Impunerea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în unele spaţiile publice și telemunca, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.
Curtea Constituțională a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în ședința de marți a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020, invocând că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Curtea precizează că, prin efectul acestei decizii, rămân în vigoare celelalte prevederi din Legea 55 și din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, urmând să fie eliminate doar dispozițiile cuprinse în OUG 192/2020.
În acest caz, Curtea Constituțională a fost sesizată de către un student care a fost amendat și care a contestat amenda în instanță.
Prin OUG 192, Guvernul a modificat articolele din Legea 55 privind impunerea măștii de protecție și posibilitatea ca angajatorul să poată decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.
Augustin Zegrean: Decizia CCR nu se aplică retroactiv
Fostul judecător la CCR, augustin Zegrean a explicat pentru HotNews.ro că decizia dată marți va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.
„Astăzi ordonanța se aplică în continuare până când decizia CCR se publică în Monitorul Oficial. Din momentul în care se publică în MO, curge termenul de 45 de zile, iar Guvernul sau Parlamentul este obligat ca în cele 45 de zile să pună în acord legea cu decizia CCR”.
Zegrean mai spune că decizia nu are nicio legătură cu amenzile care au fost aplicate pentru perioada în care legea a fost în vigoare.
„Dacă amenzile contestate în termen și justiția va spune că le admite contestațiile, nu mai plătesc. În cazul celor care au decizie în instanța aceia rămân cu banii luați. Atenție decizia CCR nu se aplică de azi pentru că și azi când vorbim se pot aplica amenzi pentru că decizia nu este publicată în MO. Se aplică legea de la data la care ai comis fapta. La data la care s-a comis contravenția, legea era în vigoare se bucură de prezumție de constituționalitate până la declararea ei neconstituțională. Decizia nu are efect retroactiv. Nu anulează faptele sau amenzile aplicate înainte. De aici încolo intervine treaba justiției dacă le anulează sau nu”, a explicat Zegrean.
După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, masca nu va mai fi obligatorie în aer liber.
Judge Jude a zis
Daca citim 192/2020, care este anulat de decizia CCR luata azi, se spune foarte clar ca este impusa obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă SE ANULEAZA
Deci, inclusiv la LOCUL DE MUNCA, LA MALL, PESTE TOT, nu numai in aer liber !
MIHAI TRAIAN a zis
Guvernul va anula hotărãrea CCR,prin adoptarea unei noi legi care să respecte toate prevederile legale.Până atunci rămåne valabilă aprecierea ca în guvern și parlament avem foarte mulți oameni complet încompetenti a căror preocupare preponderentă încasarea unor salarii grase și necuvenite.
Giagi Duru a zis
Ei, aici se dovedeste de ce nu merge Romania. Pentru ca boul ramane bou. De aia.
Prietene – OUG NU ESTE LEGE. Este o metoda constitutionala de a modifica o lege.
Acest OUG are mai multe bube, UNA dintre ele fiind lipsa avizului consiliului legislativ. Acest aviz dureaza pana ce este dat, deci e clar ca peste cateva zile, dupa ce va fi fost publicata decizia CCR in MO, cei ce vor cere – la serviciu, la mol, pe strada – purtarea mastii vor incalca legea. CCR are decizii cu putere de lege, sub aspectul ca nerespectarea lor duce la PUSCARIE.