Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul deschis în 2016, în care a anchetat trecerea la Primăria Bacău a terenului pe care se află halda de fosfogips de la fostul combinat chimic (CICh, Sofert, Amurco). „La data de 19 martie 2021, s-a dispus clasarea, întrucât fapta nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, respectiv nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, a precizat DNA, pentru Ziarul de Bacău.
Potrivit DNA, în timpul anchetei, a reieșit că, în prezent obligațiile de mediu asumate la încheierea contractului prin care SC Interagro SA a cumpărat acțiunile Sofert SA, au rămas în sarcina societăților comerciale care au preluat activele, fără a se putea proba existența unei acțiuni de inducere în eroare a reprezentanților autorităților UAT Bacău și de crearea unui prejudiciu adus bugetului public al municipiului.
În acest sens este și decizia definitivă a Curții de Apel Bacău, care a exonerat Primăria municipiului Bacău de orice obligație de plată în privința ecologizării, cu toate că terenul conținând halda de fosfogips se află în prezent în totalitate în proprietatea UAT Bacău.
Cu privire la proiectul pentru obținere finanțare fonduri europene pentru ecologizarea haldei de fosfogips, proiect inițiat de Primăria Bacău în anul 2011 (în condițiile în existau obligații de mediu neîndeplinite de terți), acesta a fost respins de Ministerul Mediului, astfel că, „în prezenta cauză nu se poate aduce în discuție producerea unui prejudiciu și pe cale de consecință săvârșirea infracțiunii de fraudare a fondurilor europene”, afirmă DNA.
Cu privire la suspiciuni de fapte de corupție, probatoriul administrat în cauză nu a condus la identificarea de probe care să susțină dincolo de orice dubiu că s-ar fi desfășurat acțiuni de capacitare, de corupere a unor funcționari în vederea susținerii unor interese de afaceri în privința aspectelor investigate în prezenta cauză referitoare la Sofert SA.
În raport de aspectele infracționale semnalate în plângerea penală formulată de reprezentanții unei societăți comerciale și calificate de aceștia ca reprezentând infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, s-a apreciat că faptele reclamate nu sunt de natură penală, ci reprezintă strict aspecte de natură comercială și care au fost lămurite de instanțele civile urmare a remediilor procesuale urmate în acest sens.
În dosarul respectiv s-au efectuat cercetări doar sub aspectul unor presupuse fapte (in rem).
– sursa: Direcția Națională Anticorupție
Consiliul Local Bacău a votat, pe 12 noiembrie 2021, transferul terenului pe care se află halda de fosfogips a Sofert către Ministerul Mediului. Acesta ar urma să o ecologizeze, pe baza unei finanțări europene.
radu a zis
adica dna a frecat luleaua 5 ani facand nimic, deoarece nu exista fapta”
La ce a mai luat leafa procuroorasul vietii???!!!