ANRE a dat undă verde scumpirii căldurii și a apei calde în toată țara. În Bacău, majorarea aprobată este de 87%, însă creșterea resimțită de populație și ceilalți clienți ai Thermoenergy ar putea să nu fie atât de mare.
După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri vor fi la Oradea, Arad şi Bârlad. Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei.
Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.
Prețul de vânzare către populație încă nu a fost stabilit
Situația Thermoenergy Group SA Bacău este mai bună decât a altor cet-uri din țară, deoarece nu are datorii acumulate. În acest moment, 13.960 de apartamente sunt branșate la sistemul centralizat. Astfel, numărul persoanelor care beneficiază de energie termică de la „CET” este de 27.500. De asemenea, circa 101 instituții publice (școli, spitalul municipal etc) primesc apă caldă și căldură de la Thermoenergy.
Populația plătește în acest moment 216 lei inclusiv TVA gigacaloria, la un preț de producție de 675 de lei. Noile prețuri depind și de alți factori decât cel analizat de ANRE, dar și de deciziile autorităților locale.
„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE într-un comunicat preluat de Agerpres.
De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.
„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, explică reprezentanţii reglementatorului.
Romgaz, companie românească ce vinde gaz românesc, vinde la unele cet-uri gazul cu 151 lei/MWh către București și Constanța, deși acestea au datorii imense, în timp ce alte localități, printre care și Bacăul, sunt nevoite să cumpere cu 600-700 lei/MWh.
Vom reveni.
Adrian a zis
Foarte bine. Romanii merita tot ce li se intampla. Asta au vrut asta au. Sper totusi usr pnl in frunte cu johanus sa isi bata mai tare joc de ei.
Baba Yaga a zis
Ok Adrian, pot fi deacord cu tine DACA si NUMAI DACA vii si cu o alternativa la aceste partide…
Nu sunt nici userist nici penelist, nu am nici o afinitate si nici o afiliere dar fara o schimbare radicala prin crearea/implementarea/aplicarea unor legi care sa priveasca TOATA CLASA POLITICA, legi simple si clare, nimic nu se va schimba :((
radu a zis
pai… nu se poate face bine cu de-a sila… dragostea cu forta se cheama viol…
Societatea romaneasca nu este deranjata absolut deloc de: -restrictionare drepturi civile, restrictionare acces servicii medicale, restrictionare acces educatie, scumpiri de facturi la utilitati, inflatie de cca 10%, inchidere de termocentrale, de spitale care ard.
Societatea romaneasca a foste evident deranjata de: exploatarea de la rosia montana si de pe undeva din Vaslui, carciumi care ard, ordonanta 13 – desi are ca si consecinta recursul compensatoriu + despagubiri pentru conditiile de detentie, ordonanta 114 ( pe care acum se lauda toti ca o adopta)
Deci nu este vorba despre clasa politica, este vorba despre cum reactioneaza societatea.
Marcel a zis
Problema e ca romanii cinstiti vor duce din ce in ce mai rau,si cata rabdare vor mai avea!
ciuma rosie a zis
Aoleu, ce comentarii…
Vi se pare o nedreptate nu ?
„Sa plateasca energie mai scumpa doar cei cu centrale”, la asta va ganditi, nu ? Iar voi sa ramaneti cu o subventie a gigacaloriei cu 60%.
Subventiile unui sistem invechit si neperformant, sunt doar bani aruncati pe geam, la anul o sa fie aceeasi problema.
Si nu mi se pare corect sa fie subventionati doar cei racordati la CET. Suna a pomana electorala. Pana acum mie nu mi-a subventionat nimeni factura la gaz cu 60%.
Mai bine va ganditi la anvelopare termica, centrala termica, panouri solare, pompa de caldura.
Intr-un cuvant „investitii” de care va puteti bucura pe termen lung.