Membrii Retelei Nord-Est „Moldavia” din domeniul turismului organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in Proiectul NETIMM s-au intilnit marti, 17 noiembrie, la Pensiunea Montana din Slanic Moldova. A fost cea de a doua reuniune a retelei, care numara circa 25 de societati comerciale din domeniul turismului, administratori de agentii de turism, de hoteluri si pensiuni turistice. Membrii retelei s-au intilnit cu Gabriela Macoveiu, directorul Directiei comunicare si Promovare Regionala a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, si cu primarul orasului Slanic Moldova, Adrian Serban, dar si cu Madalina Tala, facilitator de retele de turism NETIMM.
Participantii la reuniune au facut, intii, cunostinta cu locatia in care au venit, Pensiunea Montana, si cu statiunea Slanic Moldova, dintr-un film documentar realizat chiar de administratorul pensiunii, Constantin Popa, unul dintre cei mai importanti investitori din statiune, dar si din judetul Bacau si din Regiunea Nord-Est, investitorul cu cele mai multe proiecte de finantare europeana si guvernamentala din judet. „Trebuie sa cunoastem cu totii mai bine aceasta perla a turismului din Moldova, care este statiunea Slanic – a opinat Liliana Agheorghicesei, coordonatorul Retelei de turism Nord-Est. Este un motiv pentru care ne aflam aici, dar si pentru a ne cunoaste intre noi mai bine, pentru a socializa si a schimba idei. Insusi proiectul din care face parte actiunea noastra are ca obiectiv promovarea si dezvoltarea culturii antreprenoriale, precum si cresterea competitivitatii IMM-urilor in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si al trecerii la economia bazata pe cunostinte prin crearea de retele de IMM-uri sectoriale si tematice”. Despre valentele statiunii bacauane a formulat opinii si Madalina Tala.
Un proiect pentru unitate in turism
Concluziile primei intilniri a acestei retele au fost sintetizate de Madalina Tala. „Prima intilnirea a fost dedicata punerii bazelor retelei din Regiunea Nord-Est – a precizat Madalina. Proiectul NETIMM isi propune sa dezvolte 12 retele in domeniile turism, constructii, consultanta si retele tematice. El este aplicat si in Regiunea Nord-Vest si Regiunea Bucuresti-Ilfov. Retelele vor ajunge sa interrelationeze, astfel incit intreprinzatorii sa simta ca au cistigat ceva. Vor fi 10 sau 12 ori 14 intilniri ale membrilor retelei, in functie de interesul manifestat, la intervale de circa o luna, iar temele de discutii sint formulate chiar de participanti. Concluziile formulate in aceste intilniri vor fi preluate de CNIPMMR si sustinute in fata autoritatilor, pentru luarea de decizii. Deja am stabilit unele zone de interes din partea membrilor: problematica fondurilor structurale, a metodelor de promovare a turismului etc.”. Un scop al proiectului este si ca membrii retelelor sa ramina uniti si dupa finalizarea lui, sa rezolve impreuna problemele pe care le au.
Bani pentru infrastructura turistica
O parte dintre programele de finantare pe care le administreaza ADR Nord-Est au fost prezentate de Gabriela Macoveiu. „Sintem organism intermediar pentru Programul Operational Regional 2007 – 2013 – a spus Gabriela Macoviu -, care acopera doar 20% din fondurile structurale alocate Romaniei in aceasta perioada. Sint 724 de milioane de euro alocate regiunii, cu precadere pentru dezvoltarea infrastructurii publice si private, pe anumite domenii de interes, care au ca target reducerea decalajelor de dezvoltare intre cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii”. Participantii la intilnire au primit detalii referitoare la modul de aplicare a programului. Axa 5 a programului vizeaza chiar dezvoltarea turismului. Gabriela Macoveiu a insistat, insa, mai mult asupra domeniului legat de infrastructura turistica, unde a prezentat domeniul de interventie dedicat microintreprinderilor, in care licitatia de cereri s-a deschis recent, iar depunerea proiectelor incepe la 23 noiembrie, pentru cele 27,64 de milioane de euro din buget.
Slanic, un „Oras verde”
Despre Statiunea Slanic Moldova le-a vorbit participantilor la reuniune primarul Andrei Serban. „Domnul Constantin Popa – a spus primarul – este un exemplu de investitor care a stiut sa atraga finantari europene la noi. Si noi, Primaria, am reusit sa atragem asemenea finantari, iar Slanicul arata, acum, altfel. Multi nu-i dadeau o sansa sa redevina Perla Moldovei, dar am lucrat cu echipa din primarie, cu agentii economici (care prin lipsa turistilor au avut o viata foarte grea) si am inceput actiuni prin care cred ca in urmatorii trei ani Slanic Moldova va deveni statiunea numarul unu in Romania. Am facut investitii si avem si alte proiecte in curs de derulare”. Adrian Serban crede ca in dezvoltarea turismului de la noi trebuia inceput cu statiunile balneare, pentru ca bogatia naturala care sint izvoarele minerale sint primele care pot atrage turistii, dar numai daca sint puse in valoare. Apoi vin celelalte atractii turistice. Slanicul va fi un „Oras verde” printr-un proiect de construire de microhidrocentrale si amplasarea de panouri solare, pentru obtinerea de energie verde. Alte proiecte se refera la reabilitarea albiei Piriului Slanic, la cunoscuta, de-acum, Pirtie de schi, la reteaua de canalizare si statia de epurare a apelor uzate si la statia de selectare a deseurilor. Participantii s-au interesat de atractiile Slanicului pentru turisti, intre care si arhitectura specifica vilelor vechi, despre care Adrian Serban sustine ca va fi pastrata.
Asupra altor detalii din aceasta reuniune vom reveni.
dr. jivago a zis
MAI INCETATI CU GARGARA !!1 treceti la treaba si finalizati partia de ski si celelalte utilitati conexe ! DEMAGOGILOR 1