Știai că ciocolata neagră se află printre cele mai sănătoase alimente, iar 100g de ciocolată neagră asigură 11g de fibre?
Ciocolata neagră conține o mulțime de substanțe nutritive care influențează pozitiv starea de sănătate. Așadar, ea este pe cât de delicioasă, pe atât de hrănitoare. Fiind obținută din semințele arborelui de cacao, ciocolata neagră reprezintă una dintre cele mai benefice surse de antioxidanți din lume.
Iată cum recunoști o ciocolată neagră de calitate
Piața este deosebit de ofertantă la acest capitol. Însă nu tot ce găsești pe rafturi are proprietăți pentru organismul tău. Când mergi la cumpărături, caută sortimentele de ciocolată neagră cu 70% cacao, deoarece este plină de minerale și conține o cantitate redusă de fibre solubile. Și ține minte: cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât conținutul de zahăr este mai slab.
Ciocolata neagră – aliment esențial pentru dieta sportivilor
În ciocolata neagră se găsește substanța numită epicatechin, nutrient vegetal din cacao, care îmbunătățește rezistența în timpul efortului. Cu cât nivelul de cacao este mai mic, cu atât scade conținutul de epicatechină. Prin urmare, acest nutrient va fi găsit în ciocolata cu lapte într-o cantitate mică și aproape deloc în ciocolata albă.
Aproximativ 100g de ciocolată neagră cu 70-85% cacao oferă 58% din necesarul zilnic de magneziu. Cunoști beneficiile pe care le are magneziul asupra performanțelor tale de sportiv? Magneziul elimină acumulările de calciu și potasiu la nivelul mușchilor pentru o funcționare optimă a sistemului muscular. De asemenea, magneziul susține echilibrului cerebral, ajută sinapsele neuronale și previne senzațiile de epuizare, oboseală și anxietate. Dublează arsenalul de luptă împotriva oboselii cronice cu comprimatele de magneziu de la Magnerot.
Studiile realizate de specialiștii din domeniul nutriției demonstrează că ciocolata neagră ajută corpul la efort fizic susținut dacă e consumată înainte de antrenamente. Ciocolata neagră menține nivelul de glucoză în sânge, astfel te simți mai energizat. Mai mult, ciocolata neagră crește nivelul de insulină, ceea ce generează ridicarea masei musculare și arderea grăsimilor.
Totuși, ciocolata neagra nu poate fi consumată în cantități extrem de mari, din cauza aportului de zahăr și a simplului fapt că o persoană, oricât de pasionată de dulciuri, nu poate mânca într-o zi numai acest aliment. De aceea, mai ales pentru o persoana extrem de activa este posibil să fie nevoie de apelarea la suplimente cu magneziu, un înlocuitor sănătos și benefic oricărui organism.
Cum consumi corect ciocolata neagră
Evident, cel mai recomandat sortiment de ciocolată conține un aport scăzut de zahăr. Întrucât cantitatea de zahăr diferă de la o marcă la alta, nu îți rămâne decât să o consumi cu moderație și să eviți excesele.
Gustul boabelor de cacao este amar și înțepător și din acest motiv sunt îndulcite cu zahăr, unt și lapte, chiar dacă dăunează sănătății. Consumă ciocolată neagră cu un conținut de minim 70% cacao, maxim 190 g pe zi sau patru batoane săptămânal.
În concluzie, ciocolata neagră pe care o găsești pe rafturile magazinelor pe lângă jeleuri și bomboane nu este o gustare de tip junk food. Antioxidanții din boabele de cacao sunt un antidot valoros pentru cele mai multe afecțiuni (tensiune, diabet, obezitate, colesterol ridicat, acnee), fapt care încurajează acest produs pentru regimul alimentar zilnic.
Sursa foto: shutterstock.com
Lasă un răspuns