Experiența celor 25 de ani de chirurgie laparoscopică, de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, a fost prezentată la Paris, la prima ediție a Întâlnirilor Internaționale ale Chirurgiei Francofone, la care a participat prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului.
Vineri și sâmbătă, 5 și 6 noiembrie 2021, s-a desfășurat la Paris, în organizarea Academiei Naționale de Chirurgie franceze, prima ediție a Întâlnirilor Internaționale ale Chirurgiei Francofone (Première Édition des Rencontres Internationales de la Chirurgie Francophone De l’Académie Nationale de Chirurgie).
Manifestarea s-a desfășurat sub înaltul patronaj al domnului Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, și în prezența ministrului Sănătății, a ministrului Educației și Cercetării, a secretarului de stat din Ministerul de Externe, pe probleme ale Europei și țărilor francofone, a președintelui Academiei de Științe Politice și a președintelui Academiei Naționale de Medicină.
În programul celor 2 zile, au fost 82 de comunicări ale chirurgilor din 64 de țări. „Pentru chirurgii din Moinești a fost o mare onoare să putem prezenta experiența de 25 de ani, 1995-2020, în chirurgia laparoscopică în Spitalul Municipal de Urgență Moinești. A fost singura lucrare prezentată de chirurgi din România și ne-am bucurat de o foarte bună apreciere din partea celor peste 200 de membri ai Academiei Naționale de Chirurgie a Franței”, a declarat dr. Adrian Cotîrleț.
Potrivit managerului Spitalului Municipal de Urgență Moinești, reuniunea a fost „o bună oportunitate” pentru schimburi de opinii cu oameni cu mare experiență în toate specialitățile chirurgicale. „A fost și o întâlnire de suflet cu chirurgii francofoni din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China, Japonia și, mai ales, nordul Africii”, a apreciat chirurgul băcăuan.
Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț a avut mai multe întrevederi private, una cu profesorul Philippe Marre, care este președintele Academiei Naționale de Chirurgie franceze și care cunoaște o parte a activității chirurgilor din România.
De asemenea, dr. Cotîrleț a avut o întâlnire cu profesorul Jacques Marescaux, care este președintele Institutului European de Chirurgie Laparoscopică, de la Strasbourg. El este cel care, acum 20 de ani, a făcut prima și singura operație Robotică transatlantică – el fiind la New-York, iar robotul la Strasbourg. Intervenția a fost o colecistectomie laparoscopică. „Este un vechi prieten al SMU Moinești, găzduind mai mulți chirurgi la cursurile pe care le organizează!”, a precizat dr. Cotîrleț.
De altfel, la Strasbourg, lucrează și o româncă, Elena Mihalache, care este asistenta-șefă a blocului operator experimental.
Au fost întâlniri și cu șefi de clinici din Franța, Belgia, Luxemburg, Italia, SUA, China, din țările maghrebiene și Africa de Nord
„Mă voi ocupa să am o întâlnire la nivelul conducerii Academiei de Științe Medicale a României, pentru a avea o sesiune plenară a celor două academii, sub egida francofoniei”, a mai declarat dr. Adrian Cotîrleț.
Academia Națională de Chirurgie din Franța este continuatoarea Academiei Regale de Chirurgie, fondată în 1731, de către Georges Mareschal, primul chirurg al regelui Ludovic XV, și de către François La Peyronie, succesorul lui Mareschal.
Bla a zis
Felicitări !!!