Concurată și dominată de „monștri sacri” ai acestui început de secol și de mileniu – televiziunea și internetul -, cartea și, implicit, apetitul pentru lectură se îndreaptă spre zonele cenușii ale lipsei de interes. Cu excepțiile de rigoare. La acest fenomen contribuie din plin și prețurile exorbitante, practic inaccesibile pentru buzunarele românilor. Credeți că există șanse pentru reașezarea cărții pe locul ce i se cuvine? Cum ar trebui procedat?
Margareta Cobzaru, 42 de ani, muncitoare: „Sînt convinsă că-și va ocupa locul meritat. Cu cît citim mai mult, cu atît putem învăța mai multe. Practic, este în folosul nostru să ne facem timp să mai citim și noi cîte o carte. De la televizor nu prea avem ce să învățăm, însă din cărți avem cu siguranță”.
Marius Anania, 21 de ani, casier: „Nu cred că românii vor reveni la lecturări. În ziua de azi sînt prea puțini cei care mai citesc cîte o carte. Presa și televizorul sînt motivele. Oamenii se mulțumesc să privească și să mai învețe cîte ceva de acolo”.
Frosina Sărăcuțu, 60 de ani, pensionară: „După părerea mea, eu cred că e o necesitate și sînt convinsă că multe persoane sînt de acord cu mine. Sînt pensionară și, din păcate, nu-mi mai permit să-mi cumpăr cărți, pentru că sînt mult prea scumpe. E foarte important să citești, astfel ne mai îmbunătățim și noi cultura generală. Toată viața vom avea cîte ceva de învățat”.
Liviu Eugen Roșu, 20 de ani, elev: „Este o necesitate și cred că toată lumea gîndește așa. Recunosc și mi-e ciudă că și eu fac parte din categoria celor care petrec mult timp în fața televizorului sau a calculatorului. Uneori, chiar simt nevoia să mai citesc cîte o carte și am constatat că o dată ce te-ai apucat de citit, greu te dezlipești de ea”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns