Primăria Bacău a încheiat un contract de expertiză în vederea reabilitării clădirii Hotelului Central, în valoare de peste 100.000 de euro, chiar dacă nu este proprietară pe imobil. Reprezentanții municipalității susțin că e un demers legal, care le va spune dacă exproprierea este fezabilă. Dacă va continua cu exproprierea, municipalitatea va trebui să achite alți circa 300.000 de euro actualului proprietar, drept despăgubire, după care să suporte suma necesară lucrărilor de reabilitare reieșite din studiile plătite. Asta, în condițiile în care imobilul putea fi cumpărat de Primărie cu doar 212.000 de euro.
Așa cum Ziarul de Bacău a anunțat, fostul Hotel Central a fost achiziționat de o firmă din Bacău, Central INN, care vrea să îl reabiliteze și să îl repună în circuitul hotelier. Prețul de achiziție a fost cel de pornire, 212.000 de euro, cu care lichidatorul a lansat licitația. Tranzacția a fost posibilă după ce Primăria Bacău a refuzat să-și exercite dreptul de preemțiune. În schimb, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu vrea să pună în aplicare o Hotărâre a Consiliului Local, de expropriere a imobilului.
„Au avut posibilitatea să cumpere cu 212.000 de euro, au avut și bani în buget, dar nu au făcut-o. Nici măcar nu ar fi trebuit să participe la licitație, pentru că aveau drept de preemțiune! Acum, dacă o expropriază, ar avea de plătit peste 300.000 de euro. De ce ar face asta!?”, s-a întrebat Edward Ghigea, reprezentant al firmei Central INN, contactat de Ziarul de Bacău.
Proprietarul clădirii contestă exproprierea
Central INN a notificat Primăria asupra faptului că exproprierea ar fi ilegală din două motive: HCL s-a dat fără aviz de la Ministerul Culturii și nu s-a stabilit utilitatea publică a demersului. „Exproprierea s-ar justifica doar dacă proprietarul nu ar dori să refacă imobilul, însă noi chiar dorim să-l reabilităm!”, a afirmat Ghigea. În două notificări, el a cerut anularea HCL de expropriere și realizarea unui parteneriat pentru refacerea fațadei Hotelului Central și a Teatrului Bacovia. „Fațada este comună, Ministerul Culturii nu va permite niciodată refacerea ei parțială!”, a declarat reprezentantul Central INN. El speră că propunerile vor fi discutate în următoarea ședință a Consiliului Local Bacău.
Primăria expertizează pe bani publici clădirea unui privat
Ghigea a fost în audiență la primarul Stanciu Viziteu, care i-a comunicat că instituția va continua demersurile de expropriere. Oficial însă, Primăria Bacău nu a deschis așa-numitul „coridor de expropriere”. Mai mult, a angajat o asociere de firme care să facă documentația pentru reabilitarea imobilului Hotel Central, la un loc cu Teatrul Bacovia.
În noiembrie 2021, Primăria Bacău a contractat „Servicii de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor (DALI), a studiilor de specialitate și a proiectului tehnic de execuție + detalii de execuție pentru obiectivul de investiții «Reabilitarea și modernizarea ansamblului Hotel central și Teatrul Bacovia” de la asocierea de firme Novartis SRL Oradea și Caloria SRL Cluj Napoca. Prețul total din contract este de aproape 650.000 de lei, inclusiv TVA.
Expertiză după poze
Potrivit proprietarului Hotelului Central, unele expertize s-ar fi făcut fără a se intra în imobil. „În contract, există și o expertiză preliminară, pentru care s-au dat 40.000 de lei. Am vorbit cu cei care au realizat-o și au spus că au făcut documentația pe baza unor fotografii și a exteriorului. Și cei cu studiul geotehnic au sondat în jurul imobilului, tot fără să intre în clădire”, a declarat Edward Ghigea. Potrivit acestuia, nimic din ceea ce a făcut municipalitatea nu are aviz de la Ministerul Culturii, deși acesta ar fi obligatoriu, fiind vorba despre o clădire monument istoric.
Primăria joacă „safe”
De cealaltă parte, Primăria Bacău susține că acuzele actualului proprietar sunt nefondate. Ciprian Piștea, administratorul public al municipiului, afirmă că deocamdată nu s-a deschis „coridorul de expropriere”, iar hotărârea de Consiliu Local dată anul trecut nu ar fi avut nevoie de aviz de la Ministerul Culturii. „Hotărârea a avut scopul să verifice și să exprime intenția Primăriei în sensul demarării procedurilor de expropriere. Cât despre contractarea studiilor, sunt perfect legale, chiar dacă nu suntem proprietari. Ele ne vor spune și dacă este fezabilă investiția acolo. În principiu, noi vedem, pe lângă teatru, și un hotel legat de activitatea artistică, însă până la urmă atât studiile, cât și Consiliul Local vor decide ceea ce e oportun”, a declarat Ciprian Piștea.
Vizavi de costurile aproape duble la care se ajunge cu preluarea imobilului prin expropiere, față de achiziția ce o putea face direct, Ciprian Piștea a declarat că așa a considerat conducerea Primăriei că este mai sigur, chiar dacă e mai scump, deoarece există o serie de litigii privind imobilul. „Am preferat varianta mai «safe». Decât să o cumpărăm și să ne trezim după aia cu procese și eventual și fără clădire, am considerat că e mai sigur să demarăm expropierea, chiar dacă vor fi costuri posibil mai mari. Ni le-am asumat!”, a completat administratorul public al municipiului.
Adrian G. a zis
Felicitari Primariei Bacau!
Felicitari Primarului si echipei sale!
au inceput sa se vada lucrurile bune in Bacau.
Cat despre firma INN care a cumparat hotelul la pretul de pornire a licitatiei, undeva la valoarea a 3 apartamente, am o singura intrebare:
Nu credeti ca a fost un aranjament in dvs si executor de moment ce nu a fost o licitatie publica in adevaratul sens al cuvantului? Adica anuntata in ziarele locale si pe toate canalele care ar fi dus la vanzarea cladirii la adevarata ei valoare?
Oare PROCURATURA DE CE NU SE SEIZEAZA IN ACEST CAZ?
Ziarul de Bacau a zis
Așa cum scrie în text, și Primăria putea cumpăra „la valoarea a 3 apartamente”, având drept de preemțiune, dar nu a vrut, preferă acum să dea cu peste 100.000 de euro în plus. În al doilea rând, licitația a fost anunțată în presă, anunțul a fost postat și online, iată ce apare la o simplă căutare pe Google: https://www.licitatii-insolventa.ro/imobiliare/hoteluri/hotel-central-bacau_i104991.
Adrian G. a zis
Nu am contestat ca nu a exista o acoperire legala minima, a licitatiei trucate.
Cu siguranta executorul nu a facut toate eforturile pentru maximizarea pretului de vanzare.
Intrebare cheie a zis
Cum faceți dovada ca Primăria a știut de vânzare și nu s-a înscris la licitație?Cum faceți dovada ca la expertiza prețul rezultat va fi mai mare pentru expropriere decât la vânzarea la executor?De unde rezulta ca avea primăria drept de preemțiune?Un punct de vedere al primăriei a fost cerut înainte de articol?
Ziarul de Bacau a zis
Punctul de vedere al Primăriei este în articol, dacă îl citiți. Managerul public confirmă că s-a știut, dar nu s-a dorit participarea la licitație.
Intrebare cheie a zis
Corect. Nu citisem tot. Aveți dreptate. Cu siguranță achiziția sau expropriere a poate face obiectul unui control de legalitate.
radu a zis
pai… da Primaria, in loc sa cumpere cu 212000eur, va expropria cu 300000eur
nu e bine?
E mai scump, dar e mai greoi!!! De ce sa faci ieftin si repede cand poti face scump si incet…
Felicitari, se vad lucrurile bune in Bacau!!!
‘ra-ti sa fiti de ras!!! Care nu stiti sa cititi 3 cuvinte!!!!
Veteranul a zis
Care lucruri bune vezi tu? Ai ochelari de cal sau esti „bara la bara” cu primarel?
alin a zis
pai se pare ca e specialitatea usr plus. in pnrr este proiect facut de ghinea usr de 5 milioane cu consultanta de 20 milioane. nicusor ban la bucuresti e numai pe consultante si studii. macar psd lua doar caimacul, astia iau laptele cu totul, ca psd a gandit pe termen lung, astia sunt pe distrus si praduit de zici ca sunt lacuste, nimic nu ramane in urma lor…
Sustin USRi! a zis
„Ni le-am asumat!” – cum? Din banii lor sau tot bani publici?
Asa imi asum si eu pe banii altora…
Susțin!
Catalin a zis
Măi nea Pagubă(Vizitiu) , dacă erau banii tăi de acasă mai dădeai câteva sute de mii de euro în plus ptr a fi mai ,, safe ” ? Nu mai spăla bani . Faci expertize la proprietățile altora ? Nu îmi faci și mie o expertiză la casă ? Nu de alta dar am nevoie și nu aș mai cheltui eu banii
Userilă a zis
Să nu îndrăznească nimeni să se gândească la vreun șmen de genul 25 mil euro consultanță pentru un proiect de 5 mil euro.
Nu.
Așa ceva numai la ##București se poate.
La Bacău, #userismul e cu față umană. Doar 100.000.
Ca să știți pe ce ați dat banul.
sebi a zis
si ramane intrebarea…totusi cum au adunat astia 15% la alegeri? ma rog acum mai au vreo 10% si sper sa cada langa basescu si ponta la 3-5%…dar totusi cum a castigat viziteu si user alegerile la bacau?! asa ceva…niste puberi de pe facebook pusi sa administreze un oras…unii de pe la bucuresti cu aparente probleme la cap pusi sa conduca capitala sau sectorul 1. niste incompeteneti cu gura mare si cu hastag in frunte ajunsi sa praduiasca si sa distruga cu votul unei turme de hastagi…
Catalin a zis
Au câștigat cu participarea tacită a celor de la PNL .(alți hoți)
Andrei a zis
Combinatie marca # mana caii Vizitiu! Daca se organizeaza un referendum de demitere a lui #vizitiu nu mai trebuie nicio espertiza! Au facut-o bacauanii intr-un an jumate de mandat!
Veteranul a zis
usr este partidul „consultanta si expertiza”. Nu se putea pierde un prilej de a mai stoarce ceva bani de la bugetul public.
Bacauan a zis
Trebuie un referendum pentru demiterea primarului Viziteu .E atat de evidenta incompetenta lui si aroganta cu care isi continua demersuri ca cel cu hotelul pt care cheltuieste bani publici fara rost.
Se pare ca in DNA ii protejeaza cumva pe useristi sau ii asteapta la cotitura .
Toma a zis
Specific USR ..așa știu ei să ciordească din banii publici.
Expertize, amenzi ,consultații,etc etc.
Cel mai bun exemplu este ..acest program PNRR..pe sănătate.educatie, cultură etc etc.