Pescuitul este un hobby foarte răspândit în rândul iubitorilor de natură dar și de senzații tari. Deși pare un mod foarte relaxant de petrecere a timpului, o sesiune de pescuit implică multe variabile, iar echipamentele necesare nu sunt nici pe departe atât de ușor de ales.
Astfel, s-au dezvoltat diferite tipuri de pescuit, în funcție de locul unde se practică, tipul de pește dorit a fi prins, caracteristicile peștelui și a apei în care se pescuiește.
Cel mai ușor mod de a pescui, însă și cel care aduce multe provocări, este pescuitul la undiță. Acesta este perfect pentru începători, însă este îndrăgit și de cei cu mai multă experiență. Motivul este faptul că te bazezi foarte mult pe abilitățile tale în lupta cu peștele combinat cu o alegere și echipare a undiței în mod corespunzător. Pescuitul la undiță este și cea mai utilizată metodă când vorbim de pescuitul obletelui.
Cum sa ai senzatii unice cand pescuiesti?
Ce sunt undițele și cum sunt construite?
Undițele sau vergile sunt instrumentele cu care putem practica pescuitul de tip staționar cu plută. Acestea sunt alcătuite din tronsoane tubulare care se reduc în lungime și în diametru, culisând între ele. Unele au vârful gol pe interior, iar altele pot avea deja vârful plin, numit blector. Undițele moderne sunt confecționate din materiale mai ușoare, cum ar fi carbon sau materiale compozite, care ajută manevrarea și le conferă rezistență. Lungimea undițelor moderne începe de la 2,5 m și poate ajunge până la 11 m. Una de 2,5 m este ideală pentru un începător, iar cele universale sunt de 6 m.
Iată de ce ai nevoie pentru a avea o undiță bine echipată
Pentru a putea pescui este necesar să instalăm pe vargă o linie de pescuit. Însă acum echipamentele moderne oferă integrat acest sistem iar majoritatea celor moderne sunt telescopice. Alegerea undițelor sau a lansetelor se face în funcție de tipul peștelui și talia acestuia, astfel pentru pești de talie mică se alege de regulă o undiță cuprinsă între 3 – 5 m, iar pentru cei mai corpolenți trebuie să ne ghidăm după rezistență.
Un alt indicator este adâncimea apei. Deoarece pescuitul la undiță se face de pe mal, pentru a avea acces în zone cu apă mai adâncă se recomandă alegerea unei lungimi mai mari a undiței. Acum folosirea lansetelor este mai răspîndită decât cea a vergii, de aceea dimensiunile recomandate au în vedere existeța lansetelor. La caras se pot folosi lansete până în 3 m în timp ce pentru crap sunt recomandate lansetele de 3,9 m.
Nada de pescuit este un element important pentru a prinde peștele, mai importantă decît momeala, deoarece peștii sunt atrași de nadă și nu de momeală. Nadele se aleg în funcție de specia de pește vizată, lucru valabil și pentru tipurile de momeli.
Montura se alege în funcție de locul de pescuit unde distanța și substratul este un aspect de luat în vedere. Pentru a pescui la o distanță mare, monturile cu plumb sau năditoare, ca cele de la FishingMall.ro, sunt cea mai bună variantă de pus la capătul firului undiței. Dacă stratul de pe fundul apei în care se pescuiește este moale este indicat să folosim plumbi ușori, iar pentru un strat tare plumbii cu greutate mai mare sunt cea mai bună alegere, alături de niște cârlige tip „cioc de papagal”.
Dacă ideea de a practica acest tip de pescuit trezește interes, mai trebuie adăugat și un dezavantaj, și anume faptul că pescuitul la undiță rudimentar nu se poate practica la o distanță foarte mare de mal, lungimea fiind calculată ca o dată și jumătate ori lungimea vărgii. Asta dacă alegem varga ca și instrument pentru pescuit. Noile tehnologii care integrează lanseta elimină acest dezavantaj prin asocierea mulinetei și a unei monturi specifice, astfel pescuitul la undiță modern devenind o adevărată plăcere chiar și pentru cei începători.
Sursa foto: pexels.com
Lasă un răspuns