Sectorul de imbunatatiri funciare din judetul Bacau a utilizat, in acest an, fonduri in valoare de trei 3,4 milioane de lei. Si sectorul, dar si banii, sint de la stat, in schimb organizatiile utilizatorilor de apa sint ale fermierilor asociati. Din acesti bani, 606.000 de lei au fost pentru repararea si intretinerea infrastructurii de imbunatatiri funciare, 182.000 de lei pentru paza echipantelor, alte 2,25 de milioane de lei fiind pentru aducerea in stare de functiune a instalatiilor de irigat.
„Aceste sume – spune directorul coordonator adjunct pentru politici agricole al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, Ghita Burlui – au fost foarte importante pentru producatorii agricoli, in sensul ca s-au putut iriga culturile, acolo unde a fost posibil. De asemenea, prin plata pazei cu bani de la stat au avut siguranta ca echipamentele scoase in cimp nu sint vandalizate sau furate, iar sumele acordate pentru aducerea in stare de functionare a sistemelor de irigatii sint cu atit mai mult necesare cu cit acestea, din anul 1990, au fost abandonate. Agricultorii si-au dat seama ca in conditiile climatice, asa cum evolueaza ele, asigurarea unei surse de apa pentru culturi este imperios necesara si au inceput sa dezvolte programe de reabilitare a sistemelor de irigatii”. Acestea, in judet, exista pe o suprafata de circa 20.300 de hectare, din care la aceasta data functionale sint circa 10.500, iar acoperite de organizatiile udatorilor (opt de toate), circa 8.000 de hectare.
Irigatii fara bani europeni, din 2010
Ghita Burlui a mai tinut sa precizeze, totusi, ca problema mai dificila este ca, de la 1 ianuarie, nici aceasta forma de sprijin nu mai este eligibila din punct de vedere al reglementarilor europene. „Ministerul Agriculturii – a precizat directorul adjunct al DADR Bacau -, prin programele de dezvoltare rurala, prin Masura 125 din Programul national de Dezvoltare Rurala, se asigura o continuitate a acestor masuri de reabilitare a sistemelor de irigatii, in sensul ca pe baza unor proiecte se poate face modernizarea lor.
Ancheta Parlamentului nu s-a finalizat
Problema irigatiilor, dar si a imbunatatirilor funciare, in general, a devenit acuta, in ultimii 10 – 15 ani in Romania, pentru ca schimbarile climatice aduc, an de an, importante fenomene de seceta, dar si pentru ca sistemele de irigatii au fost distruse. Cat de grava este situatia? Ce trebuie facut? Parlamentul Romaniei si-a propus sa clarifice situatia, prin intermediul comisiilor pentru agricultura ale celor doua Camere. Discutiile, in acest cadru, luasera o amploare de apreciat la sfirsitul verii si inceputul toamnei: s-au cerut rapoarte si concluzii, dar totul a sfirsit in necunoscut, anul 2009 fiind un an electoral cum rar s-a mai vazut, iar actuala campanie electorala, inceputa cu mult mai devreme a acaparat totul. Chiar daca nu s-a tras inca nici o concluzie, tot am beneficiat, insa, de unele observatii pe tema irigatiilor, de la oameni care lucreaza in agricultura. Ceea ce spuneau ei, inclusiv pentru judetul Bacau, te infiora. Intrebarea, este, deci: sint sumele alocate acestui sector suficiente si au adus ele rezolvarea multumitoare a problemei, avind in vedere ca, desigur, nimic nu poate fi rezolvat suta la suta doar cit ai bate din palme?
Lasă un răspuns