Societatea de Investitii Financiare Moldova, din Bacau, a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit dublu fata de tinta pe intreg anul. Situatia este similara celaorlate SIF-uri de pe piata, care au cistigat din dividende, in aceasta perioada, dar si din vinzarea mai multor detineri din portofoliu. Astfel, SIF Moldova, ca spi SIF Banat Crisana si SIF Transilvania, a cistigat mult din vinzarea pachetului de actiuni la Bancpost. Profitul net al societatii din Bacau a ajuns,a stfel, la aproape 107 milioane de lei, fata de numai 74,5 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.
In contextul macroeconomic dificil inregistrat la finele anului 2008 si inceputul anului 2009, SIF Moldova a avut, in programul de dezinvestire pe 2009 programate venituri de 30 de milioane de lei si un profit de 20 de milioane. Gradul de realizare a fost numai pina la sfirsitul celor noua luni de 276% la venituri si 285% la profit. Si dividendele cuvenite societatii din actiunile pe care le detine la firmele din portofoliu au adus venituri mai mari decit cele planificate pe intregul an, fiind de 72 de milioane de lei la noua luni, fata de 40 de milioane planificate pe tot anul (grad de realizare 179%). In planul investitiilor, realizarile sint la nivelul etapei, de 65%, cu aproape 20 de milioane de lei in actiuni si alte plasamente. Pe linga aceastea mai exista, insa, si peste 152 de milioane de lei in plasamente monetare. „Ponderea cea mai importanta in totalul activelor – se arata in raportul societatii pentru primele trrei trimestre ale anului, semnat de presedintele Costel Ceocea – o reprezinta titlurile de participare, atit la inceputul exercitiului financiar, cit si la 30 septembrie 2009. Titlurile de participare sint exprimate la cost istoric diminuat cu ajustarile pentru pierdere de valoare stabilite pentru 31 decembrie 2008. Scaderea valorii contabile a titlurilor de participare este, in principal, rezultatul vinzarii participatiei la Bancpost”.
Depozitele bancare aduc bani buni
In schimb, categoria „alte active imobilizate” cuprinde, in procent de 98,37%, imobilizari corporale si necorporale detinute de societate pentru desfasurarea activitatii. Administratorii SIF-ului spun ca spatiile imobiliare excedentare sint valorificate prin inchiriere. Creantele detin a doua pozitie ca pondere in totalul activelor si contine, in procent de 95,63%, plasamente monetare in depozite bancare. „Atit dividendele incasate in anul 2009, cit si valorificarea participatiei la Bancpost – se mai arata in Raport -, au fost plasate in depozite bancare, contribuind substantial la imbunatatirea indicatorilor de lichiditate, constituindu-se ca surse pentru investitii pe piata de capital”. Investitiile financiare pe termen scurt includ investitiile in obligatiuni si fonduri de investitii.
Dividendele – ponderea in „datorii”
SIF Moldova are, in datoriile curente ale societatii, in procent de 82,70%, dividendele de plata catre actionari. Administratorii spun ca pozitii mai putin semnificative sint reprezentate de datoriile comerciale, datoriile catre bugetul asigurarilor sociale si bugetul statului sau datoriile catre salariati. Alaturi de acestea, provizioanele (obligatorii) includ provizioane pentru impozite, corespunzatoare rezervelor din valoarea titurilor de participare, rezervelor din reevaluare si rezervelor constituite din facilitati fiscale. Capitalurile proprii reprezinta ponderea principala in totalul pasivelor si au fost, la 30 septembrie 2009 mai mari cu 22,32% comparativ cu 1 ianuarie 2009.
ion a zis
mai, ceocea, mai, mai lasa-ne
escroci cu tontii….