Zece elevi de nota 10, de la Colegiul “N.V. Karpen” Bacău, şi-au prezentat ideile şi frământările adolescentine într-o piesa de teatru de animaţie. “Clipa și ațele-ncurcate”, scrisă şi regizată de actriţa Mihaela Murafa, a avut un timp foarte scurt de punere în scenă, dacă ne gândim că decorul, păpuşile, costumaţia, sunetul, luminile etc. au fost realizate manual în doar o lună de zile.
Piesa de teatru de animaţie a avut avanpremiera în sala multifuncțională Happy Chef a colegiului, unde zeci de copii şi adulţi au aplaudat la scenă deschisă această creaţie deosebită. “Primul contact cu publicul al spectacolului “Clipa şi aţele-ncurcate” a avut loc la avanpremieră, acel moment când rodul muncii colosale a unei echipe, formate în mare parte de elevi de liceu, a fost supus unei verificări. Vorbim aici de o echipă de amatori, dar dirijată de un profesionist, care a scos la rampă un spectacol dintr-un gen de teatru unde obiectul (păpuşa, masca, decorul) trebuie să fie mai uman decât omul, deci mult mai greu. Dar, chiar şi cu această condiţie, primul spectacol a fost însoţit de satisfacţii şi de-o parte şi cealaltă a scenei, iar păpuşile au fost capabile să “mişte “ inimile spectatorilor, au reușit să trezească, dincolo de râs, durere, milă, furie, iubire sau plâns”, a declarat creatoarea acestui spectacol, Mihaela Murafa.
Personajele din poveste au fost imediat îndrăgite atât de copii, cât și de adulţi. “Mie mi-a plăcut cel mai mult de Clipa şi de Tic Tac”, a spus Cristina, o fetiţă de aproape 10 anişori, iar fratele ei, mult mai mare, Răzvan, a fost foarte încântat de păpuşile Pixel şi Tic Tac.
”Începând totul de la zero, practic am construit un teatru de animație ca instituție în patru luni de zile, cu muncă minuțioasă, voluntară, și zi și noapte. Am început ca amator și am primit aprecieri ca profesioniști”, ne spune creierul și motorul acestui proiect, prof. Daniela Andronic.
“Aşa cum am demonstrat în ultimul deceniu, Colegiul ”N.V. Karpen” a devenit un centru cultural important în spaţiul educaţional băcăuan. Proiectul ”Looking inward to look forward” (”Privind înlăuntru pentru a privi înainte”) şi punerea în scenă, în premieră, a unei piese de teatru de animaţie jucate de elevii de liceu, dar şi de şcoală profesională, arată preocuparea şcolii noastre pentru fenomenul cultural, în general, dar şi pentru formarea complexă a elevilor noştri”, declarat dir. adj. Simona Lăcătuşu.
Iată şi elevii actori: Bianca Bosie, Bianca Enea, Yasmine Mărian, Alexandra Oprișan – cls. a-XI-a A, Teona Melinte, Alexia Angheluță – cls. a-X-a B, Laura Feru – cls. a XI-a B, Tania Teona Radu – cls. a IX-a C, Andruța Răileanu – cls. a IX-a A, Edoardo Mitrea – cls. a IX-a J. Iar echipa de proiect, coordonată de Daniela Andronic, a fost formată din profesorii Alina Paraschiv, Paul Cucu, Mirela Budală, Oana Martin, Adina Tămi, Ioana Trișcaș, Elena Frigură, Cristina Radu, dar şi din personal nedidactic.
“Proiectul va continua în lunile următoare, cu alte spectacole, dorindu-se ca, în final, să ajungem cu prezentările şi în zonele cele mai dezavantajate, la copiii nevoiaşi, în satele sărace din judeţ”, a concluzionat prof. Paul Cucu, membru al echipei de proiect.
Marian a zis
Felicitari!