CRAB a organizat a treia licitație pentru contractul de 22 de milioane de euro de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din municipiului Bacău. Din nou, nu s-a prezentat niciun ofertant. Într-o conferință de presă, Valentin Ivancea, președintele ADIB (asociația tutelară a CRAB) și al Consiliului Județean, și eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte CJ, au prezentat motivele care au condus la această situație. Separat, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a organizat o întâlnire de analiză a situației.
Rețelele de apă din municipiul Bacău sunt o adevărată sită, prin care se scurg în pământ circa 10 milioane de metri cubi de apă anula, adică 60% din ceea ce produce CRAB. Reabilitarea și extinderea a 75 de km de rețea din oraș, în care sunt incluse noi canalizări, sunt incluse în aplicația POIM, cu finanțare europeană de peste 470 de milioane de euro, care vizează tot județul.
Stadiul investițiilor din aplicația POIM
Președintele Valentin Ivancea a făcut un scurt bilanț al aplicației POIM, la un an de la data semnării contractului de finanțare: un contract este finalizat, iar 2 contracte sunt în execuție lucrări; 2 contracte se află în licitație, în procedură de evaluare a ofertelor; pentru 7 contracte au fost lansate proceduri de achiziție publică (sau sunt în curs de lansare) în sistemul public SICAP; alte 9 contracte de lucrări urmează să fie scoase la licitație, după implementarea recomandărilor formulate de Jaspers, consultantul agreat al Comisiei Europene.
Aplicația are o valoare totală de peste 470 milioane euro și vizează, între altele, reabilitarea a 100 km de rețele de apă potabilă, execuția a 70 km de conducte de aducțiune, extinderea cu peste 370 de km a rețelei de apă potabilă, precum și construirea a peste 580 km rețea de canalizare. 41 de unități administrativ-teritoriale din județul Bacău, între care și municipiul de reședință, beneficiază de investițiile cuprinse în aplicația POIM.
„După cum lesne se poate observa, în anul scurs de la semnarea contractului de finanțare am făcut progrese importante, concretizate atât în finalizarea lucrărilor la stația de demanganizare, cât și la semnarea contractului de execuție a lucrărilor pentru înlocuirea tronsonului de conductă Stejaru – Bacău (20 km)”, a declarat Valentin Ivancea.
Ivancea: refacerea străzilor pe toată lungimea benzii de circulație scumpește înlocuirea conductelor
Potrivit președintelui Consiliului Județean, implementarea aplicației POIM se lovește și de „sincope nedorite, dar inerente dată fiind complexitatea acesteia”. Un astfel de exemplu este faptul că la procedura de încredințare a contractului vizând extinderea & reabilitarea rețelelor de apă și canalizare aferente municipiului Bacău (CL1), în valoare totală de peste 22 milioane euro, nu s-a prezentat niciun ofertant, deși contractul a fost scos de 3 ori la licitație.
„Am analizat foarte serios situația creată, mai ales că investițiile din oraș prevăd reabilitarea și extinderea a 73 km de rețea de apă, precum și a aprox. 18 km de rețele de canalizare”, a declarat Ivancea. Răspunsul găsit este că lucrările de refacere a asfaltului scumpesc foarte mult investiția.
La nivelul municipiului Bacău, funcționează un regulament care îi obligă pe executanții de lucrări de utilități să refacă trama stradală pe toată lungimea benzii de circulație, nu doar pe zona strict afectată de lucrările de săpătură. „Valoarea contractului s-ar reduce cu cel puțin o treime (aproximativ 6 milioane euro), dacă antreprenorul ar aduce carosabilul la starea inițială DOAR pe zona afectată de săpătură”, a afirmat președintele CJ.
Din analiza făcută de operatorul CRAB rezultă că aprox. 50% din valoarea lucrării de utilități exemplificate (CL1) este dată de lucrările de refacere a drumurilor.
În plus, apetitul constructorilor de a lucra în oraș e unul foarte redus, știut fiind faptul că nu există o evidență clară a ce fel de rețele se află sub trama stradală, iar impedimentele & obstacolele – mai ales într-o zonă aglomerată precum mun. Bacău – survin la tot pasul.
– Valentin Ivancea, președintele ADIB și al Consiliului Județean Bacău
Benea: Primăria ascunde gunoiul sub preș, ca să abată atenția băcăuanilor de la propriile lor nerealizări
Implementarea celor peste 470 milioane de euro în cele 41 de UAT-uri beneficiare este, însă, o muncă anevoioasă ce reclamă implicare și determinare din partea tuturor părților: primării, CRAB, ADIB, instituții avizatoare etc, a apreciat eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte CJ și ADIB. „Anvergura acestei investiții, dar şi experiența implementării POS Mediu (2007-2013/15), mă fac să cred că materializarea investițiilor cuprinse în aplicația POIM este o probă de anduranță, a cărei linie de sosire e încă îndepărtată în timp”, a spus Benea.
Scumpirile în lanț la materialele de construcție şi energie – care, în 2019, la data elaborării proiectelor tehnice aferente aplicației erau imposibil de prevăzut – complică şi mai mult ecuația punerii în operă a acestor bani europeni, vitali pentru rezolvarea problemelor de utilități din județ.
Am reuşit să stabilizăm operatorul CRAB care, „mulțumită” echipelor anterioare de management, ajunsese un elefant cu picioare de lut, supus – în ultimii 2-3 ani – unor şicane administrative & tiruri politice ticăloase.
S-au întâmplat şi în mandatul trecut, când Primăria Bacău, de ex, a întârziat nepermis avansarea către CRAB a listei cu investiții prioritare, trenând depunerea aplicației; se întâmplă şi acum când, cu Viziteu la conducere, municipalitatea împiedică înlocuirea tronsonului de conductă Stejaru – Bacău, prin neefectuarea la timp a exproprierilor pe care CRAB le-a solicitat de acum jumătate de an, fără a primi vreun răspuns de la Primărie.
Cei care cred că-şi pot justifica public propriile eşecuri, atacându-i pe cei care chiar muncesc pe aplicația POIM sau lovind în conducerea CRAB, se înşală amarnic, iluzionându-se că prin astfel de manopere pot ascunde – la nesfârşit – gunoiul sub preş şi abate atenția băcăuanilor de la propriile lor nerealizări.
Reuşita acestei investiții istorice pentru județul Bacău ține, indiscutabil, şi de dispoziția la efort conjugat din partea factorilor implicați în această cursă de durată a absorbției fondurilor europene pe apă şi canalizare. Dacă am învățat vreo lecție din implementarea POS Mediu, aceasta este fără doar şi poate!
– eurodeputatul Dragoș Benea
Președintele Valentin Ivancea a completat afirmațiile europarlamentarului Dragoș Benea și a criticat „reacția letargică” a Primăriei Bacău în emiterea documentelor de autorizare a lucrărilor.
Primarul Viziteu, acuzat că trage sfori ca să-și pună șeful de cabinet în fruntea CRAB
Europarlamentarul Dragoș Benea consideră că investițiile din contractul POIM se pot face numai printr-o muncă în echipă, lucru imposibil dacă primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu continuă să atace permanent conducerea companiei de apă.
„Primarul și-a dorit schimbarea conducerii CRAB prin demisia în bloc a membrilor Consiliului de Administrație. Faptul că membrii CA au dovedit caracter, rezistând tuturor presiunilor venite de pe Calea Mărăşeşti nr. 6 (sediul Primăriei – n.n), mă încredințează că mergem pe drumul cel bun”, a declarat Benea.
Primăria este necredibilă, deoarece nu derulează investiții pe fonduri europene. Schimbarea conducerii CRAB se dorește pentru branșarea la sutele de milioane de lei din POIM. Primarul, care nu a întors o lopată de pământ din contractele de 40 de milioane de euro semnate în 2019, vrea să aducă la CRAB un om cu afaceri în domeniu. Este voorba despre Gabriel Cojocaru, șeful de cabinet al primarului Viziteu, care a avut afaceri în distribuția de pompe și conducte… știe dânsul de unde să cumpere!”, a afirmat europarlamentarul băcăuan.
Primarul Bacăului: „Nu am luat în calcul, însă…”
Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Acesta a susținut că încă nu a luat în calcul să numească un director nou la CRAB, însă ar fi de acord să-l ia în considerare pentru acest post pe șeful său de cabinet.
Întâlnirea de astăzi cu delegația CRAB și ADIB a fost una strict legată de problemele rețelei de apă din Municipiul Bacău. Compania de Apă a eșuat a treia oară în organizarea unei licitații cu succes pentru reabilitarea și modernizarea conductelor de apă din oraș. Așadar, i-am convocat pentru a analiza modul în care putem soluționa această problemă de ani de zile a comunității. M-aș fi așteptat ca alți aleși din județul Bacău, teoretic cunoscători ai administrației locale și județene, sa fie interesați măcar acum de această problemă gravă a municipiului, care are rețele de apă si canal nemodernizate de zeci de ani.
Se pare că sunt interesați doar de numiri politice. Nu am luat în calcul până acum acest lucru, numirea în poziția de ”șef” la CRAB. Însă, dacă domnul Benea crede și el că e nevoie de o schimbare la CRAB, sunt total de acord și îl voi lua în considerare inclusiv pe noul meu șef de cabinet, ținând cont de experiența lui profesională.
– primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu
Primăria Bacău nu a dat publicității detalii despre concluziile întâlnirii cu delegațiile CRAB și ADIB.
IONUT a zis
Trage sforile??!!
Sa organizeze concurs.. vreau si eu sa particip… !! Mi se pare normal sa se dea concurs pentru un post .. si cu observatori independenti !!
BOGDAN a zis
Ai vrea dar nu se poate!!!