Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) nu se va mai ocupa de administrarea drumurilor, străzilor și a cimitirelor din Bacău. Nemulțumiți de calitatea lucrărilor, de prețurile pe care le practică, dar și de sistemul anticoncurențial încurajat prin contractul de delegare prin concesiune către SSPM a gestiunii serviciilor publice, consilierii locali ai PNL au inițiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care străzile și cimitirele vor reveni în administrarea Primăriei. Într-o conferință de presă susținută vineri, deputatul Mircea Fechet, președintele organizației județene PNL Bacău, și viceprimarul Liviu Miroșeanu, președintele municipalei liberale, au explicat că motivele pentru care au luat această inițiativă nu sunt politice, ci administrative.
Deputatul Mircea Fechet: „Monopolul SSPM trebuie să înceteze. Lucrările din Bacău să se facă prin achiziții publice transparente!”
Deputatul Fechet și viceprimarul Miroșeanu au anunțat că PNL Bacău și grupul consilierilor locali ai PNL au decis să depună un proiect de hotărâre, pentru a înceta „practica neconcurențială și monopolul” pe care Societatea de Servicii Publice Municipale le are asupra domeniului public din municipiul Bacău.
„Am luat această decizie pentru că este absolut firesc ca ori de câte ori în Bacău sunt necesare lucrări de orice tip să se facă achiziții publice, licitații, iar firma cu cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar și tehnic să câștige lucrările și să le execute. Sigur că SSPM-ul poate participa la aceste licitații și în măsura în care se dovedește o societate competitivă poate câștiga unele lucrări. În acest moment, avem serioase probleme legate de tarife, dar și de calitate a lucrărilor, lucru pe care l-au remarcat toți cetățenii. Am consultat tarifele din domeniu ale SSPM și ale diverselor firme băcăuane și diferențele sunt uneori chiar și duble. De exemplu, dacă vorbim de balast, SSPM cere 20 de lei/mp, când majoritatea firmelor pretind în jur de 9,8 lei/mp. La montat pavaje, SSPM are un tarif de 111 lei, în timp ce alte firme fac același lucru cu 41 de lei. Și exemplele pot continua”, a spus Mircea Fechet, președintele PNL Bacău.
Viceprimarul Liviu Miroșeanu a prezentat și rezultatele controlulului Curții de Conturi. ,,Decizia vine ca urmare a constatărilor pe care le-am făcut pe teren și a numeroaselor sesizări primite de la băcăuani, dar și a Raportului Curții de Conturi, care a constatat aspecte îngrijorătoare: ilegalități în stabilirea tarifelor, fără devize și aprobarea Consiliului Local, subcontractarea fără acoperire legală a unor lucrări, ceea ce a demonstrat lipsa capacității tehnice, a utilajelor și personalului necesare. Curtea de Conturi a concluzionat că existența și modul în care funcționează SSPM duce la o distorsionare a pieței concurențiale, prin crearea unui avantaj major al SSPM, care stabilește unilateral prețul ofertelor, fără niciun control din partea Primăriei. Cu alte cuvinte, concurență neloială, discriminare, lipsă de transparență”, a spus liberalul.
„Ce alte argumente mai trebuie pentru a înțelege că această societate este păguboasă din toate punctele de vedere și că noi, liberalii, ne dorim revenirea la practicile europene, concurențiale. Sper ca această propunere să primească susținere din partea majorității consilierilor locali”, a mai afirmat viceprimarul PNL.
Miroșeanu a răspuns și unor acuzații ale lui Cosmin Necula, fost primar, actual director al SSPM și președinte al Pro România, referitoare la interesul ridicat de acordarea unor contracte. „Îl invit pe domnul Necula, directorul SSPM și fostul primar al orașului, să demonstreze că este un bun manager și să facă din SSPM o firmă a municipalității profitabilă, după ce va participa la licitații cu prețuri transparente, cu lucrări de calitate, în condiții concurențiale”, a spus viceprimarul, care a negat orice implicare a sa la SSPM.
Rămâne PNL în alianță cu USR, în Bacău?
Deputatul Mircea Fechet, președintele PNL Bacău, a precizat că, în ciuda discursului „duplicitar” al USR, care a respins proiectele din programul „Anghel Saligny propuse în Consiliul Județean, dar le-a aprobat pe cele de la Consiliul Local, alianța de la alegerile locale rămâne în picioare. Liderul liberal a criticat și afirmațiile antiguvernamentale ale parlamentarilor USR, pe această temă. „Noi nu ne supărăm din atâta lucru, nu ne luăm jucăriile ca să plecăm acasă! Primarul Viziteu rămâne partenerul nostru”, a declarat deputatul Fechet.
Referitor la alianța USR Bacău cu Pro România, formațiune condusă de fostul primar Cosmin Necula, directorul SSPM, deputatul Fechet a afirmat: „Necula a fost cel mai slab primar al Bacăului. Dacă cel mai slab primar a ajuns mâna dreaptă sau stângă a primarului Viziteu nu poate fi decât un accident al istoriei. N-ar strica domnul Viziteu să-și clarifice opțiunile, pentru că se poate guverna local și fără persoana domnului Necula!”.
Referitor la situația politică din țară, deputatul Mircea Fechet, care este și vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a declarat:
„În aceste momente pentru România, prioritatea zero este să avem un Guvern cu puteri depline. Pandemia încă nu s-a terminat, secțiile ATI sunt pline, ne confruntăm cu creșteri de prețuri, avem nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toți angajații să își primească salariile la timp. Acestea sunt problemele reale, care au nevoie de o soluționare cât mai rapidă, iar pentru asta avem nevoie de un Guvern plin. În astfel de perioade, nu avem voie să ne împiedicăm în orgolii legate de culoarea politică, trebuie să acționăm cu toții în interesul oamenilor. Îmi doresc ca, până la finalul acestei luni, să avem un Guvern învestit și, de asemenea, îmi doresc ca județul nostru să fie bine reprezentat în viitorul Executiv, pentru a ne asigura că proiectele Bacăului sunt susținute.”
Deputatul liberal a vorbit și despre Programul Anghel Saligny:
„Dezvoltarea comunităților trebuie să rămână o prioritate pentru guvernare. Programul Anghel Saligny a fost gândit să vină în sprijinul administrațiilor locale pentru proiecte privind nevoile de bază ale oamenilor – de la sisteme de apă, canalizare și gaze, la drumuri mai bune. 97,5% din administrațiile locale din România au depus cereri de finanțare, adică 3.147 de administrații locale. Vorbim de 7.545 proiecte de apă și canalizare și infrastructură rutieră locală. În județul nostru, au fost depuse proiecte de peste 3,2 miliarde de lei, pentru nevoi de bază ale cetățenilor, unde m-am bucurat să văd că suma cea mai mare a fost solicitată de primarul liberal al orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu. Pentru proiectul de modernizare a rețelei de canalizare, stații de epurare și canalizare pluvială în oraș, Slănic Moldova a depus un proiect de 156 de milioane de lei. Acesta este doar un exemplu, avem multe astfel de proiecte care vor schimba în bine fața comunităților. Interesul uriaș al administrațiilor locale pentru Programul Anghel Saligny demonstrează necesitatea acestuia și nevoia acută de finanțare a infrastructurii esențiale unde înregistrăm întârzieri nepermis de mari.”
Proiectul inițiat de consilierii PNL Bacău:
Ghinghes a zis
v ati trezit in sfarsit la realitate dupa ce v au presat pesedistii
penele a zis
inteligenti tare astia de la penele
Andrei a zis
Se prevede o alianta Pnl Psd in CL! E logic faptul ca hastagii si pro Romania nu vor fi de acord si atunci incepe showul!
:-) a zis
Bravo…