonul se vor împături sau vor fi rupte în bucăţi, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate.
Sticlă
Exemple de deșeuri din sticlă care pot fi colectate: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. NU se depun în recipientul de tip igloo de culoare verde următoarele deșeuri: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Cum se colectează deșeurile reziduale?
Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate : resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Cum deosebiți tipurile de deșeuri?
Sunt considerate deșeuri periculoase toate elementele care pot provoca poluare gravă sau reprezintă risc pentru oameni și animale. Exemple de deșeuri periculoase: medicamentele, pesticidele și insecticidele, lacurile și vopselurile etc.
Deșeurile biodegradabile sunt frunzele, iarbă tăiată etc. Cei care locuiesc în zona de case și produc astfel de deșeuri sunt încurajați să le transforme în compost pentru propriile grădini/curți, astfel încât vor face un bine și pentru ei, și pentru natură, reciclând într-un mod sustenabil, fără a polua.
Mobila, covoarele, jucăriile mari și alte obiecte de dimensiuni mari și foarte mari intră în categoria deșeuri voluminoase.
Tot ce înseamnă beton, cărămizi, moloz și alte asemenea sunt considerate deșeuri de construcții.
Pentru toate aceste deșeuri se aplică reguli speciale de colectare, după cum urmează:
- deșeurile voluminoase și cele periculoase se vor colecta în cadrul a patru campanii anuale, care vor fi anunțate din timp de către compania de salubritate SOMA;
- în ceea ce privește deșeurile provenite din construcții/demolări, respectiv deșeurile biodegradabile, aceste vor fi colectate la cerere, contra-cost.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
Sursă foto: pixabay.com
robin goode a zis
Excelent articol.. pacat ca pe noi practica „ne omoara”
SOMA a zis
Da,excelent articol, dar informatiile trebuie mediatizate permanent pentru ca romanul cam uita…