La Târgu-Ocna, a fost aniversată, joi, Ziua Vânătorilor de Munte. Din cauza pandemiei, manifestarea publică tradițională dedicată acestui eveniment s-a anulat, însă momentul a fost marcat printr-o ceremonie de depunere de coroane pe dealul Cireșoaia, a anunțat Cristian Ciubotaru, primarul orașului Târgu Ocna.
Corpul Vânătorilor de Munte”, ca unitate de elită a Armatei Române, a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Școlii Militare de Schiori București, în baza Ordinului nr. 294 a Marelui Cartier General și a fost organizat pe trei batalioane cu trei companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanți.
Batalionul Vânători de Munte a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia.
Primăria orașului Târgu Ocna, în parteneriat cu Batalionul 22 Vânători de munte „Cireşoaia” din localitatea Sfântul Gheorghe, sub comanda domnului locotenent colonel Popescu Vasile, și alături de Centrul Militar Județean Covasna reprezentat de locotenent colonelul Gaița Mihai Liviu, a luat parte la un ceremonial militar-religios.
Manifestarea a început la osuarul de la Poieni cu o slujbă de comemorare a eroilor, oficiată de un sobor de preoți din Protopopiatul Onești, preotul militar Ioan Cucu continuând la Monumentul Vânătorilor de Munte din fața Schitului Eftimie cel Mare de pe dealul Ciresoaia.
În cadrul evenimentului, s-au depus coroane de flori, în memoria eroilor Batalionului Vânători de Munte, care în Primul Război Mondial, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu, şi-au demonstrat vitejia şi spiritul de sacrificiu în lupte.
Cu ocazia aniversării Vânătorilor de Munte, primarul Cristian Ciubotaru a transmis un mesaj:
Dragi cavaleri ai florii de colț și apărători ai crestelor carpatine, vă mulțumim pentru curajul cu care ați participat în luptele de la Oituz, Coșna, Cireșoaia, eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii, luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria și în Slovacia, în munții Tatra, apoi în podișul Boemiei!
– Cristian Ciubotaru, primarul orașului Târgu Ocna
Lasă un răspuns